Ibuprofen och paracetamol är giftigt för hundar

Foto: pixabay

Paracetamol, acetylsalisylsyra och ibuprofen är tre vanliga ämnen som är farliga för katter och hundar. De ämnen som orsakar flest förgiftningsfall bland hundar är ibuprofen och paracetamol, men i stor mängd kan i princip vilket läkemedel som helst vara farligt.

Om man misstänker att ens husdjur fått i sig värkmedicin eller andra läkemedel ska man genast kontakta veterinären.

Symtom på förgiftning tenderar att dyka upp genast eller inom ett par timmar, men en del som exempelvis njursvikt eller leverskador kan dröja till och med veckor. Därför är det viktigt att omedelbart ta kontakt med veterinären om man misstänker att ett husdjur har ätit upp någon medicin, även om djuret inte visar några symtom, skriver hbl.fi.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #paracetamol #ibuprofen #medicin #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 Responses to Ibuprofen och paracetamol är giftigt för hundar

 1. Lage Bellström skriver:

  Ni skriver att Paracetamol är farligt för hund. Vilket är helt fel.Varifrån kommer denna felaktiga information?
  Paracetamol har varit tillgängligt för hund Sedan 1994 men i Sverige har vi haft ett oförklarligt motstånd till detta. 1994 skrev pharmakologi professor Appelgren i Doggy news om detta. Sedan Har professor i klinisk kemi Bernt Jones också uttalat sig positivt att använda till hund.
  På BSAVA (British small animal association) årliga kongresser som jag deltagit i de senast 20 åren talas det då och då om smärtlindring för hund där Paracetamol har en självklar plats.
  2018 Föreläste en av de mest namnkunniga anestesiologer Professor Ian Self om smärtbehandling på hund där paracetamol kombinerat med kortison är ett bra alternativ till NSAID preparat som hos vissa hundar kan ge magproblem. Dosering 10 mg/ kg 2 ggr dagligen har varit den rekommenderade dosen.
  I årets upplaga som kom den 8/5-20 reviderades doseringen till 10-20 mg/ kg man höjde alltså doseringen i BSAVA formula (Fass).
  Personligen frågade jag professor Ian Self hur länge man törs behandla . Han sa att han haft patienter som behandlats med paracetamol 2 ggr dagligen i 2 år. Med uppföljning av blodprov var tredje månad.

  Det är inte bra för förtroendet för veterinärkåren om det finns så stora felaktigheter i den största Hundbloggen. Djurägarna blir givetvis väldigt osäkra på vad som gäller.
  Jag kräver att ni dementerar påståendet och i stället informera om den rekommenderade dosen paracetamol till hund.
  Veterinär Lage Bellström ”Specialist i Hunden och kattens sjukdomar” vet-online.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.