Skötsel råd för valp

 

Jag tänkte dela med mig av de skötselråd som jag ger mina valpköpare.

Skötselråd för valp:

Valpen äter ca. ½-3/4dl Taste Of The Wild puppy foder / dag, då den är 8 veckor gammal.  Valpen är van att äta genast på morgonen och sedan med 5 timmars intervaller. Valpen skall inte få någon annan mat, inte heller godbitar, undvik att ge den något utöver fodret. Däremot är det bra att ge valpen tuggben av hud. Var uppmärksamma på att valpen får ont i magen vid foderbyten eller om den får något nytt att äta. Fortsätt med detta foder tills valpen blir ca. 6 månader, då kan ni försiktigt byta till et vuxenfoder av samma märke. Valpen skall ha tillgång till friskt vatten hela tiden.

Mat

En Pomeranian skall äta ca. ½ dl-3/4dl torrfoder / dag  som vuxen beroende på dess egen vikt och hur mycket den rör på sig. Alltså mängden foder skall inte ökas från det den är valp till vuxen. Får hunden något annat tillägg så skall mängden foder minskas. Torrfoder är bra att ge för då kan ni känna er trygga med att valpen/hunden får i sig alla vitaminer och kalk som den behöver. Ge valpen dagligen tillskott av C-vitamin, Ester C finns att köpa på internet, valpen kan vid leverans äta ca 50 mg C-vitamin per dygn för att sedan successivt öka till en daglig dos på 400 mg C-vitamin då den är vuxen. Ge gärna äggula till din valp/hund varannan dag för pälsens skull.Från det valpen är ca 5 månader kan den få en äggula varannan dag. Som liten kan den få 2 ml äggula dagligen, OBS INTE VITAN! 

Ge den vuxna hunden 2 ml hampafröolja per dag, blandat i fodret, eller enskilt. Till en valp kan du ge 0,5 till 1ml olja dagligen! 

Avmaskning

Valpen är vid 9 veckor avmaskad 3ggr med Banminth avmasknings medel för valpar, ni skall avmaska den vid 12 veckors ålder och sedan varje vår och höst livet ut, då kan ni använda Axilur, finns att köpa på apoteket. 

 Vaccination

 Valpen är vaccinerad 1 gång, men ni bör vaccinera den vid 12 veckors ålder och sedan då den fyller 1 år. Vidare info får ni hos er veterinär hur ofta den skall vaccineras i fortsättningen.

Uppfostran

Ifall valpen försöker ”bestämma” över er vad den vill eller inte vill så visa den redan från början att det är ni som bestämmer. Det kan vara gulligt med en liten valp som morrar då den inte vill att ni tar upp den eller då den vill ner från er famn. Men det är inte gulligt mera då den morrar till er som vuxen. Det kan sägas att en Pomeranian är en ”stor” hund i en liten förpackning! Kom ihåg att en liten hund kan ha ett temperament som en Dobermann, så visa alltid för valpen att det är ni som är flockens ledare.

Tänder

Vid 5-7 månaders ålder kommer valpen att byta sina tänder, då blir det aktuellt att besöka veterinär och eventuellt dra ut de fram eller hörntänder som inte lossnar av sig själva. Annars kan valpen få bett fel ifall de nya tänderna inte får plats i käken att växa fram. Kontakta uppfödaren innan besöket så kanske ni sparar några hundralappar.

Rumsren

För att valpen skall bli rumsren är det bäst att ta ut den precis då den vaknar och efter att den ätit så att den får göra sina behov utomhus. Men om det är vinter och kallt så kan en liten valp på 2-3 månader inte vara ute långa stunder. Då är det bra att träna den att gå på tidningspapper.

En liten valp äter allt, så se till att er lägenhet är valpvänlig, städa bort alla småprylar och elledningar som valpen kan tugga på och dö av.

Giftigt för hunden

Mat som är giftig för en Pomeranian: leverkorv/pastej, köttbullar ja all mat som innehåller lök eller vitlök. En liten bit lök kan förorsaka en död hund. Alla lökväxter ute som inne, ekollon, xylitol, russin, vindruvor och Choklad är giftigt.

