Det talas mycket om BSD eller Black Skin hos Pomeranians idag, en annan pälssjukdom hos Pomeranian som det inte talas så mycket om är Cushings sjukdomen. Idag finns det en effektiv medicin mot sjukdomen men den hjälper dock inte alla individer, tyvärr. Jag har hört om några Pomeranians som har blivit i så dålig kondition av sjukdomen att de har varit tvugna att avliva hundarna. Medicinen klassas som doping därav får inte hundar som äter medicinen deltaga på utställningar och tävlingar som arrangeras av SKK (Svenska Kennel klubben). Hundarna blir även sterila av medicineringen, det kan dock finnas en liten chans att hunden återfår sin förmåga att fortplanata sig om man avslutar medicineringen. Hundar med Cushing sjukdomen skall dock äta medicinen resten av sitt liv och kan därav inte mera användas i avel.
Nedan kan ni läsa lite mera om sjukdomen i artikeln här under som är skriven av Leg vet Constantin Strömbäck.
Har din hund ökad törst, ökad aptit och/eller symmetriskt håravfall?
Då kan din hund ha Cushings sjukdom! Är din hund dessutom en pudel eller tax mellan 5-10 år ökar risken ytterligare för att din hundkompis är drabbad av Cushings sjukdom. Den goda nyheten är dock att det numera finns effektiv behandling med få biverkningar!
Cushings sjukdom är en hormonell ämnesomsättningssjukdom som leder till förhöjd produktion av kroppseget kortison i patientens binjurar. Sjukdomen förekommer främst på hund men kan i sällsynta fall även drabba äldre katter. I de flesta fall producerar binjurarna mer kortison på grund av att det i hjärnan produceras ett överskott av ACTH-hormon i tallkottskörteln. Hormonet stimulerar i sin tur binjurarna med ökade kortisonnivåer i kroppen som följd. Detta resulterar i bl a ökad törst, ökad aptit, symmetriskt håravfall (framförallt rygg), hudförändringar som t ex ökad pigmentering samt ökad bukighet på grund av fettansamling i bukhålan.
Patienterna kan uppvisa en eller flera av ovanstående symtom delvis beroende på hur långt sjukdomen har hunnit utveckla sig. I ca 15 % av Cushingfallen beror dock den ökade kortisonproduktionen på sjukliga förändringar i själva binjuren. Det glädjande är dock att nya mediciner har förmåga att blockera denna överproduktion av kortison i binjurarna, oavsett vad orsaken är. Detta genom att delvis hämma binjurarnas ämnesomsättning utan att vara ett cellgift. Preparatet heter Vetoryl och har sedan ca 1 år använts på Djurkliniken Roslagstull med bra resultat och utan rapporterade biverkningar.
En nackdel finns dock… Kostnaden för medicinen är ca 1 000 kr i månaden för en patient som väger ca 10 kg. Behandlingen behövs troligen resten av livet. Det går dock att vid lättare Cushingfall låta bli att behandla med, en för patienten, fortsatt hyfsad livskvalitet. För att kunna säkerställa diagnosen och bedöma hur hårt den enskilde patienten är drabbad, behövs dels en noggrann klinisk undersökning samt en dag på djurkliniken för särskild blodprovstagning. Förutom kostnaden för själva medicinen är det dock till stor glädje att de vetenskapliga framstegen möjliggjort en effektiv behandling med låga biverkningsrisker för våra Cushingpatienter. De kan leva ett normalt liv och slippa de i inledningen uppräknade symtomen.
Leg vet Constantin Strömbäck
2006-11
Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar
Källa: Djurkliniken Roslagstull
Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på www.blackoranges.se
1000kr/månad är billigt för att få behålla sin kompis 🙂
Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News