Vett och etikett vid valpförfrågan

Vett och etikett – vid letande av valp/uppfödare

Vi mottager ofta email från valpköpare där vi ser att mailet är ställt till många uppfödare samtidigt. Som uppfödare känns det tråkigt att valpköparen inte visar större arrangemang i sitt letande efter valp, så som att de skulle ta sig tid att skriva enskilda mail till den uppfödare de är intresserad av.

Vilken uppfödare vill sälja sin bästa valp till någon som inte lägger ner mera tid i att finna drömvalpen? Du skall trots allt leva med hunden i 10-15 år och förmodligen behöver du ha en god kontakt med uppfödaren även efter att valpen flyttat hem till dig. Du kan behöva råd av uppfödaren många år framöver, så lägg lite extra tid på den första kontakten.

Egentligen tycker vi att valpköparen skulle välja att ringa upp uppfödaren i första hand, så att både valpköparen och uppfödaren kan bilda sig en uppfattning om varandra och vad valpköparen förväntar sig av valpen.

En annan tråkig sak är då mailet endast innehåller texten, vi vill köpa valp, vad kostar era valpar? Vårt tips, presentera Er noggrant i mailet innan ni frågar om pris, annars riskerar ni att inte få något svar från uppfödaren

Vi tänkte komma med några små råd till alla er som funderar på att köpa valp, en liten Vett och Etikett lista.

* Fundera på vilka förväntningar du har på din blivande valp, skriv ner dem så du har dem till hands då du pratar med uppfödaren

* Ring uppfödaren vid första kontakt

* Fråga INTE om priset på valpen det första du gör! Var beredd på att en Pomeranian valp kostar omkring 16.000 – 25.000 kr. Tänk på att en hund kommer att kosta dig köpesumman många gånger om i livet, med veterinärbesök, försäkring etc.

* Skriv personliga mail till uppfödare, sänd aldrig samma mail till flera uppfödare så att andras mailadresser blir synliga.

* Presentera dig och din familj, berätta vilka förväntningar du har på valpen.

* Var dig själva, berätta som det är, kommer valpen att lämnas ensam längre stunder? Har du erfarenhet av hund från förr osv.

* Tänker du avla på hunden, säg som det är till uppfödaren då kan hon/han hjälpa dig finna en valp som ser ut att vara lämpad för avel.

* Vill du inte ställa ut valpen, berätta det för uppfödaren.

Läs också Att skaffa en Pomeranian valp (där finner Du mycket nyttigt )

Lycka till med att leta Din drömvalp!


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 svar på Vett och etikett vid valpförfrågan

 1. Charlotte skriver:

  Hej SusannEndnu engang holder jeg med dig! Jeg personligt sælger aldrig hund til folk der spørger efter prisen i første mail! Får alt for mange mail med ”Har du hvalpe og hvad er prisen” og ikke andet!! Tænker folk sig dog ikke om!!Charlotte

 2. Jettan skriver:

  Vem vill betala 25.000 kr för en valp? Det verkar fruktansvärt oseriöst att ta så mycket betalt. Jag har själv köpt en chihuahuavalp från en mycket seriös kennel och hon tar 15.000 för sina valpar, oavsett kön. Hon säger att hon inte tycker och aldrig själv skulle betala mer än 15.000 för en hund. Ett hundintresse ska väl föreligga om man är hunduppfödare och det ska väl inte göras för pengarnas skull?En pomerianuppfödare kan väl knappast ha mer kostnader för sin uppfödning än vad en chihuahuauppfödare har, eller?

 3. Stina skriver:

  Varför är man inte en seriös valpköpare om man kontaktar flera uppfödare? Jag ser det som att man är en seriös valpköpare som inte bara kontaktar en säljare då denna kanske inte är just seriös. Sedan behöver man inte fråga om priset det första man gör men kontakt med flera uppfödare ser inte jag som en nackdel. Som köpare så beror det väldigt mycket på VILKET svar man får av uppfödaren som angör vilken man väljer så det är inte bara VETT OCH ETTIKETT för valpköparen som gäller. Det gäller även alla uppfödare oavsett ras. Som en seriös uppfödare så bör du träffa dina ev kommande köpare och DÄR ettablerar du kontakten som är avgörande för om du vill sälja din ögonsten till just den familjen. det ska inte spela någon roll vad som är skrivet i ett mail eller inte.

  • dognewss skriver:

   Hej Eva visste inte att Du kallas för Stina 🙂 Kul att du skriver på Dog News 😉 Massmail är irriterande för många uppfödare, det är vår uppfattning och många andras. Litet tips: Är en valp till salu så måste man sälja den till den som vill köpa enligt lag, det kan du få veta mera om av tex SKK.

   • Stina skriver:

    Hej! det är mycket roligare att skriva under fignerat namn. Om man nu skulle ha flera köpare än valpar så menar du att om jag har 5 valpar så måste jag sälja dem till de 5 första intressenterna…… gör jag inte det så blir det ju automatiskt en sellektion som då inte är tillåten eller fattar jag dig fel.

