Sällsynt smittsam virussjukdom hos hund i Finland

Ett fall av den sällsynta virussjukdomen infektiös hepatit hos hund (HCC) har konstaterats i Finland. Den smittade hunden var en fem månader ung hund som var ovaccinerad. Hunden hade inte vistats utomlands så smittan har skett i Finland. Hunden hade typiska symptom för sjukdomen och har blivit avlivad.

HCC orsakas av ett adenovirus som förkortas CAV-1. Viruset är motståndskraftigt i miljön och klarar flera desinfektionsmedel. Smittspridning sker via alla kroppsvätskor och sprids i naturen via avföring och urin där de kan överleva en längre tid speciellt i svala temperaturer. En drabbad individ kan få allt från milda och ospecifika symtom till ett hastigt sjukdomsförlopp där hunden kan avlida inom några timmar. Även rävar kan smittas och sprida smitta.

Tack vare hög grad av vaccinerade hundar är sjukdomen ovanlig hos inhemska hundar.  Landskapsregeringen vill påminna hundägare om betydelsen av att vaccinera hundar enligt gällande vaccineringsrekommendationer.

  • ”Vi har hög vaccineringsgrad hos våra hundar som tur är och de här fallen påminner oss om hur viktigt det är. De vanliga vaccinen man ger hundar innehåller ett gott skydd mot infektiös hepatit”, säger veterinär Laura Ölander vid Ålands landskapsregering.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.