Nu är den äckliga älgflugan här – den kryper in under dina kläder och under pälsen på din hund

Foto: Wikipedia

Nu är de blodsugande älgflugorna här, den är en typ av lusfluga och en blodsugande parasit. Vi fick de första älgflugorna på oss i helgen hemma i trädgården. Älgflugor sätter sig på både människor och hundar, som mest plockade jag över 100 älgflugor från min kropp efter två timmars promenad i skogen.

Honan kan suga blod i månader, den flyger runt tills den hittat rätt plats. Då knipsar den av sig vingarna och övergår till att vara en parasit. Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på älg, hjort och rådjur, men sätter sig även på människor, hästar och hundar. Bett av Älgflugan kan ge människor kraftig klåda och svullnad och feber.

Så dödar du en älgfluga

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna/pälsen och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Bäst är att klämma ihjäl den eller nypa huvudet av den eller tända eld på den. Eller en metod där du kan klämma den mellan tumme och pekfinger och sedan rulla flugan mellan fingrarna. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Hur ser en älgfluga ut

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner.

Bartonella är en art av bakterier som kan smitta djur, inklusive människan, genom att leva i cellerna. Bartonella infektioner är relativt nya medicinska upptäckter, och föga är känt om deras exakta överföringssätt, hur man diagnostisera infektion eller de möjliga symtom. Minst nio Bartonella arter har identifierats som orsak till infektioner hos människor.

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna

Täck huvudet

Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. Stoppa in nätet i kragen. Det kan hindra älgflugans vanliga ”ingång” via håret och/eller kring nacken och innanför kragen och sedan vidare nedåt på kroppen.

Spraya rätt doftolja på huden

Citroneukalyptus, en eterisk olja, är ett gammalt beprövat naturmedel och finns i bland annat myggmedlet MyggA Fästing, Mosi-gard Natural och i Sjö & Havs Fästing- och myggmedel. Men man måste spraya det på all icke täckt hud, för bara lukten avskräcker inte. Älgflugan måste känna ämnet i huden genom sina fötter – då flyr den.

Skydda hunden effektivt

Ett fästinghalsband runt halsen ger ett bra skydd. Kanske kan även andra antifästing- och loppmedel från apoteket hjälpa.

Källa: Land.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #hundensdag

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.