Valpen gillar tuggben som är gjorda av hud, inte sådana som smular. Ge inte tuggben som har ”knutar” i ändarna till en Pomeranian. Den kan sätta ”knuten” i halsen och kvävas. Gäller även små bitar av tuggben då hunden har ätit på benet så det bara blivit en liten bit kvar, släng den innan hunden sätter den i halsen och kvävs.

Pälsvård av Pomeranian

Pomeranian badas var sjätte vecka i Chris Christensen Spectrum one schampo som är för pälsar som kräver krispig textur och volym.  Och i Chris Christensen Spectrum One Conditioner som reparerar och skyddar utan att göra pälsen mjuk. Denna conditioner är speciellt framtagen för pälsar som kräver krispig textur och volym.

Hunden badas var 4-6:te vecka för att hållas fräsch, då den är valp behöver den inte badas så ofta, men ni bör vänja den vid badvatten. Blanda badvatten och lite schampo i ett badkar eller balja, ställ hunden i vattnet och blöt hela den med en badsvamp, även nos och huvud försiktigt. Ha en skål med vatten och schampoblandning klar, ta upp hunden ur badvattnet och häll scampovatten blandningen över hela hunden (akta ögonen). Låt verka ca. 3-5 minuter, skölj väl. Föna hunden torr då den är valp. Bra schampo är tex. Crown Royal Nr 3 , köps på utställning eller internet. Träna valpen att stå på ett bord (använd halkskydd på bordet) och att visa tänderna, det behövs för framtida veterinärbesök och ev. utställning.

Trimning

Trimma valpens tassar runt om och även under, så att den vänjer sig vid trimning. Trimma hela valpen efter behov. Be om hjälp av uppfödaren eller annan kunnig person.Klipp valpens klor 1 gång i veckan. 

Borstning

Man borstar en Pomeranian minst en gång i veckan, men inte för ofta för då sliter man på pälsen. Använd en liten sprayflaska att spraya vatten eller hund fönvätska (Crown Royal Bodifire) med på pälsen innan ni börjar borsta, så slits pälsen mindre.(inga pälsprodukter till småvalpar). 

Maila eller ring uppfödaren så fort ni har några frågor. Vi är lika intresserade av att er valp har det bra som ni är. 

 Ta en bra valpförsäkring på er hund som täcker eventuella veterinärkostnader. Vi rekommenderar IF.  Vänd er till en kunnig veterinär vid behov av veterinärvård.

Vill ni läsa mera om oss och våra Pomeranian hundar så finns vi på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

35 svar på Skötsel råd för valp

 1. Antonia skriver:

  Hejsan! Vart kan man köpa fodret Specific eucosia? På internet finns det inte någon information om fodret någonstans! Mvh Antonia Holländer

 2. Linnea skriver:

  när får man börja bära hundvalpen ?? //Linnea

  • Dog News skriver:

   Hej Linnea, tänkte du på en nyfödd valp eller en valp som du köpt som är ca 8 veckor och uppåt? En nyfödd valp skall helst ligga hos sin mamma tills den är ca 4 veckor, förståss skall man röra i den så den blir social men inte ta ifrån mamman i längre stunder. En valp på 8 veckor kan du lungt bära som du vill. Hoppas det gav svar på frågan.

 3. Sara skriver:

  Heej! :)Jag undrar bara hur man ska göra med hundens öron när man badar den, för det är väll inte bra om det kommer in vatten i dem, och va ska man göra om det råkar rinna in några droppar ?. Är orolig varje gång jag badar min 4månader gamla pomeranian för öronen står ju rakt upp så viker alltid öronen medans jag tvättar där. / Sara

  • Dog News skriver:

   Hej Sara,Du kan lägga en liten tuss fetvadd i vardera örat som du avlägsnar då du badat valpen. Akta också örat genom att hålla i öronsnibben snett framåt och rikta duschstrålen bakifrån. Lycka till

 4. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

 5. Linn skriver:

  Hej! Jättebra info om skötselråd! Letar dock efter info om hur man bör leva för att det ska passa att ha en pomeranian. Har aldrig haft hund förut utan enbart katter. Hur länge bör man vara hemma med hunden innan man kan börja jobba igen? Jag jobbar 8-17 och ibland längre och funderar på om det är olämpligt att skaffa en pom då. Funkar det med hunddagis? Bor ensam i en lägenhet på 55 kvm i stadsmiljö. Har läst att det funkar bra med pomeranian då. Dock osäker på om lägenheten är för liten. Har fastnad för pomeranian då jag läst att de är lika katter till sinnet. Vill ha en liten hund som sällskap för mys och promenader. Har tusen frågor och vill vara säker på att det blir rätt för både mig och hund.

