Hundar har ett stort behov av att få träffa artfränder

Foto: pixabay

Angående artikeln Hundmöten. Hundar har ett stort behov av att få träffa artfränder. Tänk dig att du aldrig får hälsa på dina grannar…När hundar skäller när de ser en annan hund, är det för det mesta för att meddela sig med varann – hej här är jag – inte för att de är aggressiva. När de inte tillåts att morsa på varann, kan de bli frustrerade och skäller ännu mer.


Det är en feluppfattning att hundar när de skäller uppvisar aggressivitet, och man måste tillåta hunden att följa sin natur, nämligen att få snackas vid lite. Skällandet kan ju även vara glädje och då blir det ju så fel med att straffa. 


Den vanligaste anledningen till att hundar skäller mot andra är dock att de är kopplade och blir frustrerade när de inte kan komma fram och hälsa. Det kan i längden leda till aggressivitet som ökar mer och mer.    


Är ägaren sträng och själv höjer rösten och straffar hunden, ökar risken för att hunden kan bli aggressiv. När hundar dras till varandra är det så fel att inte låta dom få leva ut sitt behov. Ouppfyllda behov ökar, det avtar inte. 


Alla hundar kan ju av många förståeliga skäl inte hälsa på alla man möter. Det kan vara varierande anledningar. Jag brukar emellanåt få frågan från andra: går det bra att låta dom hälsa? Man vet ju hur ens hund fungerar och reagerar rent allmänt. Med tiden så lär man ju känna igen ”sina” hundägare. 


Om jag ser en hund som uppvisar ett stelt kroppsspråk eller avståndstagande redan på långt håll, så är det ju bara att förhålla sig lugn och gå vidare. 


Vissa hundar kan eller får aldrig träffa andra hundar på grund av ett s.k. aggressivt beteende, men då tycker jag att man som ägare ska ta reda på varför. Det kan röra sig om sjukdom, smärta, hormonfel eller något annat. Det görs med en grundlig utredning hos en hundpsykolog. Men det ska vara en hundpsykolog som kan analysera bakomliggande orsaker. Att bara straffa sin hund varje gång den skäller, leder till ökad aggressivitet, inte minskad. Dessutom får man en hund som blir undergiven och till och med rädd för sin egen husse och matte. 


För att mötas på ett bra och säkert sätt:

• Helst ska hundarna vara lösa och inte ha halsband

• Unga hundar slåss ytterligt sällan, även om de kanske ”grälar” lite 

• Bäst är om de är ungefär lika stora

• Har du en vuxen hund fråga den andra ägaren om det går bra 

Text: Ginger Sundin Hallgren

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur

Dela det här:

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.