   • Rickard skriver:

    Det där stämmer mig veterligen inte. Du måste inte enligt lag sälja till den som vill köpa. Det du däremot inte får göra är att lova bort en valp till någon och sedan ta tillbaka det. Det var väl just detta som togs upp och fick predikat i domstol för några år sedan då en uppfödare lovade att sälja en valp till någon men tog tillbaka det när h*n fick reda på att köparen var homosexuell eller dylikt.

    Och tur är det väl det – att det är på det här viset, menar jag. Har jag fem valpar och 10 intressenter så ligger det ju inte hundarnas intresse att jag som uppfödare finner så bra människor jag kan så hundarna får så bra förutsättningar som möjligt i livet. Om det enligt lag var ”först till kvarn” som gällde så skulle många hundar säljas till folk där de far illa såväl av medvetna som omedvetna anledningar utan att uppfödaren kunnat skydda valparna genom att sålla bort människor som känns fel eller olämpliga.

   • dognewss skriver:

    Stina> Svar på din fråga om man får neka en valpköpare, Har du en valp till salu så får du inte neka en person som vill köpa en valp till de pris du begärt. En valp är enligt lag som en vara som du annonserar ut. Det har varit åtminstone en dom i rättegång där en uppfödare blev fälld för att de nekade att sälja en valp. Läs mera här tex http://kennel.ifokus.se/discussions/4ee4b89288f4722f3d000c87-att-neka-en-valpkopare

 4. Rickard skriver:

  Tycker Ni missade några viktiga punkter.

  – BESÖK! Träffa tiken och gärna hanen med om möjligt. Det ger även en bättre bild av uppfödaren då du ser hur hundarna är, hur de mår, lever och sköts om. För att inte nämna samtal med uppfödaren mellan fyra ögon.

  – Research! Dvs, kolla upp föräldrarna, deras kullsyskon, föräldrar, mor- och farföräldrar etc. för att se hur det ser ut gällande bland annat röntgenresultat, mentalbeskrivningar och meriter.

  – Var inte rädd att fråga andra människor om råd gällande val av kennel. Kanske uppfödaren du pratat med eller funderat på har ett dåligt rykte av en eller annan anledning? Tyvärr vanligare än du tror… Kanske människor i din omgivning eller rent av över nätet kan ge dig bra rekommendationer gällande uppfödare eller hundar med fina och sunda blodslinjer.

 5. dognewss skriver:

  Så här står det i Hundsport om att neka att sälja en valp:
  Som vilken vara som helst…
  Men enligt lagen säljer hunduppfödaren bara en ”vara”. Kommer det en spekulant med pengar i handen kan uppfödaren i princip inte neka att sälja sin vara om den är utbjuden till försäljning. Läs allt på länken nedan
  http://www.hundsport.se/redaktionellt/artiklar_mapp/salja_koplagen.html

 6. Eva skriver:

  Så här står det också i arftikeln du hänvisar till:
  ”Men har du verkligen rätt att neka att sälja en hund till en som är spekulant om han eller hon insisterar?

  Ja, det har du! Men då måste du för säkerhets skull säga att du gör det av djurskyddsskäl. En hund ska inte behöva vara ensam fler än fyra timmar varje dag, och allt längre än fyra timmar kan du hävda är plågsamt för djuret – psykiskt och fysiskt”

  • dognewss skriver:

   Absolut Eva, det finns flera olika saker du kan ta som undantag här. Tex är det säljaren som sätter pris på varan, kanske säljarens pris är så högt att köparen inte vill köpa…men då kan man inte annonsera ut till ett pris och höja bara för att slippa sälja till just en speciell person

 7. Rickard skriver:

  Svar till artikeln i Hundsport av en advokat som jobbat med just djurskyddsfrågor och dylikt.

  ”Som huvudregel är det säljaren som väljer köpare, inte tvärtom. Däremot finns det förbud mot diskriminering både i brottsbalken och diskriminleringslagen (2008:567) som kan träffa kennlar.

  Enligt 2 kap 12 § diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden för den som utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor till allmänheten, men förbudet gäller dock inte diskriminering som har samband med ålder.

  Enligt 16 kap 9 § brottsbalken ska en näringsidkare som i sin verksamhet diskriminerar någon på grund av hans eller hennes ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung eller trosbekännelse genom att inte gå honom eller henne till handa på de villkor som näringsidkaren i sin verksamhet tillämpar i förhållande till andra, dömas för olaga diskriminering till böter eller fängelse i högst ett år. Detsamma gäller om näringsidkaren diskriminerar annan på grund av hans eller hennes sexuella läggning.

  Men i övrigt väljer säljaren. Så den som t.ex. lägger ut något på blocket kan i princip diskriminera hej vilt.”

  • dognewss skriver:

   Vi kollade upp detta med SKK precis, man kan alltså neka om man anser att personen tex inte är lämplig som valpköpare, men annars är det precis som du säger ovan. Och har man skrivit ett kontrakt så kan man inte bryta det, har man tagit handpenning så är valpen såld.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.