Vid regnigt väder kan hunden drabbas av smärtsam vattensvans

Om en hund blir nedkyld när den badar eller är ute länge i regnigt väder kan den drabbas av vattensvans. Troligtvis är orsaken inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när bakdelen blivit för kall.

Blött väder, bad, kyla och vind kan orsaka en trolig inflammation i hundens nerver eller muskler vid svansroten. Tillståndet kallas vanligtvis för vattensvans men kan även benämnas retriversvans eller wet tail. Vattensvans hos hundar är ett smärtsamt tillstånd. Många hundägare kan tro att hunden har brutit svansen då svansen ofta ser ut som normalt första biten för att sedan tvärt hänga rakt ned. Märker du att din hunds svans hänger rak och orörlig och ömmar då du rör vid ryggslutet eller svansen, kan detta vara tecken på att din hund har drabbats. 

Vid vattensvans hänger svansen rakt ner. Hunden kan ha mycket ont och vara rädd om sin bakdel. Ofta går det över inom några dagar men i vissa fall kan det ta upp till en vecka.

Vad ska jag göra om hunden drabbas av vattensvans

  • Om hunden drabbats av vattensvans bör den vila och hållas varm och torr.
  • Veterinär bör dock kontaktas om hunden har mycket ont eller om det inte gått över på några dagar.

Så kan du förebygga vattensvans

Det går att förebygga vattensvans genom att hålla hunden varm och torr. Är hunden blöt efter bad eller efter att ha varit ute i kallt regn torka av den noggrant. Använd gärna ett regntäcke vid regn som går ner över ryggslutet. Ett hundtäcke kan även vara bra att använda vår att hålla hunden varm om den redan blivit blöt.

Det är inte ovanligt att jakthundar drabbas, även om de inte har simmat. Kall, blöt väderlek eller hårda vindar kan göra att symtomen uppstår. Ibland kan ett neoprentäcke hjälpa till att skydda genom att värma hunden och stänga ute vind.

Källa: Evidensia

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.