Hundar riskerar att springa bort runt nyår – Håll hunden kopplad även på tomten

Nyår är en obehaglig tid för många djur. Läs våra råd för att minska risken att din hund skadas eller springer bort. Hjälp oss att DELA INLÄGGET till så MÅNGA som möjligt så att ingen hund skall behöva komma ifrån sin husse eller matte i helgen!

Nyår närmar sig och på grund av raketer och smällare är det en plågsam högtid för många djur. En följd av raketerna som sällan tas upp är de hundar som blir så skrämda att de springer bort när det smäller. Vissa hundar hittas aldrig och andra skadas eller dödas i trafiken.

Även hundar som aldrig visat rädsla kan plötsligt bli panikslagna om de blir överraskade. Problemet bottnar dels i att raketer avfyras tidigare under dagen på nyårsafton eller veckorna innan och efter nyårsafton trots att det då på många orter är förbjudet med fyrverkerier utan polistillstånd.

Här kommer våra råd om hur du säkrare promenerar med din hund runt nyår:

Håll hunden kopplad på och runtomkring nyårsafton. Även orädda hundar bör vara kopplade.

– Undvik att gå ut med hunden sent på kvällen och kring tolvslaget på nyårsafton.Se till att hundens koppel och sele/halsband är hela och rymningssäkra.

– Använd inte en sele som hunden kan backa ur eller ett halsband som sitter för löst.

– På hundar som är skotträdda kan det vara en idé att ha dubbla koppel och fästa i både sele och halsband som en extra säkerhet.

– Låt inte barn rasta hunden, även små hundar kan bli väldigt starka om de blir rädda.

– Använd reflexer på hunden även på dagtid. Skulle hunden komma lös är det lättare för bilister att se den.

Skulle hunden komma bort är det viktigt att den är chipmärkt och att du registrerat dig som hundens ägare i jordbruksverkets hundregister. Det är även bra med en namnbricka i halsbandet/selen med dina kontaktuppgifter.

Förberedelser för att hjälpa hunden

Om din hund brukar bli rädd kan det behövas ytterligare åtgärder för att hunden ska ha en så bra nyårsafton som möjligt. Det bästa är så klart att träna hunden kontinuerligt hela året för att i den mån det går träna bort skotträdslan. Du kan även åka bort till en plats där det inte smälls lika mycket raketer och smällare, kontakta en veterinär för att få lugnande medicin eller prova andra förebyggande metoder som kan hjälpa hunden vid rädslor som exempelvis thundershirt.

Trötta ut hunden så mycket som möjligt före nyårsfirandet. Träna tex hunden utomhus att leta efter saker och låta den använda nosen så mycket som möjligt.

Då det smäller värst runt 12 slaget kan du hålla hunden i tex källaren eller på toaletten, där det inte finns fönster och spela musik för hunden så den inte hör fyrverkerierna.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.