Hund dog av misstänkt algförgiftning – se upp var du badar hunden

Foto: pixabay

I förra veckan var en hundägare uppe vid Ingetorpssjön och badade med sin hund. Ett par timmar senare fick hunden avlivas på djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg.
Nu vill ägaren varna andra. Se upp med var du låter din hund simma! Det kan finnas alger även om du inte ser dem.

Vad är algförgiftning?

Under högsommaren och hösten, då vattnet är varmt och näringsrikt, kan blågröna alger (som egentligen är bakterier och inte alger) börja blomma och släppa ut gifter som är mycket farliga för både människor och djur. Blågröna alger kan finnas i i sjöar, hav och i vattendrag, främst i stillastående sötvatten men ibland även i saltvatten. Vid algblomning kan man se en grumlig hinna på vattenytan, ofta gulaktig eller blågrön. Gifterna kan dock finnas kvar i vattnet även flera dagar efter att algblomningen har upphört och vattnet ser renare ut. Även skummet i vattenbrynet kan innehålla en dödlig mängd gifter.

Om hundar badar i eller dricker av algförgiftat vatten kan de drabbas av allvarlig sjukdom, även om de bara har fått i sig små mängder. Förgiftningen kan leda till skador på lever, njurar, hjärta, mage och tarm samt nervsystem. I värsta fall kan förgiftningen leda till döden, ibland inom en timme efter bad.

Symptom på algförgiftning

Symptomen är mycket varierande, eftersom det finns väldigt många olika sorters blågröna alger, varav alla är olika giftiga. Vilka symptom hunden utvecklar och hur allvarliga de blir beror på hur mycket gift hunden har slickat i sig eller fått i pälsen, vilken art av blågröna alger det handlar om samt hundens storlek och ålder. De första symptomen på algförgiftning är ofta oro, darrighet och kräkningar. Symptom kan uppkomma redan inom en timme efter förgiftning. Hunden kan sedan bli svag och vinglig, få bleka slemhinnor, få svårt att andas och utveckla kramper. I slutfasen kan hunden ramla omkull, hamna i koma och avlida.

Vad gör jag om jag misstänker att min hund blivit algförgiftad?

  • Om du tror att hunden kan ha badat i förgiftat vatten, åk omedelbart till närmaste veterinär.
  • Skölj om möjligt av hunden med rent vatten innan du åker, men var så snabb som möjligt. Ring och tala om att du är på väg så att veterinären kan förbereda behandlingen, varje minut är viktig.
  • Förhindra att hunden får i sig ytterligare gift genom att slicka sig på pälsen.
  • Använd om möjligt handskar på dig själv och sätt gärna en halskrage på hunden om du har en sådan.

Vad görs hos veterinären?

  • Hos veterinären spolas/badas ofta pälsen av igen och om hunden tros ha druckit av vattnet kan kräkningar framkallas medicinskt.
  • Hunden skrivs i de flesta fall in för intensivvård och bevakning.
  • Det finns tyvärr inget motgift mot alggifter, endast understödjande behandling kan ges.

Prognos vid algförgiftning

Algförgiftning är livshotande för hundar, men de hundar som kommer snabbt till veterinär kan klara sig. De hundar som överlevt den första kritiska tiden efter algförgiftning kan tillfriskna fullständigt, men de kan också få skador på inre organ.

Källa: FirstVet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #firstvet #algblomning #algförgiftning

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.