Här är de 10 sötaste hundraserna – Är din favoritras med?

Foto: pixabay

Att välja de 10 sötaste hundraserna är svårare än man tror, det är ju oftast en smaksak så vi fick faktiskt fråga runt live vad andra tycker förrän vi publicerade denna lista. Vilken är din favoritras?

POMERANIAN

Pomeranian är en mycket trevlig sällskapshund och som alla hundar behöver den uppfostran. Den aktiveras gärna i hundsporterna agility, flyball, rallylydnad och träning där hunden får använda luktsinnet för att söka. Pomeranian är också en populär utställningshund.

Det är en pigg, glad, positiv och vänlig ras som är mycket fäst vid sin ägare och är hemkär. Mankhöjd är 21 cm +/- 3 cm. De vanligaste förekommande färgerna är: orange, orangesobel, röd, svart, creme och vargsobel. Pälsen behöver borstas igenom varje vecka och oftare vid fällning.

GOLDEN RETRIEVER

Foto: pixabay

En typisk Golden Retriever är följsam, utåtriktad och intelligent, med en medfödd arbetsförmåga och apporteringslust. Den ska vara vänlig, tillitsfull och ha självförtroende. En Golden mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt. Det är en social hund som gärna vill spendera tid med sin familj. I egenskap av apportör är att få bära föremål förenat med lycka för de allra flesta Golden. De har dessutom ofta en stor passion för vatten!

En Golden Retriever ska utstråla sundhet och ha ett vänligt uttryck. Mankhöjd för hanar är 56–61 cm och tikar 51–56 cm.

FRANSK BULLDOGG

Foto: pixabay

Fransk Bulldogg är en trevlig, humoristisk, aktiv och utvecklar ofta stora personligheter. Den är en utpräglad sällskapshund. Rasen kräver minimal pälsvård. Det är viktigt att torka rynkorna i ansiktet regelbundet samt sköta öron. Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg.

SHETLAND SHEEPDOG

Shetland sheepdog, oftast kallad sheltie, är omåttligt omtyckt tack vare sin speciella karaktär, som funnits med från begynnelsen. Livlig, kvicktänkt, arbetsvillig, följsam och hängiven. Denna mångsidiga ras passar såväl barnfamiljen som den äldre personen samt utställaren eller den tävlingssugna ungdomen. I hundsporter som utställning, lydnad, freestyle och rallylydnad håller sig den sig väl framme. Men det är framför allt som agilityhund som rasen ligger i topp internationellt. Det finns också ett antal duktiga individer som utbildats till servicehundar.

Mankhöjd för hanar är ca 37 cm och tikar ca 36 cm men stora variationer förekommer. Den ljuva, smältande blicken med små vaksamma tippande öron, det eleganta formatet, de lätta rörelserna och den vackra pälsen gör rasen iögonfallande. 

ROTTWEILER

Foto: pixabay

Idag är rottweiler en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. Det är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar som reagerar balanserat på sin omgivning. Spår och lydnad är omtyckta aktiviteter för de flesta rottweiler, och många är uppskattade patrullhundar inom hemvärnet. Även friluftsliv så som vandring, drag, skidor och cykling passar väl för en rottweiler.

Rottweiler är en ras för dig som har gott om tid och gillar att ”jobba” tillsammans med hunden. Hanhundar har en mankhöjd på mellan 61–68 cm och tikar 56–63 cm, vikten varierar beroende på höjden.

LABRADOR

Foto: pixabay

En labrador ska vara social, glad, snäll samt vänlig och spontan i kontakten med andra hundar och människor. Den är intelligent och följsam och har en stark vilja att vara till lags och är en anpassningsbar och tillgiven följeslagare. Den vill gärna bära på olika saker. Labradoren behöver rätt mycket motion, men framför allt behöver den aktiveras och få meningsfulla uppgifter. Det kan vara att apportera på jakt, apportera dummies, personsöka, viltspåra, träna lydnad eller till exempel söka kantareller i skogen. Det viktiga är att den får använda huvudet

BICHON HAVANAIS

Foto: pixabay

Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. De har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar.Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund.

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown. Mankhöjd är 23–27 cm.

CHIHUAHUA

Foto: pixabay

Chihuahuan är en hund med stor flock- och ägarinstinkt. Den försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare, men så fort faran är över kommer den gärna upp i inkräktarens knä för att kela.

Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. En chihuahua får väga mellan 1 och 3 kg. Rasens ursprung kan härledas till Mexico. Äldre chihuahualiknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart.

BORDER COLLIE

Foto: pixabay

Border collie är i alla avseenden en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund. Den är mycket arbetsvillig och då handlar det inte i första hand om fysisk motion. Den vill och behöver ha en uppgift i livet och ser till att få det också. Rasen är en funktionell arbetshund som kan vara mycket krävande som ren sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar något lägre. Den är medelstor, oftast svart-vit eller trefärgad. 

BEAGLE

Foto: pixabay

Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv och som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad.

Den hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskare raserna. Rasen ska vara en öppen, vänlig och livlig jakthund. Den ska vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den ska vara alert, intelligent och ha ett stabilt temperament.

Finns det något sötare än taxvalpar …….

TAX

Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa. En tax ska alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk. Dessa egenskaper gör också taxen till en mycket uppskattad sällskapshund. De långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxar har ofta inte så utpräglade jaktegenskaper.

Källa: SKK

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Här är de 10 sötaste hundraserna – Är din favoritras med?

  1. Kerstin Norberg skriver:

    Vad jag förstår har de ansvariga bakom denna sajt pomeranian, så därför är det väl givet att den rasen toppar. För egen del anser jag förstås strävhårig tax som borde toppa listan. Varav hjärtat är fullt etc. Men det är ju ingen slump att just taxvalpar, och inte minst strävhåriga sådana, gärna finns i reklamsammanhang.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.