Historien bakom Alla Hjärtans Dag och lite om hundar

         
   

Plötsligt har Alla Hjärtans Dag blivit något stort, man skall köpa dyra presenter, äta lyxmiddagar och komma ihåg sina vänner med e-kort, postkort, webogram och blommor.

Zoobutikerna är fyllda till bredden med allt möjligt för dina husdjur, hundar som katter. Alltid någon som skall tjäna pengar på oss konsumenter. Jag tror inte att hunden bryr sig så värst om ifall du köper en ny bädd, eller ett lyxigt halsband till den. Hunden bryr sig nog mest om din uppmärksamhet och långa härliga promenader.

Jag köper ändå ofta leksaker till min Pomeranian tik Cayenne, hon är galen i små mjukisdjur eller olika bollar, hon leker dock inte så länge med dem men ojojoj så glad hon blir då hon får en ny leksak. Hon är som ett litet barn på julafton då hon ser att jag har något nytt litet mjukisdjur i handen, hon låter ingen annan komma nära hennes nya leksak, hon vaktar den som en gudinna. Hon försöker bita sönder dem på engång, lyckas hon inte så håller hon ändå på tills hon är rejält trött. På hundutställningar vågar jag inte ha med Cayenne så att hon ser handlarna som säljer hundleksaker, för får hon syn på något så ställer hon sig och skäller tills hon får leksaken som hon har fått syn på.

Ett litet Valentine’s kort till dig från oss (klicka)

Historien bakom om alla hjärtans dag

”Ögonkasten är kärlekens första brevväxling”
Ninon de Lenclos, kurtisan och författarinna, Frankrike

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Det finns flera olika förklaringar till varför vi i dag firar alla hjärtans dag. Den mest kända berättelsen handlar om prästen Valentinus som levde i Rom på 200-talet e.Kr. På den tiden styrde kejsaren Claudius II romarriket med fast hand, bland annat förbjöd han giftermål i landet. Unga män skulle på så sätt känna sig mer fria och gå med i den stora armé som Claudius II höll på att bygga upp.

Valentinus vägrade godta detta och började i stället viga förälskade par i hemlighet. En dag upptäcktes hans sysselsättning och han kastades i fängelse, dömd till döden. En av fångvaktarnas döttrar blev Valentinus stora kärlek. Dagen han avrättades, den 14 februari 269 e.Kr., skrev han en hälsning till sin nyfunna kärlek. Valentinus stora mod och tro på kärleken beundrades av många. År 496 e.Kr. utnämnde påven Gelasius den 14 februari till den helige Valentinus dag (St. Valentines Day).

I dag är det nog inte så många som känner till Valentinus levnadsöde. Men den 14 februari har blivit ett datum då många på olika sätt visar sin kärlek för familj och vänner. Valentinus skulle säkert vara mer än nöjd.

Tidsaxel – firande av alla hjärtans dag

 

  • 1370 Valentindagen omnämndes för första gången. Firandet fick fotfäste i England och i norra Frankrike.
  • 1400-talet Det blev allt vanligare att man valde sin Valentin, vilket betydde att man skulle förlova sig med den man valt.
  • 1600-talet Valentinfirandet motarbetades av puritaner ända fram till mitten av 1600-talet.
  • 1700-talet Det blev allt mer rumsrent att fira Valentin. Vanligast var att mannen uppvaktade kvinnan med dyrbara presenter.
  • 1800-talet De dyrbara presenterna byttes ut mot konstnärligt utsmyckade brev och kort som man skickade till varandra.
  • 1900-talet Traditionen får fäste i USA.
  • 1956 Alla hjärtans dag införs av varuhuset NK i Stockholm, men intresset var ljumt.
  • 1960-90 På 60-talet började traditionen ta fart i Sverige, men först på 90-talet blev det riktigt stort och svenskarna började skicka kort till varandra.

 

 

 

 

 

 Källa: www.hallekis.com Pressmeddelande från: Postens
Artikeln publicerad: 050211

 

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på Black Orange’s 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.