Nya djurskyddsregler för hund och katt

 

Nu skall hundarna få det bättre, en ny lag träder i kraft från och med 1 maj i Sverige. Bland annat så skall hundar som hålls i rastgårdar dagligen rastas på annan plats! Vuxna hundar som lämnas ensam hemma då matte och husse går till jobb skall rastas minst var sjätte timme. Så det betyder att den som jobbar heldag måste skaffa sig en ”hundsitter” eller själva åka hem och rasta sin hund. Hundar får heller inte hållas i bur!! med undantag vid speciella tillfällen som tävling, utställning och dylikt. Här kommer många kennlar att få se om sitt hus skulle jag tro med tanke på vad jag har läst om hundhållning på olika forum.
 
 
Nedan kan ni läsa mera om de nya reglerna.
 
Nya regler om hur hundar och katter ska hållas och skötas har nyligen beslutats av Jordbruksverket. Bestämmelserna sätter en lägsta nivå och talar om vad som minst måste vara uppfyllt för att din hund eller din katt ska ha möjlighet att må bra och kunna bete sig på ett naturligt sätt. De nya reglerna börjar gälla från den 1 maj 2008.
Den 1 maj 2008 träder Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt i kraft. De nya djurskyddsbestämmelserna kommer att ge hund- och kattägare, samt verksamheter med hund och katt, tydliga regler och praktiska råd om hur en bra och ansvarsfull hund- och katthållning uppnås.
 
De bestämmelser som finns idag reglerar främst utrymmeskraven för hund och katt och innehåller väldigt lite om tillsyn och skötsel. Bestämmelserna har visat sig vara svårtolkade och inte tillräckligt omfattande för att fungera för både allmänhet och kontrollpersonal. Många av de gamla bestämmelserna kommer dock att vara kvar i den nya författningen.
 
Nyheter
Här kan du läsa om några av nyheterna i de nya reglerna.

 • Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
 • Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
 • Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.
 • Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.
 • Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).
 • Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha miljöberikning såsom hyllor, klösanordningar och gömställen.
 • Kunskapskraven för den som driver ett hunddagis, katthem eller ett hund- eller kattpensionat förtydligas.
 • I tabellerna som innehåller måttbestämmelser för hundrastgårdar och boxar anges hundens storlek som mankhöjd istället för vikt.

Mer information kan du läsa på Jordbruksverket

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

15 svar på Nya djurskyddsregler för hund och katt

 1. Ullrika skriver:

  HURRA äntligen får hundarna rättigheter! Det blir en stor förändring för kennlar med många hundar, det blir många promenader dagligen! Hoppas att myndigheterna kan hålla efter hundägare som bryter mot lagen! Hunden behöver få se mera än bara rastgården. Kanske hundägaren också mår bättre av den nya lagen, tänk va bra med motion.

  • Susann skriver:

   Hej Ullrika,Hundar har nog redan idag rättigheter, men med de nya reglerna måste hundägaren rasta sin hund oftare.

 2. Jens skriver:

  Denna lag kommer att ”drabba” stora kennlar som bara låtit hundarna vara i rastgården tidigare. Det blir en stor förändring och krävs mycket tid från hundägarens sida att rasta alla hundarna på annan plats än rastgården. Många långa promenader, det kan nog bli en och annan som bryter mot den lagen.

  • Susann skriver:

   Hej Jens,Det kan även bli svårt för den vanliga hundägaren att inte lämna hunden ensam längre än 6 timmar. Alla som jobbar heldag berörs av denna regel. Så om man skaffar sig en hund så behöver man även ha hundvakt planerad i förväg.

 3. Katja skriver:

  Jag tycker det är JÄTTE bra med dom nya reglerna. Alla (?) vet att man inte SKA lämna en hund ensammen hela dagarna. Vet man att man jobbar heltid och inte kan åka hem och rasta hunden så ska man inte skaffa hund heller. Och att hundarna inte ska sitta i burar, det är väl självklart?!Tyckte det mesta var självklara saker…

  • Susann skriver:

   Hej Katja,För mig är det självklart att hundar INTE skall sitta i burar, men jag har precis läst på forum att det tycks vara vanligt i Norge hos en del uppfödare att hundarna lämnas i burar då ägaren åker till jobbet! Jag har fått höra att även så har skett i Sverige på kennlar speciellt hos uppfödare av mindre raser:(( grrr…morrr säger jag.

 4. Emma skriver:

  BRA! Inga djur ska vara i bur-och helst inte i rastgårdar hela dagar heller (varför har man hund om de inte får vara med sin familj?)

 5. Camilla skriver:

  HejJag ser ju att du har skrivit att man måste rasta sin hund minst var sjätte timme men jag kan inte läsa detta i reglerna/bestämmelserna????

  • Susann skriver:

   Hej Camilla,Om du läser reglerna så står det i Allmänna råd 2 kap. 12 §Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.

 6. Camilla skriver:

  Hej igen. Tack. Det står ju bör så det är ju inget krav för då hade det ju inte stått ”bör”??

  • Susann skriver:

   Hej Camilla, Vad tänker du på med krav? En hund skall inte lämnas ensam längre än 4 timmar och bör (måste) rastas minst var sjätte timme.

 7. johanna skriver:

  jag känner ett par som bor i ett hus ”mitt ute i skogen”.de jobbar båda 100% och deras två hundar sitter i riktigt stora rastgårdar med anslutande uppvärmt hus.problemet de har är att båda jobbar en bit hemmifrån, det tar 40 minuter för dem att åka hem, ska de sedan rasta hundarna + åka tillbaka till jobbet har det ju tagit minst 110 minuter. och en lunch är bara 60 minuter lång. då har de ”skolkat” i 50 minuter, och ändå inte fått äta!det andra problemet är att de bor ganska långt borta från ”civilisationen” och de närmsta grannarna jobbar också 100%. hur ska detta paret lösa sitt problem med den nya lagen? sälja hundarna? de har inte råd att en av dom slutar jobba, och det finns inga lediga jobb i närheten, kvinnan har letat i 2 år.

  • Susann skriver:

   Hej johanna,Kan inte detta par få någon att åka hem till dem och rasta hundarna en gång dagligen? Det hade varit den bäsat lösningen för både hundar och ägare, för ingen av dem kan må bra av att ha det som det är nu?

 8. Zoorik skriver:

  Hej susann.Hur är det med din svenska?Bör betyder INTE (måste). En bindande bestämmelse måste uttryckas med skall (eller i nekande sats får inte), medan bör alltså närmast betyder ’skall om möjligt’.

  • Dog News skriver:

   Jättebra att du kommenterar, jag är född och uppvuxen i Finland har bara bott i Sverige i 7 år så jag behöver säkert en grammatikkurs i Svenska:)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.