Förlossning med problem och sondmatning

Jag tänkte här berätta om hur det gick till då vår första Klenspitzkull föddes. (Kleinspitz är följande storlek större än Pomeranian/Dvärgspets av alla spetsraser).

Tiken var inne på sitt 55 dygn av sin dräktighet (normalt föder en tik på dygn 62-63) hon skulle ha sin kull om ca 1 vecka. På natten betedde hon sig lite annorlunda men jag kunde inte se att hon bäddade eller så som tikar gör innan förlossningen. Jag hade tagit hennes temp och allt såg bra ut. På morgonen blev hon väldigt orolig och började bädda. Några minuter senare hade hon fött sin första valp, den var död redan innan den föddes. Han vägde bara 50 gram, alldeles för liten för att klara sig. En normal Kleinspitzvalp väger mellan 130-160 gram vid födseln. Inom en kvart hade hon fött fyra valpar till, de bara ”rann” ur henne, knappt så att man såg några krystningsvärkar alls.

Valparna vägde mellan 64-100 gram och alla var födda alldeles för tidigt. Det kan ni se på bilden nedan, ni ser att valpen inte har någon päls i ansiktet eller på tårna.

Trots att valparna föddes för tidigt så fick tiken bra med möjlk, moderskänslor och hon ville sköta om sina valpar alldeles själva.

Valp nummer två var så svag då han föddes att jag fick massera och massera för att få igång hans hjärta och lungor. Han var stark en riktig liten kämpe, men han orkade inte suga någon mjölk själva. Jag hade haft svaga valpar tidigare så jag visste hur jag skulle göra för att han skulle få en chans att överleva. Långt innan förlossningen hade jag köpt modersmjölkersättning ifall att något skulle gå galet. Nu värmde jag mjölken och plockade fram min steriliserade ”sond” (som jag köpt hos veterinären) och en liten spruta. Jag mätte hur långt det var från valpens svalg till hans matsäck och märkte sonden med en tejpbit så att jag visste hur långt jag skulle sänka ned sonden i hans svalg. Det är ytterst viktigt att man vet att sonden går ned i magsäcken och inte i lungorna då man sondmatar en valp. Om sonden hamnar i lungorna så drunknar valpen av mjölken, så jag rekomenderar inte någon nybörjare att göra detta utan kunskap.

Jag matade valpen med sond en gång i timmen, han fick 1 ml/timme, men trots det så dog han i min hand på natten. Han vred sig av smärta och klagade högljutt, jag såg hur ont han hade. Jag hade gjort mitt bästa för att rädda hans liv men hans kropp var inte färdig utvecklad för att kunna ta upp födan, så det var bäst att låta honom få gå vidare. Jag satt där med den döda valpen i min hand och grät av utmattning och förtvivlan. Men jag var tvungen att samla kraft för nu hade de två andra valparna slutat att suga mjölk. Jag sondmatade dem varannan timme tills de var starka nog att suga själva igen. Jag tackade min duktiga veterinär i Finland som lärt mig att sondmata, tack vare hennes kunskap överlevde de tre andra valparna.

Här finner ni en mycket bra sida om förlossning med problem http://www.dogbreedinfo.com/whelpingproblem.htm

Här är lilla Ninni nägra dagar gammal, hennes ögon är inte öppna ännu.

Nu har Ninni precis fått upp sina ögon, hon är ca 16 dagar gammal. Valparna föddes så mycket för tidigt att det tog några dagar längre för dem att få ögon än det normalt gör för valpar.

Här sitter de alla tre och poserar framför kameran, ena riktiga luslinsar var de allihop.

Här är Ninni och Winston, visst är valpar bara för underbara!

Ninni 8 veckor gammal med ett tuggben i sin mun…det skall börjas i tid….

Ninni poserar fint framför kameran, hon skall bli en riktig utställningshund så all träning är bra….

Här har Tindra och Ninni blivit 8 veckor gamla. Jag älskar Ninnins chokladbruna färg.

