Hunden – Vår bästa vän men också en professionaliserad specialist

Source: pexels.com

Hunden har länge kallats för människans allra bästa vän, och det är allt vanligare att familjer har en hund. I många familjer är hunden också en mycket viktig del av familjegemenskapen. Ofta ses hunden som ett sällskapsdjur som håller familjemedlemmarna på gott humör och som också får i alla fall en familjemedlem att gå regelbundna promenader.

Men faktum är att hunden är mycket mer än så. Hunden tjänar numera människan i en stor mängd olika roller och dessa roller blir både alltfler och alltmer specialiserade. Vi ska diskutera detta mer i detalj nedan.

Hunden har som sagt en lång historia som kompanjon till människan. Hundens historia som husdjur är så lång att vi kanske tänker oss att hunden alltid funnits nära människan men så är inte fallet. Under större delen av den tid människan vandrat över jorden har hunden faktiskt inte varit människans kompanjon, det har till och med varit så att det inte funnits några hundar. Man kan lite spetsigt säga att människan skapade hunden.

Hundens historia som människans vän och medhjälpare

De flesta forskare är överens om att hunden är en del av vargsläktet. Man tror att vargar sökt sig till människans boplatser för att söka efter matrester och rester av andra djur som människan jagat. Vidare tror man att de vargar som var relativt försiktiga var de som lyckades bäst med att komma människan nära. Under generationer som följde blev följden av detta att relativt tama vargar parade sig med andra relativt tama vargar och resultatet blev en slags tamvarg som sedermera utvecklades till hundar.

Men det var inte bara vargarna, och sedermera hundarna, som tjänade på att komma människan nära. Även människor hade mycket att tjäna på den nära kontakten med vargarna och hundarna. För människans del blev hunden en mycket viktig vakt av boplatserna. Hundarna var vaksamma på all konkurrens om födan och skällde så fort andra djur eller främmande människor närmade sig boplatsen och detta var något som förstås uppskattades av de människor hos vilka hunden bodde.

Hunden hade alltså fått anställning hos människan. Hunden vaktade boplatsen och fick mat i ersättning. Snart skulle hunden också få fler sysslor. Den viktigaste av dessa var under en lång följd av år att assistera människan vid jakt. Hunden fick agera drevkarl och spårare när människan gav sig ut på jakt. På detta sätt har det fortsatt, hunden och människan har arbetat i symbios och etablerat ett partnerskap som nu är äldre än tio millennium.

Hunden som professionell idrottare

Allt mer specialiserade hundar, kombinerat med fokuserad avel, har gjort att det nu finns hundar som är verksamma inom extremt många olika verksamheter som stöttar människans intressen. Vi känner alla till hundens ursprungliga funktioner som jägare och väktare men med tiden har hunden gjort intåg i alltfler verksamheter, nedan kommer vi att gå igenom fler olika områden där hundar är verksamma, varav en är idrott. Tävlingar med hundar har säkert förekommit så länge hunden har funnits vid människans sida men nu har det blivit alltmer uttalat att vissa hundar är helt fokuserade på sin roll som professionella idrottare. Ett exempel är kapplöpning med hundar som blivit mycket populärt och till och med skapat intresse för tjänster som till exempel den typ av vadslagning som till exempel GREYHOUNDS ODDS på 888sport.se. Men hundar är också professionellt sysselsatta inom en mängd andra områden.

Hundar är oftast yrkesverksamma inom offentlig sektor Hundar är oftast yrkesverksamma inom offentlig sektor och därtill närliggande verksamheter. Detta beror förstås på att hundar genom årtusenden skolats till det vi brukar kalla för brukshund.

Vi är därför vana att se hundar assistera polisen när det gäller att söka efter försvunna personer eller kriminella på flykt, vid kravaller eller andra verksamhetsområden. Vi är också vana att se hundar samarbeta med räddningstjänsten vid sökande efter personer som gått vilse i fjällen eller hamnat under laviner. Andra områden hundar är verksamma inom är som uppmuntrare inom äldrevården och vid sjukhus, där det visat sig att hundar har mycket goda effekter på de äldre eller sjuka som de kommer i kontakt med, eller som assistenter till personer med synnedsättning som behöver en guide när de rör sig ute på stan. Vi hittar också hundar inom viltvården, som förstås ligger mycket nära jakthundens verksamhet. Även försvaret använder hundar för uppgifter som liknar de där polisen använder hundar, men även för att spåra till exempel minor. Alla känner vi förstås också till knarkhunden, som även kan lukta sig till sprängämnen och kemikalier, som är verksam vid flygplatser och gränsövergångar.

Framtida uppgifter för hundar

Men hur ser då framtiden ut för hunden som yrkesverksam? Har vi inte hittat alla områden där hunden kan bistå människan? Svaret är nog att vi helt säkert inte kommit på alla områden där hundar kan bistå oss människor. Ett område där hundar relativt sent gjort sitt intåg är hälso- och sjukvården. Få personer trodde nog att det skulle ge så bra resultat att ha en hund på ett äldreboende men så blev det och den verksamheten kommer nog helt säkert att utvecklas och sprida sig även till andra vårdinrättningar.

Med ett stigande behov av säkerhet inom även privat sektor kan vi räkna med att hundar i större utsträckning kommer att utföra arbetsuppgifter inom den privata sektorn som tidigare varit reserverade för offentlig sektor.

Med specialträning kan nog hundar också komma att bistå även livsmedelssektorn med att till exempel leta efter förgiftad mat eller mat som av andra anledningar är otjänlig. Liknande uppgifter, med luktsinnet som fokus, kan hunden kanske komma att få utföra inom miljöarbetet då hunden där kan vara behjälplig med att hitta miljöfarliga ämnen med mera.

Det finns nog många andra verksamheter där hunden också skulle kunna bistå människan men som vi här, på grund av begränsad kreativitet, inte kommer att tänka på just nu. Det som är helt klart är att vi inte på långa vägar sett slutet på hundens bidrag till människans väl och ve. Det blir intressant att följa vår bästa vän framöver också.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #grön

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.