Hunddagis – för och emot, vad säger hundpsykologen Anders Hallgren

Foto: Pixabay

Jag blev intervjuad av TT (Tidningarnas Telegrambyrå) om problem som kan uppstå när personer skaffade hund för de var hemma för att minska risken för att insjukna i pandemin. Jag uttryckte mig då något onyanserat, intervjun skedde när jag satt i bilen på väg från en kurs, skriver hundpsykologen Anders Hallgren.

Tyvärr var det många som skaffade en hund då de var hemma från arbetet på grund av smittorisken. De tänkte kortsiktigt och tycktes inte förstå att de skulle få problem när de väl återvände till arbetet. Vi börjar nu se effekterna av denna kortsynthet: på köp- och säljsajter dyker det upp fler och fler hundar som behöver nya hem. Många trodde säkert att det bara var att lämna in sin hund på hunddagis, men de är fullbokade. Följden blir att många hundar sitter ensamma hemma hela arbetsdagar och en del avlivas för att man inte hinner med dem.

Hunddagis – lösning eller nödlösning

Jag vet mycket väl att många hunddagis sköts oklanderligt. Tyvärr ser man mest de som har lite personal. Att en person går med 8 – 10 hundar vid ett och samma tillfälle är dessvärre vanligt. Hundarna går med personen som rastar dem, men om en vill stanna och nosa dras den obönhörligt med. Den är en skock passiviserade hundar som går på de här ”promenaderna”. På en del hunddagis ”uppfostrar” man även hundar som skäller mycket, drar i kopplet eller är lite jobbiga för personalen på andra sätt. Där skulle jag aldrig kunna ens tänka mig att lämna en hund.

Jag utgår ifrån principen att om man är borta hela dagarna så ska man inte skaffa en hund. Punkt, slut. En princip åtminstone jag inte kan kompromissa med.

Passar hundar på hunddagis?

Där de blir fint omhändertagna, där det är tre, kanske fyra hundar per personal så kan hunddagis fungera väl, lite beroende på hundarna. En del hundar har ju svårt för att umgås med andra hundar för tätt inpå. Och, naturligtvis, ingen i personalen ska uppfostra andra människors hundar, åtminstone inte utan att först ha kommit överens med husse och matte. Får hundarna ordentligt med fysisk och mental aktivering så uppstår inga problem som man behöver bråka med hunden om. Det är viktigt att personalen har utbildning i hundars beteende och att hundarna aktiveras med annat än bara promenader. De ska ha sysselsättning på dagarna och inte bara vila tills nästa promenad.

Vem ska ta hand om hunden

Jag utgår ifrån principen att om man är borta hela dagarna så ska man inte skaffa en hund. Punkt, slut. En princip åtminstone jag inte kan kompromissa med. En hund knyter an till sin familj, det är dess natur. Visserligen kan hundar även knyta an till ännu en familj där den är på dagarna, men variationerna medför alltid en stressbelastning. De flesta hundar kan hantera den stressen och är det regelbundenhet med fasta tider och rutiner, så att hundarna kan förutsäga var de ska vara, så klarar de av det bättre.

Men ändå, en dagmatte/husse eller ett hunddagis är en nödlösning. Varför skaffa en hund som man inte ser annat än på kvällar och helger? Hunden träffar sin familj några timmar efter jobbet och är sedan borta från dem resten av dagen. Modellen med barn på dagis är inget att eftersträva när det gäller hundar. Ska man ha en hund så ska man ha tid med den och ge den all omvårdnad och kärlek och skötsel som den behöver under sitt korta liv.

Det är bra att välskötta hunddagis och snälla, aktiva dagfamiljer finns, men det är synd att de behövs.

Text exklusivt för Dognews.se: hundpsykologen Anders Hallgren 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hunddagis #andershallgren #hundpsykolog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.