Köp av smugglad hund kan ge fängelse upp till 6 år

Foto från TV4 morgonnyheter med egen kamera

Den extremt lukrativa smugglingen av hundar har dubblats de senaste åren och nu ska hundsmugglingen stoppas genom att även Skatteverket kopplas in för att sätta dit hundsmugglarna.

Under år 2021 lyckades tullen hitta 523 insmugglade hundar i Sverige, bara i år mellan januari till mars har tullen hittat 129 hundar vid försök till smuggling till Sverige. Mörkertalet är stort och man misstänker att det förs in extremt stora mängder hundar till Sverige som sedan får ”nya papper” av mindre nogräknade veterinärer för att valpen skall se ut att ha korrekta resehandlingar eller till och med vara födda i Sverige.

Foto taget från TV4 morgonnyheter med egen kamera

Du som köper en insmugglad hund kan göra dig skyldig till brott

Du som köper en insmugglad hund kan göra dig skyldig till brott och ett vanligt fängelsestraff för köp av smuggelhund ligger på mellan 2-6 års fängelse. Det åligger dig att själv ta reda på om hunden du planerar köpa har korrekta införseldokument och är korrekt vaccinerad.

De flesta smugglade hundvalpar och hundar har förfalskade stamtavlor eller förfalskade pass samt vaccinationsbevis. En hundvalp i en valpfabrik kostar ca 100 euro dvs ca 1000 svenska kronor och säljs i Sverige för 20 till 30 000 kronor till godtrogna svenskar som inte förstår riskerna och hur illa hundvalparna blivit behandlade.

Hundarna kan ha dåligt temperament och vara sjuka

Ofta tvingas en köpt insmugglad hundvalp avlivas under sina första veckor i sitt nya hem. De bär på sjukdomar som du som privatperson inte kanske kan se vid leverans. Valpen eller hunden kan också bära på traumatiska upplevelser som gör att den senare i livet kan bli både aggressiv och rädd och bli en problemhund för ägaren.

Förfalskad stamtavla

Om hunden du ser till salu har en stamtavla, googla stamtavlan och kontakta gärna uppfödare som du hittar i stamtavlan och fråga om det verkligen finns en valp eller hund med denna stamtavla. Om du inte hittar något online om stamtavlan kan det vara en signal om att stamtavlan är förfalskad.

Nytt TV program – Fuskarna del 1 – Hundsmugglarna

Följ med Niklas Källner på en resa in i fuskarnas värld! I denna serie granskar Niklas allt från hundsmuggling till skönhetsfusk och romansbedragare. Där vanliga människor drabbas och far illa för att andra vill göra personlig vinst.

I det första avsnittet försöker Niklas Källner att förstå hundsmugglingens alla sidor. Hur lätt är det att oavsiktligt köpa en smuggelhund? Och vilka risker kommer med smugglingen? Det blir en resa genom skumma affärer och laddade möten med hundsmugglare.

TV4 play här Fuskarna del 1 – Hundsmugglarna kan ses den 31 maj 2022

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.