Årets MyDog profil kritisk till hundutställningar

Anders Hallgren, hundpyskolog Foto: Johanna Norin

Nyvalda Årets MyDog profil 2023 Hundpsykologen Anders Hallgren gillar inte att hundar bedöms utifrån skönhet. Anders Hallgren är kritisk, ”Jag gillar inte konceptet att hundar ska bedömas efter skönhet”, säger han till tidningen GP.se.

Anders Hallgren har skrivit ett trettiotal böcker. Många har översatts och givits ut på flera språk i Europa och övriga världen. Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Efter psykologexamen 1971 vid Stockholms Universitet, använde han sedan utbildningen i sitt arbete med hundar. Så här skriver han själv om sitt arbete: ”Jag arbetar som hundpsykolog och inte som traditionell psykolog med människor. Jag har arbetat som tränare och hundpsykolog i över 50 år.”

Kritisk till hundutställningar

Anders Hallgrens syn på hundutställningar är inte enbart positiv. Anders gillar inte att hundar bedöms efter skönhet mer än funktion, eftersom de hundar som vinner på vad Anders kallar skönhetstävlingar, är också de hundar som är eftertraktade i aveln.

Hundutställningar försvårar kampen mot rassjukdomar

Anders Hallgren anser att friskhet, sundhet och funktion ska gå före skönhet för att få bukt med de rassjukdomar som drabbar många hundars, skriver GP.se.

Årets MyDog-profil

Årets MyDog-profil är en ny utmärkelse som delades ut för första gången på hundmässan på Svenska mässan i Göteborg, under fredagen.

Hundpsykologen Anders Hallgren var den första att få utmärkelsen Årets MyDog hundprofil med motiveringen:

”För allt som Anders Hallgren har gjort för hundar. Att vi i hundvärlden är så tacksamma för hans stora kunskap och alla hans böcker. Hallgren har bidragit med så mycket under 50 år och att han fortsätter att bidra.”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #mydog #göteborg

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Årets MyDog profil kritisk till hundutställningar

 1. Anneli skriver:

  Hundutställningarna är inte problemet – utan uppfödarnas okritiska inställning till deras resultat. Samma med de som enbart använder arbetsmeriterade hundar i avel, utan att ta hänsyn till hur mycket träning som har format hunden i proportion till dess medfödda förutsättningar gällande fysik och mentalitet. Människan är roten till problemet och att ändra folks tänkande verkar ju tyvärr vara omöjligt.

 2. Susanne Thell skriver:

  Tack Anneli för din kloka kommentar.
  Hundutställningar är till, för att människorna kring hundarna skall ha ett nöje i form av tävling, som inte behöver så mycket träning och förarbete.(Om man bortser från den näst intill helt fanatiska pälsvården för att forma frisyrerna på modet).
  Med den homozygotisering som pågår inom rasaveln idag (såväl exteriöraveln som bruksaveln, för säkerhets skull i skilda stammar, kommer våra rashundar att dö ut av genetiska defekter inom förslagsvis 50-100 år.
  Inom många hundgrupper, måste man öppna stamböckerna så att avel kan bedrivas utanför dagens ibland mycket snäva rasgränser. Goda exempel finns hos tax, belgiska vallhundar, lunnehund, en del stövarraser, clumber spaniel, dalmatiner, där man antingen öppnat stamböckerna mellan de olika rasvarianter eller tillåtit rasinkorsningar under kontrollerad former, allt för att öka den genetiska mångfalden eller försöka bli av med anomalier.
  För att behålla den rastypiska exteriören behövs inte utställningar, det räcker med exterörbeskrivningar där endast kvalitetspris delas ut. Aveln skall baseras på dessa beskrivningar och inte titlar i utställningsringar.
  Vill man ha kvar utställningarna som en medlemsaktivitet (väldigt trevlig), gärna för mig, men de ev titlar som delas ut på dessa skall inte vara avelskvalficerande och inte ens sättas ut i reg-bevisen.
  För att behålla rastypiska mentaliteter skall varje Specialklubb/Rasklubb enas om en idealprofil för rasen för uppfödarna att sträva efter. Beskrivning skall vidare göras inom ett av klubben fastställt åldersspann. Man har ingen glädje inom aveln av BPH gjorda efter 6-7 års ålder. Det enda man kan se då är i princip hur bra eller dålig miljö hunden vuxit upp i.
  När det gäller de flesta bruksproven, jakt, bruks, kapp, drag m.m. hänger väldigt mycket på ägarens intresse och träning. Dock kan ingen hund som är direkt olämplig för sin uppgift tränas upp till några högre meriter Således får man en utgallring av olämpliga avelsdjur där med.

  Sen skadar det inte med lite självkritik på sitt eget avelsmaterial

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.