  • dognewss skriver:

   Hej Linn,
   Det går bra att ha en Pomeranian i lägenhet. Men du måste tänka på att en hund aldrig får vara ensam hemma längre än 6 timmar i sträck, en valp behöver tillsyn oftare. Kanske har du en bekant som kan rasta valpen på dagarna då du jobbar? Eller ett hunddagis som tar emot dvärghundar? Du behöver vara hemma ett par veckor med valpen då den kommer, och sedan tillsyn enligt ovan. Lycka till!

   • Alexandra skriver:

    Hej!

    Jag och min sambo funderar också på att skaffa en Pomerian. Båda jobbar dagtid, den sista som lämnar lägenheten går vid 8:a tiden, den första som kommer hem kommer runt 16.00. På lunchen har han möjlighet att gå ut med hunden då hans jobb ligger nära hemmet. Klarar en liten pomerian att vara ensam resten av tiden? Det blir ju max 4 timmar i sträck men ca 8 timmars ensamhet totalt på en vardag. När jag inte jobbar är jag mest hemma så då har jag så otroligt mycket tid och kärlek att ge en liten hund.

   • dognewss skriver:

    Alexandra> Då valpen är liten och precis nyinflyttad så behöver den någon som är hemma med den en tid och vänjer den stundvis att vara ensam, senare kan ni lämna den enligt det du beskriver. Lycka till!

 6. Sandra nyström skriver:

  Hej! Mycket, mycket bra fakta och råd!
  Jag har dock en fråga. Jag och min sambo funderar starkt på en pommes.
  Båda vi är 25 år. Vi har inga planer för tillfället på att skaffa barn, men rätt vad det är så kanske den dagen kommer (varesig det är inom 1, 5 eller 10 år) Har ju läst/hört att just pomeranian inte rekomenderas med barnfamiljer, så tycker du då att det är dumt av oss att skaffa en sådan hund nu då?

  • dognewss skriver:

   Hej Sandra, Tack för fina ord. Vi startade vår kennel och hade två barn då på 5 och 6 år gamla. En vuxen Pomeranian kan bra umgås med barn, det är mest en leveransklar valp som väger runt 1000 gram som man rekommenderar att barn inte skall hantera. Vilket är helt förståeligt då en sådan liten valp lätt kan skadas. Detta gäller nog alla raser, småbarn skall inte ensamma umgås med hundar/hundvalpar. Lycka till!

 7. Anonym skriver:

  hej vill ha en pomme. Underbart söt men jag är bara 12 år men har många kompisar som har hundar. Får bara inte för mina föräldrar har du några tips på hur jag kan övertala mina föräldrar att skaffa hund

 8. Anonym skriver:

  önskar mig en pomeranian i julklapp men jag kommer aldrig att få en säger dom. jag vet hur man uppfostrar en pomme och läser nya fakta varje dag men dom säger bara nej. Älskar dina valpråd

 9. kevin skriver:

  om man ska lära sin pomme tricks kan man väll ge den en godbit som belöning för att den har varit duktig

 10. kevin skriver:

  hej vill ha en pomme i julklapp av mina föräldrar är 12 år tycker du att det är dumt att be om en hund nu.ps har ni några tips på hur jag kan få en pomme av mina föräldrar som bara säger nej nej nej

 11. kevin skriver:

  jag undrar om det är rätt tillfälle att skaffa en pomeranian. jag bor i ett hus med stor tomt och vill ha en snäll och tillgiven hund är pomeranian det rätta valet. går en gång per dag med ett koppel i handen och en bajspåse i den andra för att känna på hur det är att rasta en hund ungefär.försöker övertala mina föräldrar att skaffa en pomme dom är ju sö söta och snälla.känner en som har en sån som är jätte go och tillgiven sin ägare.ps är 12 år är det rätt tillfälle då. hur ska jag övertala mina föräldrar att skaffa en pomeranian dom bara säger nej nej nej