Ninni i badet, se så hon njuter. Jag badar alla mina valpar innan de flyttar till sina nya hem. Om man vänjer valpen vid bad redan som 6-8 veckor gammal så går det bra även då de växer upp. Vi badar våra hundar varje månad.

Här är det Winstons tur att bada, hans nya matte är påväg för att hämta honom.

Winston nybadad med fluffig päls poserar han fint framför kameran. Jag tror inte att vi tagit så många kort på någon annan kull än just denna. Dessa valpar blev speciella pågrund av deras tidiga entré i livet.

Winston har hunnit bli en riktigt liten charmör, nu 4 månader gammal.

Här är Ninni 1 år gammal, hon bor numera i Norge.

Se så vackert huvud Ninni har 🙂

Winston tillsammans med sin nya matte Tina.

Tindra här tillsammans med sin nya matte Ebba.

Tindra och Ebba tillsammans på World Winner Dogshow i Polen år 2006!!! Tindra blev trea junior bara 9 månader gammal. Hon var hälften yngre än sina medtävlande! Vi är så stolta över Tindra och Ebba och vi vet att de två kommer att gå långt ännu!

Läs mera om oss och Pomeranian  på www.blackoranges.se


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

18 svar på Förlossning med problem och sondmatning

 1. Emma skriver:

  Vilka underbara valpar!

 2. virknålen skriver:

  underbart söta valpar 🙂

 3. Måste bara skriva ett inlägg och kommentera de otroligt söta valparna.Känner igen det där med komplikationerna efter valpning, då Vickys kull med fem valpar fick problem.En efter en tacklade av trots alla insatser så som stödmatning,sondmatning (gjorde veterinären) och uppvätskning i sex dygn.De föddes i rätt tid men tiken fick snittas efter de första två valparnas nedkomst.Hennes mjölk kom inte riktigt igång men om det var orsaken till valparnas död vet vi inte riktigt.Som tur var så klarade sig i alla fall två, men som jag grät de dygnen och så utmattad jag var vill jag inte uppleva igen.Ändå vet jag att det är sådant som kan hända en uppfödare, men jag har varit skonad fram till dess.

 4. Romitha Magnusson skriver:

  Hej på er allesammans!!!Herregud det var det finaste jag någonsin sett i hela mitt liv:)Du verkar så mån om dina hundar å det är så härligt att se,ja detta värmde så i hjärtat av att se.Har länge varit inne på dvärgspets men nu när jag läst så mkt om Kleinspitz har jag blivit helt förälskad så jag tänkte ta kontakt för att veta ännu mer.Lycka till i fortsättningen med varma,vänliga hälsningar Romitha

 5. eila vllnlkainen skriver:

  lycklig slut iallafall med de överlevande valpar.. vad skönt.jag upplever precis samma sak just nu. valparna- yurksirterrire- föddes för tidigt. allt har gått som hos dig- det bara rann ur henne- första valpen j min säng andra var död- . sen kom det väldig fort 4 valpar till- en död.nu tredje dygnet det är bara 2 kvar- två gog i natt trots att jag gjorde allt jag kunde.mitt problem är att mamman är så arg – hon biter på en gång när man rör valparna- hon vill inte ha någon där i närheten.nu hoppas jag bara att de 2 klarar sig. jag har svårt att se om de diar eller inte pga mamman.

 6. Sandra skriver:

  HeejsanJag har en liten pomeranian valp hemma på snart 16 veckor, ock börjar jag tvivla på om det verkligen är en pomeranian då hon har en mankhöjd på 24-25 cm och måtten för en pomeranian är 18-22 :S Börjar bli lite rädd för att hon kommer bli alldeles för stor… någon som har någon aning om hur stor hon kan tänkas bli? :STack!

  • Dog News skriver:

   Är hon uppfödd i Sverige? Har du frågat uppfödaren? Man brukar säga att en valp på 18 veckors vikt lägger + 1 kg, så borde du ha den vikt som din hund får som vuxen om den är av rasen Pomeranian. En Pomeranian kan variera mycket i mankhöjd, den kan bli allt för stor vilket din valp nu håller på att bli, men 24 cm för en valp på 16 veckor låter väldigt stor tycker jag.

