Över 400 hundar och katter räddades från smugglare

Foto: Tullverket

Spansk polis har räddat över 400 djur, de flesta av dem var hundar och katter, i ett tillslag mot ett internationellt nätverk som smugglade husdjur. Sammanlagt 13 personer greps i anslutning till tillslaget för en månad sedan.

De 13 personerna är misstänkt för att olagligt ha importerat djur från östra Europa i små, dåligt ventilerade fordon, där djuren har transporterats längre än 2 000 kilometer.

Sjuka valpar kan bli dyra valpar

Många hundvalpar är så sjuka att de dör i sitt nya hem, men om veterinären lyckas bota valpen blir det en faktura på 35 000 till 40 000 kronor. Även om köparen har tecknat en försäkring gäller inte den när man upptäcker att det är en utländsk hund. Ibland lyckas tullen stoppa smugglingen redan vid gränsen. Men om alla papper ser ut att vara i ordning kan tullen oftast inte göra någonting utan hundvalparna förs in i landet och säljs till godtrogna svenskar som sen kan få en otrevlig överraskning om valpen är sjuk.

Många valpköpare vill ha sin hundvalp billigt och man vill ha sin valp snabbt. Därför ökar försäljningen av valpar och vuxna hundar som kommer från dåliga förhållanden utomlands.

Tänk på att en hundvalp INTE är en sak, inget man köper samma dag man kontaktar en uppfödare eller ser en annons, låt det ta tid att hitta den rätta hundvalpen. För att få köpa en hundvalp från en seriös och känd uppfödare kan det ta månader eller till och med år innan du får köpa din valp!

Valpköpare har ett stort ansvar

Du som köper en hund har ansvar för att säkerställa att valpen kommer från en bra uppfödning. Valpar av populära raser (till exempel fransk bulldogg) och blandraser (till exempel labradoodle och pomchi) som kommer in till Sverige kan födas upp i misär på så kallade valpfabriker. Där kan tikarna utsättas för tvångsparningar och leva under svåra förhållanden, både under dräktigheten och efter att valparna fötts. Valpar skiljs från sina mammor för tidigt vilket kan medföra beteendeproblem med rädslor eller aggressivitet som följd. Dessutom bär en del av valparna som föds upp på den här typen av valpfabriker på smittsamma sjukdomar – och att behandla ett sjukt djur kan medföra stora kostnader.

Kan bära på smittsamma sjukdomar

Även hundar som säljs via ideella organisationer kan bära på smittsamma sjukdomar eller ha beteendeproblem. I många länder är det ett sätt att tjäna pengar genom att förmedla hundar till lokala hjälporganisationer, som i sin tur säljer dem vidare till Sverige.

– De flesta hundar som förs in i landet illegalt säljs via annonser på nätet. Hundarna uppfyller inte hälsokraven, är för unga för att vaccineras och har ofta falska pass. Den illegala handeln riskerar inte bara valparnas välfärd utan även djur- och folkhälsan eftersom vissa sjukdomar kan smittas vidare till andra djur och människor. Utbrottet av covid-19 påminner oss om hur viktigt det är att sammankoppla djur- och humanhälsa, säger Sonia Lopes som är länsveterinär på Länsstyrelsen Stockholm.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.