Topplistan Sverige – det här pratar vi om med våra hundar

Var femte husdjursägare skämtar med sina husdjur. Bland de vanligaste ämnena vi väljer att prata med våra husdjur om finns förutom skämt bland annat kärlek, ekonomi och hemligheter. Det visar Arken Zoos årliga husdjursbarometer 2023 som för tredje gången tar temperaturen på det nordiska husdjursägandet.

När husdjursägare i Sverige, Finland och Norge fick frågan vad de pratar med sina husdjur om svarade en av fem husdjursägare i Sverige och Norge att de brukar skämta med sina husdjur. I Finland är man däremot mindre benägen att skämta med sina husdjur och väljer i större utsträckning att i stället prata om kärlek och relationer.

– Det här är tredje året vi genomför Husdjursbarometern och för oss är det viktigt att täcka alla aspekter av husdjursägandet. Vi ska aldrig underskatta de mjuka värdena av att ha ett husdjur som sällskap vilket den specifika frågan, vad du pratar med ditt husdjur om, visar. För oss är ett husdjur så mycket mer, det är en vän och för många en förtrogen. Det är förmodligen därför vi väljer att dela allt från skämt och politik till kärlek och relationer och inte minst hemligheter med våra husdjur, som sällan skvallrar, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Statistiken skiljer sig alltså delvis åt mellan de nordiska länderna. Förutom att fler svenskar och norrmän skämtar med sina husdjur hamnar ämnet livskriser längre ner i Sverige och Norge jämfört med Finland. Samtidigt återfinns ämnet heminredning på samtliga listor, precis som att hemligheter hamnar på en tredje plats över vanliga samtalsämnen vi delar med våra husdjur i alla tre länder.

Att prata med sitt husdjur är positivt för alla parter
Människan har ett behov av antropomorfism, att skapa mänsklig karaktär på icke-människor. Vi gillar att förmänskliga saker eller djur, vilket kan förklara varför den absoluta majoriteten, 79%, av alla tillfrågade husdjursägare i Husdjursbarometern uppger att de pratar med sina husdjur. Närheten och effekten av husdjursägande har visat sig vara positivt för vårt välmående, och att prata med sitt husdjur kan skapa en fördjupad kontakt mellan människa och djur.

För husdjuren kan den verbala kontakten med ägaren ge trygghet och en känsla av samhörighet och närhet. Det pågår även forskning kring hur mycket våra husdjur faktiskt förstår oss och emellanåt rapporteras det om utvecklingen av översättningsverktyg som skulle kunna hjälpa oss att förstå djurens språk. Än så länge är just det mer science fiction, men vi kan ändå konstatera att husdjursägare gärna pratar med sina husdjur och att det är något som är positivt för alla parter – oavsett om det gäller hemligheter, politik, relationer eller, bara skämtar lite.

Topplistan Sverige – det här pratar vi om med våra husdjur

 1. Skämt (19%)
 2. Kärlek och relationer (13%)
 3. Hemligheter (10%)
 4. Livskriser (9%)
 5. Heminredning/Ekonomi/Politik (5%)

Topplistan Norge – det här pratar vi om med våra husdjur

 1. Skämt (20%)
 2. Kärlek och relationer (16%)
 3. Hemligheter (8%)
 4. Livskriser (7%)
 5. Heminredning (5%)

Topplistan Finland – det här pratar vi om med våra husdjur

 1. Kärlek och relationer (20%)
 2. Livskriser (18%)
 3. Hemligheter (15%)
 4. Skämt (13%)
 5. Heminredning (11%)

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.