Vad ska du göra om din hund blir huggormsbiten?

Foto: Pixabay

I veckan har flera veterinärer tagit emot ett stort antal hundar och katter som har blivit bitna av ormar.

Känner du till riskerna med huggormsbett för din hund? Varje år blir ett stort antal hundar i Sverige bitna av huggormar vilket kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta djur blir friska igen.
Avgörande för utgången är hur mycket ormgift som injiceras, vilket kan vara svårbedömt i akutskedet. Om din fyrfota vän blir ormbiten, uppsök veterinär omgående.
Här får du veta mer om huggormsbett, vilka symptom det kan ge, vad du ska göra om det händer och vilken hjälp som finns för ormbiten hund.

Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar. De allra flesta blir friska igen, men ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet, även om hunden verkar obesvärad.

– Om du misstänker att hunden blivit ormbiten ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan utvecklas till ett livshotande tillstånd och det är ofta smärtsamt så din hund kan behöva smärtstillande och understödjande behandling. Försök att hålla din hund i stillhet för att minska giftets spridning i kroppen.

Om det är en liten hund så bär du den till bilen eller hem direkt. Håll gärna den skadade kroppsdelen lägre än hundens hjärta om det går. Om hunden är för stor för att bära så stanna kvar där du är och låt hunden ligga stilla och vila i 30 minuter. Därefter går du så långsamt som möjligt kortaste vägen till bilen eller hem.

Om du har en stor hund kan du träna den på att bli buren hängande över axlarna/nacken. Det är förvånande hur mycket och hur långt man orkar bära en hund så. Om den är van vid detta sedan tidigare blir det lätt att hantera och den blir inte oroad. Du kan börja träna det genom att ha hunden stående på en sten eller ett bord och så sätter du in ditt huvud under hundens mage, med hundens framben på din ena sida och bakbenen på din andra sida.

Sen ska ni direkt åka till veterinären. Om du vet att din hund blivit huggormsbiten så ska du inte vänta och se vad som händer utan du ska åka in även om du inte ser någon svullnad eller att hunden verkar påverkad. Det kan komma en reaktion senare och då är chanserna bättre om hunden är under vård.

En huggormsbiten hund behöver dropp för att späda ut giftet och motverka blodtrycksfall och chock bland annat. Det behöver också smärtstillande medicin i form av opioider eftersom det är smärtsamt med ormbett. Däremot skall man absolut inte ge NSAID-preparat, dvs antiinflammatoriska och smärtstillande preparat av typen Metacam, Rimadyl eller Previcox, eftersom de ökar riskerna vid ett ormbett.

Symptom

Hundar blir oftast ormbitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir hunden tröttare än vanligt. Det bitna området är ömt. Allmäntillståndet kan förvärras under det kommande dygnet, det är därför din hund behöver komma till en veterinär för undersökning.

Svullnad
Beroende på hur mycket ormgift som injicerats blir svullnaden lindrig, måttlig eller kraftig. Det bitna området är ömt. Ibland ser man två små prickar i huden efter ormens tänder. Svullnaden kan öka under de närmaste dagarna för att därefter avklinga.

Systemiska symtom
Blodcirkulation kan försämras efter ett huggormsbett. Kräkning och diarré är relativt vanliga symtom efter måttlig till kraftig giftöverföring. Ungefär var tionde hund drabbas även av hjärtrytmrubbning. Blödningsrubbningar och skador på inre organ är allvarliga symtom som tack och lov är ovanliga. Rapporterad dödlighet efter huggormsbett hos hund är upp till fyra procent.

De flesta fall av huggormsbett sker vanligtvis mellan april och november. 

VetZoo har tagit hjälp av veterinär Elin Lindell som lär oss mer om detta. Läs här för hund respektive katt.

Källa: VetZoo

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #köpavalp #köpahund #hundägare #corona

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.