 7. Sandra skriver:

  Nej hon är inte född i Sverige, hon är importerad från Irland. Dem vi köpte henne från sa att föräldrarna var väligt små (2 & 2,5 kilo).Jag hade ändå inte planerat att gå på utställningar så jag bryr mig inte riktigt om hon har dem ”rätta” måtten, dock vill jag ju ha en liten hund så ja hoppas inte att hon blir alltför storTack så mycket för svaret!

  • Dog News skriver:

   Hej Sandra, På din beskrivning låter det som om din valp kan bli upp till 28-30 cm hög, vilket är ovanligt för en Pomeranian. Det kan ligga Kleinspizt i stamtavlan möjligtvis

 8. Sandra skriver:

  Jo, vi får väl se hur stor hon blir. Hoppas att hon max blir 28, skulle hon dock li lite större skulle jag ändå inte kunna sälja henne. Kanske att det är en kleinspitz, men hon har EU-pass och veterinärintyg och där står det att hon är en pomeranian…

 9. sarahmara skriver:

  Jättefina hundar!!!

 10. Elena skriver:

  HejLäste nyss om dina små valpar. Synd att vi inte känner varandra för jag hade verkligen behövt din hjälp denna helgen. min PK födde 2 hanvalpar och båda kom ut med baken först och fostersäcken sprack. valp nr 1 dog när den föddes och jag fick ej liv i den hur mycket jag än försökte, han var helt perfekt och jättefin.valp nr 2 kämpade i 2 dygn och jag handmatade honom varje timme med bröstmjölk från mamman som jag mjölkade ut och sög upp i en pimpett och med mjölkersättning. Han diade i bland men det gick inte så bra, han diade i ca 3 min sen släppte han bara taget och blev helt livlös. Han vaknade alltid upp av att mamman slickade honom. Tillslut åkte jag in till vet med honom (andra gången) för han var så svag och dom försökte få han pigg men det gick inte. jag fick ta farväl av honom sen fick han somna in. Hade jag fått hjälp med sondmatning så kanske han hade levt i dag för han fick inte i sig tillräckligt med mat tydligen 1,5 mlx3 i timmen, men det rann ut mycket så kanske därför? Han hade inget i lungorna i alla fall och han var fin i hullet men väldigt svag. Livet är ibland mycket grymt.

  • Dog News skriver:

   Hej Elena,Det är jättejobbigt att förlora sina valpar så som du har gjort, att först vänta och kämpa för dem och sedan förlora dem. Hade gärna gjort allt för att rädda dem.

 11. Elena skriver:

  Tack för ditt fina svar!jag glömde säga att när vi åkte in till vet efter att valp 2 fötts så undersökte dom valpen och gav en spruta och sa att dom inte hittade nåt fel.När vi sedan åkte in igen efter 2 dagar sa dom att han hade en liten gomspalt som dom hade missat första dagen och då hade vi även påpekat att han lät täppt.hade dom hittat felet första dan så hade han inte behövt lida in i det sista.Vila i frid mina små änglavalpar!

 12. Sofia skriver:

  HejJag har en liten fråga.. hur ofta byter den tyska spetsen päls?har en liten kleinspitz här hemma och hon har fått en tydlig raggig rand på ryggenundrar om detta kommer försvinna sen?

  • Dog News skriver:

   Hej Sofia, som valp byter Klenspitzen päls vid ca 5-8 månaders ålder, sedan kan den byta vid 1 år eller vid ca 15 månaders ålder. Tikar fäller vid löptiden ca 2 gånger årligen. Annars fäller de ur som vuxna 1-2 gånger per år. Lycka till vidare med din hund. Hör gärna av dig om du undrar över något.

 13. Mikaela skriver:

  HEJ! Sökte på google efter pluffiga hundvalpar och hittade din blogg! 🙂 Jag undrar vilken hundras dom på bilderna är. Hur söta som helst!! 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.