  • dognewss skriver:

   Hej Kevin, Då alla i familjen är med på att skaffa en valp då är det dags för en hund. Som tips för att övertala dina föräldrar så skall ni besöka en hundutställning eller en uppfödare så att dina föräldrar får träffa hundarna. Lycka till 🙂

 12. Anonym skriver:

  kan ni svara

 13. kevin skriver:

  tack för svaret. min katt dog i förrgår och nu säger mina föräldrar att det aldrig kommer bli ett nytt djur

 14. kevin skriver:

  vad ska jag göra

 15. hundägare skriver:

  Hej! Vi har en pomeranian valp på snart 13 veckor, då det är vår första valp undrar jag var man kan hitta någon form av lista så man vet hur mycket den ska äta? Såg att du har skrivit ½-3/4dl om dagen som valp, men då blir det jättesmå portioner för han äter 3ggr om dagen, 9-15-19;30 ca….
  Har du någon bra info du kan dela med dig om ang maten? =) Tack för en bra sida!

  • dognewss skriver:

   Hej, Kul att Du gillar vår blogg. Du kan dela upp 3/4 dl på 3 portioner och ge valpen det. Den skall inte ha mer mat än så, även om portionerna tycks kännas som små. Vilket foder ger du valpen? Royal Canin Junior för små raser är ett bra foder till en Pomeranianvalp. Hör gärna av dig om du undrar över nåt mer.

 16. kevin skriver:

  hej min katt har dött och nu säger mina föräldrar att det aldrig kommer att bli ett mer husdjur

 17. Pomägare skriver:

  Hur lång tid tar det innan pälsen på en pom valp växer till sig? Vår är 4 mån nu men den ser inte riktigt ut som den ska eller så kommer det senare ? Tack !!!

  • dognewss skriver:

   En Pomeranian byter päls vid 4-6 månaders ålder, den nya pälsen växer ut innan valpen är 1 år och utvecklas ofta fram tills hunden är upp till 2 år. Så det tar länge för en Pomeranian att komma i full vuxen päls, hoppas svaret var till hjälp.

 18. Malin skriver:

  Hej! Då detta inlägg är väldigt gammalt så är jag nyfiken på om du fortfarande tycker att Crown Royal shampoot är att föredra eller om du i dagsläget kan rekommendera ett annat? Bör jag även köpa balsam i samma märke också? Har även köpt markattas linfröolja som jag ger mina två pommar några droppar i maten varje dag. Ni har ju så himla fina pomeranians så all info du kan ge tar jag gärna emot. 🙂 många frågor men hoppas du kan svara på dom.
  Vänliga hälsningar
  Malin

  • dognewss skriver:

   Hej, ja vi använder fortfarande Crown Royal shampoo, vi har provat flera olika märken men kommer alltid fram till att Crown Royal är bäst 🙂 Nej du skall inte ha balsam i en Pompäls… Vi ger Zeta linfröolja till våra, du kan köpa det på Ica eller Willys och kostar ca 30 kr, du kan ge ca 1-3 teskedar allt eftersom de vänjer sig vid oljan och inte får diarré. Lycka till 😉

 19. Sara skriver:

  Vad är dina källor angående att leverpastej, samt vitlök och lök är giftigt för en pomeranian? Min pomme har ätit leverpastej många gånger, även fått smaka på köttfärssås (med lök i) m.m. den har aldrig blivit dålig eller visat tecken på förgiftning. Mvh Sara.

 20. Jennifer skriver:

  Hej!

  Jag planerar att köpa en pomeranian sommaren 2014 men undrar nu om det är svårt att hitta uppfödare som man kan köpa valp av eftersom rasen endast får ca 1-3 valpar per kull?

  Med vänlig hälsning, Jennifer

 21. Rebecka skriver:

  Hej!
  Hur mycket hårar hundarna och hur och när ska man klippa den?

  • dognewss skriver:

   En Pomeranian klipps var fjärde till var sjätte vecka och fäller sin päls två gånger årligen, en hane fäller ca en gång årligen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.