Fästingar – gå igenom hundens päls dagligen

Fästingsäsongen har börjat så det är dags att tänka på fästingförebyggande medel och fästingburna sjukdomar. Det bästa du kan göra är att noggrant gå igenom hundens päls varje dag och ”plocka” bort eventuella fästningar.

Fästingen kommer i kontakt med din hund då hunden är utomhus i sin rastgård eller på promenader. Efter att ha krupit runt i pälsen så hittar fästingen ett lämpligt ställe att suga blod. Ofta i huvud- halsregionen men de kan sätta sig nästan var som helst på kroppen. Jag har upplevt att fästingar sätter sig vid analöppningen på mina hundar, det kan vara knivigt att få bort dem. Fästingen har ett taggigt sugorgan som är en del av munnen. Fästingen sticker ner sugorganet i huden och sprutar in ett ämne som dels minskar känseln just där och dels cementerar fast fästingen i huden. Efter att ha suttit fast ett dygn eller två så börjar fästingen suga blod. Medan den suger blod så sprutar den också in sin saliv i huden och denna saliv kan innehålla smitta som djuret eller människan kan bli sjuk av.

Sjukdomar som sprids via fästingar
Sjukdomar som sprids via fästingar till hundarna är Borelios och Ehrlichios. Bägge sjukdomarna kan ge allvarliga symptom så som blodbrist, feber, ledinflammationer, rörelsestörningar, mm. Ledinflammationer och nedsatt prestationsförmåga / trötthet är de vanligaste symtomen.

Förebygga fästingbett
Det enda sättet att förhindra fästingburna sjukdomar hos hunden är att behandla hunden med förebyggande medel. I Sverige finns det tre olika medel som visat sig verksamma. Frontline spot-on® och Exspot spot-on® finns att köpa receptfritt på apoteken. Det tredje medlet är receptbelagt och heter Scalibor®, det är ett halsband som man sätter på hunden och som skall sitta på hela säsongen. Alla tre medlen är nervgift för fästingar. Då fästingen sätter sig på hunden, får den medlet på sig och dör inom ett till två dygn.
Om fästingen redan har satt sig på min hund så använder mig av en otroligt bra fästingplockare som heter Tick 2 tillverkad i plast utan rörliga delar – lättskött och hållbar. Rätt använd avlägsnar den både stora och små fästingar utan att lämna några rester eller delar kvar.


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fästingar – gå igenom hundens päls dagligen

 1. Lotta Isacson skriver:

  Jag har tvättat mina hundar i Grönsåpa vilket inneburit att inte en enda fästing gillat dom 🙂 Grönsåpan är dessutom mildare än vad mildt schampo är .. ett litet tips bara.

  • Annette. skriver:

   Grön å gul är egentligen samma sak men den gröna är det färgämne i… en del hundar får klåda och mjäll så se till att skölja ordentligt…. Men bra är det å gott luktar det

 2. Pingback: Tröttnat på fästingar | Dog News

 3. croquetas411 skriver:

  Fästingar är fruktansvärda små kryp….. Jag bor i Mexico och för 5 månader sedan så adopterade jag en två månader gammal valp här. När hon hittades (utslängd bland skräp i en kartong) så var hon alldeles proppad av färstingar och löss! Det bokstavligen kryllade. Öronen var helt svarta inuti och det gick inte att se ner i hörselgångarna för alla odjur. Väldigt hemskt. =( Vi blev varnade för det när vi adopterade henne men vi lät självklart inte en sådan grej stoppa oss ifrån att ge henne ett nytt hem. Det tog oss månader att få bort allihopa men nu så är hon helt fri från dem och det känns fantastiskt! Hon blev dock sjuk av det, ”Rickettsia” heter det här, och vet inte vad översättningen är. Som tur är så tillfrisknade hon igen med behandling. Akta er för fästingar dock, de är verkligen inte roliga. Förökar sig gör de också.

 4. dognewss skriver:

  Inlägget skrivet år 2008, det har kommit andra förebyggande fästingpreparat på marknaden sedan dess

 5. Hej ville bara tala om att halsbandet ej är receptbelagt. Man kan gå in på apoteket och köpa det utan att ha recept. Mina hundar har haft det i flera år och de har fungerat bra. Men jag har nu tagit bort det från min minsta hund. Då han fått förgiftningssymtom. Vi tror att halsbandet avger mer gift då det regnar. För det har kommit symtom när han blivit våt. Googla gärna på det här halsbandet innan ni köper till er hund. