
Det råder stor oro bland veterinärer att smuggelhundar ökar risken för rabiessmitta i Sverige. Samtidigt behövs det bättre möjlighet att anmäla misstanke om rabies till Jordbruksverket.
Antalet djur med bristfällig dokumentation som upptäckts vid gränsen ha ökat rejält. Hittills i år har Jordbruksverket registrerat 192 sådana fall med djur som kom från 40 olika avsändarländer. Det kan jämföras med totalt 199 ärenden under hela förra året.
Borde alla veterinärer vaccinera sig mot rabies?
– Tidigare har vi tyckt att det var främst de som jobbar i gränskontrollen som borde göra det men i och med att vi har sett att den illegala införseln har ökat så uppmanar vi alla våra anställda att göra det, säger Johanna Löthman, överveterinär smådjur på Distriktsveterinärerna i Gävle till Veterinärmagazinet.
I sin senaste lägesbeskrivning i början av juni skriver Jordbruksverket bland annat att ”en del kliniker upplever stress bland personalen, kopplat till bland annat oro för sin egen säkerhet, eftersom de upplever att de inte har tillräckligt antal medarbetare som är vaccinerade mot rabies”.
Dagens regelverk har stora brister när det kommer till ekonomisk kontroll av den som vill bedriva tillståndspliktig handel med hundar.
Att smuggla in och sälja hundar utan att redovisa det till Skatteverket är en mycket lukrativ affär, på djurens bekostnad. Inte sällan kommer valparna från så kallade valpfabriker, med hemska förhållanden för hundarna. Sverigedemokraterna vill att veterinärer ska kunna upprätta en anmälan vid misstanke om illegal införsel för att stoppa importen av sällskapsdjur, som en del i arbetet för att få bukt med den kriminella handeln, skriver Sverigedemokraternas djurskyddspolitiska talesperson Yasmine Eriksson i Sydsvenskan.
Personer som hanterar gatuhundar löper störst risk för rabiessmitta
– Vi vet hur vi ska hantera djur med misstänkt smitta. Det är mycket farligare för dem som står i Tullen eller privatpersoner som till exempel hanterar gatuhundar med okänd bakgrund i syfte att omplacera dem. De löper störst risk att komma i kontakt med smitta, säger hon, och menar att Folkhälsomyndigheten borde ta fram tydligare instruktioner för icke-djurhälsopersonal, säger veterinär Tove Särkinen till Veterinärmagazinet. Hon ser också gärna att straffen skärps för dem som för in smuggelhundar i Sverige.
Sveriges Veterinärförbund startar snart en ny informationskampanj om smuggelhundar tillsammans med Tullverket och Jordbruksverket.
Fakta:
Antal anmälningar om införsel av djur med bristfällig dokumentation som Jordbruksverket hanterat från och med år 2019 (källa: Jordbruksverket):
Hittills 2022 – 192 ärenden
2021 – 199 ärenden
2020 – 86 ärenden
2019 – 92 ärenden
Antal hundar som enligt Tullverket har stoppats vid gränsen under perioden från och med år 2019 till och med hittills i år (källa: Tullverket):
Januari till mitten av juni 2022 – cirka 250 hundar (preliminär statistik)
2021 – 523 hundar
2020 – 294 hundar
2019 – 210 hundar
Källa: VeterinärMagazinet.
DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG
#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka