Finland inför hundregister – kan bli dyrt för hunduppfödare

Från och med nästa år ska alla hundar i Finland registreras i Livsmedelsverkets hundregister. Finska Kennelklubben har ett eget hundregister med över en halv miljon hundar, men nu skall alla hundar registreras även hos Livsmedelsverket, detta gäller även blandras hundar.

Tanken med id-märkning och registrering av samtliga hundar i Finland är att förhindra valpfabriker, illegal import av hundar och att hundar blir övergivna.

Uppfödare blir nu tvungna att anmäla valpars uppgifter både till Kennelklubbens och till Livsmedelsverkets register innan de överlåts till sina nya ägare, skriver Svenskayle. Detta kan medföra en betydande kostnad för hunduppfödare. Priset för att registrera en valp hos Livsmedelsverket kan koma att kosta några tiotals euro motsvarande några hundra kronor. Priset för registrering hos Livsmedelsverket är fortfarande oklart.

Hundregistret i Finland

Enligt förordningen ska varje hund som är född i Finland efter den 1 januari 2023 märkas med ett mikrochipp och anmälas till registret senast 3 månader efter födseln. Om hunden överlåts till en ny innehavare före 3 månaders ålder ska den märkas och anmälas till registret innan den överlåts. Hundar födda före den 1 januari 2023 ska märkas och anmälas till registret senast den 31 december 2023. Anmälan för anteckning i registret görs till Livsmedelsverket eller till en av Livsmedelsverket befullmäktigad aktör.

Varje hund som anländer till Finland från en annan stat för att stanna permanent ska vara märkt med ett mikrochipp och i Finland anmälas till ett register inom fyra veckor från ankomsten eller innan den överlåts till en ny innehavare, om överlåtandet sker före tidsfristen på fyra veckor. Även hundar som tillfälligt vistas i Finland i mer än tre månader ska anmälas till registret inom motsvarande tidsfrist, står det i hundregistret.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.