Ibuprofen och paracetamol är giftigt för hundar

Bild: pixabay

Paracetamol, acetylsalisylsyra och ibuprofen är tre vanliga ämnen som är farliga för katter och hundar. De ämnen som orsakar flest förgiftningsfall bland hundar är ibuprofen och paracetamol, men i stor mängd kan i princip vilket läkemedel som helst vara farligt.

Om man misstänker att ens husdjur fått i sig värkmedicin eller andra läkemedel ska man genast kontakta veterinären.

Ge inte värktabletter för människor åt husdjur, om inte en veterinär uttryckligen uppmanat dig att göra det. Det vill djurförsäkringsbolaget Agria påminna alla djurägare om.

Symtom på förgiftning tenderar att dyka upp genast eller inom ett par timmar, men en del som exempelvis njursvikt eller leverskador kan dröja till och med veckor. Därför är det viktigt att omedelbart ta kontakt med veterinären om man misstänker att ett husdjur har ätit upp någon medicin, även om djuret inte visar några symtom, skriver hbl.fi.

Ibuprofen
Finns bland annat i Burana och Ibumax.

Överdos av ibuprofen orsakar oftast symtom i magtarmkanalen som kräkningar, diarré, blod i avföring, magsmärta och sår i magsäcken och tolvringertarmen (duodenum).

Giftig dos för hund:  Mer än 100 mg/kg kroppsvikt kan orsaka besvär i magtarmkanalen.

Paracetamol
Finns bland annat i Panadol.

För hundar kan en stor dos paracetamol orsaka symtom på förgiftning eller leverskador. Vanliga symtom på förgiftning är kräkningar, magsmärta och slöhet. Symtom på leverskada är att huden, slemhinnorna och ögonvitorna börjar gulna.

Giftig dos för hund: 75–100 mg/kg kroppsvikt.

Acetylsalicylsyra
Finns bland annat i Asperin och Disperin.

Trots att acetylsalicylsyra tidigare användes som smärtstillande medel för djur innan det fanns värktabletter avsedda specifikt för hundar och katter, kan acetylsalicylsyra i stora mängder orsaka allvarliga besvär som skador på magslemhinnor, kräkning, diarré och tappad aptit.

Giftig dos för hund: Varierar men 450–500 mg/kg kroppsvikt kan orsaka allvarliga skador.

Källa: Agria och Brukshunden

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #paracetamol #ibuprofen #medicin #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ibuprofen och paracetamol är giftigt för hundar

 1. Lage Bellström skriver:

  Ni skriver att Paracetamol är farligt för hund. Vilket är helt fel.Varifrån kommer denna felaktiga information?
  Paracetamol har varit tillgängligt för hund Sedan 1994 men i Sverige har vi haft ett oförklarligt motstånd till detta. 1994 skrev pharmakologi professor Appelgren i Doggy news om detta. Sedan Har professor i klinisk kemi Bernt Jones också uttalat sig positivt att använda till hund.
  På BSAVA (British small animal association) årliga kongresser som jag deltagit i de senast 20 åren talas det då och då om smärtlindring för hund där Paracetamol har en självklar plats.
  2018 Föreläste en av de mest namnkunniga anestesiologer Professor Ian Self om smärtbehandling på hund där paracetamol kombinerat med kortison är ett bra alternativ till NSAID preparat som hos vissa hundar kan ge magproblem. Dosering 10 mg/ kg 2 ggr dagligen har varit den rekommenderade dosen.
  I årets upplaga som kom den 8/5-20 reviderades doseringen till 10-20 mg/ kg man höjde alltså doseringen i BSAVA formula (Fass).
  Personligen frågade jag professor Ian Self hur länge man törs behandla . Han sa att han haft patienter som behandlats med paracetamol 2 ggr dagligen i 2 år. Med uppföljning av blodprov var tredje månad.

  Det är inte bra för förtroendet för veterinärkåren om det finns så stora felaktigheter i den största Hundbloggen. Djurägarna blir givetvis väldigt osäkra på vad som gäller.
  Jag kräver att ni dementerar påståendet och i stället informera om den rekommenderade dosen paracetamol till hund.
  Veterinär Lage Bellström ”Specialist i Hunden och kattens sjukdomar” vet-online.se

  • dognewss skriver:

   Alla våra artiklar är länkade till källan, denna artikel är också också länkad och där står det att djurförsäkringsbolaget Agria har gett denna information https://www.hbl.fi/artikel/skona-husdjuren-fran-varktabletter-for-manniskor-kan-forgifta-bade-hund-och-katt/

   • Jakob skriver:

    Menar ni allvar? Er ”källa” (som förövrigt är ett försäkringbolag, pinsamt!) skriver; ”Ge inte värktabletter för människor åt husdjuren där hemma, om inte en veterinär uttryckligen uppmanat dig att göra det. Det vill djurförsäkringsbolaget Agria påminna alla djurägare om.”

    Det står uttryckligen att veterinär kan rekommendera paracetamol och att vad de vill motverka är egenbehandling. Er dåliga artikel framställer det som att paracetamol är direkt toxiskt för hundar, vilket inte stämmer! Skriv om och formulera er rätt eller ta bort artikeln. Ytterst oseriöst agerande från er sida.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.