En Skotsk Terrier vann Presidentvalet – vilken hund vinner i år?

Roosevelts Fala-tal

Blir det Schäfern Champ som blir rikets Första Hund i USA, efter valet? Så gott som alla Presidenter i USA har haft en hund men ingen av dem har varit lika kär som den Skotska terriern Fala, som ägdes av President Franklin D Roosevelt.

Franklin D Roosevelt också kallad FDR, är den enda amerikanska president som blivit vald fyra gånger, och den fjärde gången var det den lilla Skotska terriern Falas förtjänst.

Fala hette Big Boy, från början och var en gåva till presidenten från en Mrs Augustus G Kellog i Connecticut. Fala, lydnadstränades av Margaret Suckley, före presidenten fick honom, så Fala var en enormt väluppfostrad hund då han kom till Vita Huset den 10 november år 1940.

Roosevelt ville absolut döpa om hunden så fort hon kom till Vita Huset, hon fick namnet Murray the Outlaw of Falahill efter en släkting skotsk till presidenten. Hunden kallades bara kort och gott Fala.

Fala hade sin egna lilla stol som han sov i intill husses säng. Frukosten serverades på husses frukostbricka som bestod av ett saftigt köttben varje morgon.

Fala var med sin husse presidenten nästan överallt, han underhöll stats- och regeringschefer med sina små tricks. Alla älskade då han drog upp sina mungipor så att det såg ut som om han log.

Fala kom att spela en stor roll vid den fjärde mandatperioden då motståndarna hävdade att Roosevelt skulle ha glömt kvar hunden Fala på de aleutiska öarna, mellan Alaska och Ryssland. Enligt skvallret skulle Roosevelt sedan ha skickat flottan för att hämta upp hunden och skattebetalarna skall ha fått betala notan för flera miljoner dollar.

Men Roosevelt utnyttjade detta genom att vid en kampanjmiddag inför amerikanska fackförbundet Teamsters, den 23 september år 1944, hålla ett ironiskt tal som kom att kallas The Fala speech eller Fala-talet.

Talet började med: Dessa republikanska ledare har inte nöjt sig med att attackera mig, min hustru eller mina söner. Nu attackerar de också min lilla hund, Fala. Jag blir inte arg på sådana attacker, inte heller min familj, men Fala blir arg:…..

Alla brast ut i skratt och applåder som inte ville ta slut och i valet vann Roosevelt en rungande seger med 53 procent av rösterna mot den republikanska Thomas Dewey.

Roosevelet dog plötsligt i april 1945 och hunden Fala var förstås med på begravningen och tog ett sista farväl av sin älskade husse. Sedan dess levde Fala med sin matte Eleanor Roosevelt men han låg ständigt och väntade med blicken vänd mot dörren.

Fala avled den 5 april 1952 strax före sin 12-årsdag, och begravdes nära president Roosevelt i rosenträdgården i Hyde Park.

I Washington DC finns ett minnesmonument över president Roosevelt och lilla Fala finns med som en bronsskulptur.

Foto: PIxabay

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #roosevelt #fala

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.