Presentation av tiken Sunny och lite om eklampsi

”Sunny” 8 månader på bilderna.

Black Orange’s Surprising Sun ”Sunny” föddes år 1999 i en kull med fyra valpar. Förlossningen var något dramatisk, kullen föddes några dagar förtidigt. Jag kollade av tiken på morgonen och det fanns inga tecken på att hon skulle föda. Under dagen blev min dotter sjuk och vi åkte till vårdcentralen med henne. Hemma hos tiken var min andra dotter Charlene som då var 12 år gammal. Då jag kom hem möttes jag av Charlene som var jätte upprörd och halvt skrikande började hon berätta att förlossningen hade startat. Hon hade suttit hos tiken och gjort allt precis som hon hade sett att jag gjorde vid en förlossning. Jag var så stolt över henne!

Första valpen var påväg ut då jag kom in i sovrummet, valpen såg ut att vara död det fanns inga tecken på att den levde. Jag tog valpen och började massera henne i mina händer. Jag fortsatte och upptäckte till min förvåning att hon började kippa efter luft. Det fick mig att fortsätta ännu ivrigare och allt efter som minuterna gick så andades valpen oftare och oftare. Jag höll på så i minst en halv timma innan valpen andades helt normalt. Oh vad glad jag blev då jag förstod att hon skulle överleva. Vi döpte henne till Black Orange’s Surprising Power just för att hon var en sådan liten kämpe med så stor vilja att överleva.

Efter henne föddes det en liten creame färgad kille som fick heta Surprising Star. Nu var det Sunnys tur att födas som nummer tre i kullen, vi trodde att hon skulle vara den sista valpen, jag hade aldrig haft en kull med fyra valpar tidigare. Men till min förvånig föddes det ytterligare en hanvalp som fick heta Surprising Love. Ni förstår säkert varför alla fick heta Surprise, det var just för att vi blev så överraskade av att det var fyra valpar i kullen och att alla överlevde.
Nicke, Vicke, Sunny och Aune 4 veckor gamla på bilden ovan.

Men att fyra valpar skulle bli problem för tiken förstod vi redan andra dagen. Hon fick eklampsi redan på andra dagen, det är mycket ovanligt att tiken får det i ett så tidigt skede. Eklampsi är kalkbrist och det är vanligt hos dvärghundar med en stor valpkull.

Jag vaknade på natten av att tiken låg stel under min säng och hade svåra kramper. Jag visste genast vad det var då jag hade läst om det tidigare. På med kläderna och tiken in i bilen, påvägen mot veterinären ringde jag honom för att berätta att vi var påväg. Jag låg nog i 160 km/t på motorvägen, jag visste att jag kunde förlora tiken vilken minut som helst. Hon var redan i koma då vi kom fram till veterinären.

Som tur är så är behandlingen enkel men den måste ges av en veterinär, den består av kalk som sprutas in i ett blodkärl mycket långsamt annars kan tiken dö. Efter någon timme så mådde tiken redan bättre och vi kunde åka hem genom den svala vårnatten som nu började övergå till morgon.

Otruligt nog så fortsatte tiken att få eklampsi, efter att vi besökt veterinären tre nätter i följd så lät veterinären tuben sitta kvar i blodkärlet så att jag kunde ge henne kalk direkt i blodkärlet hemma. OBS detta är bara i specialfall och man måste veta exakt vad man gör för att få göra detta! Jag fick även med mig kalk i flytande form som jag injencerade under huden till tiken två gånger per dag i tre veckors tid. Detta är en ytterst ovanlig situation där veterinären överlåter detta till hundägaren, men vi visste båda att detta kanske var det enda sättet att få tiken att överleva.

Jag började avvänja valparna från sin mamma väldigt tidigt för att hon inte skulle insjukna i eklampsi igen.

Sunny 10 veckor på bilden ovan.

Sunny 12 veckor gammal på bilden ovan.

Ni kanske förstår att dessa valpar blev extra kära för mig efter allt som vi gått igenom tillsammans. Jag sålde eller nästan gav bort Sunny till min bästa kompis för att jag skulle få träffa henne så ofta som möjligt. Sunny växte upp till en liten skönhet och jag ville självklart ställa ut henne.

Sunny 8 månader gammal (bilden ovan).

År 2001 deltog vi på tre utställningar med Sunny och hon blev BIM (bäst i motsatta könet) på alla tre utställningarna. Hon tog därmed sitt Championat på rekord kort tid!

pokal



Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Presentation av tiken Sunny och lite om eklampsi

  1. Knubbis skriver:

    såååå zööööt

  2. sol 10 år. skriver:

    hej jag tyker dina hundar är gäte söta det tyker elina med och det är elina såm skriver sol undrar om dina hundar är till salu eler skriver du bara om dina hundar hälsningar elina och sol.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.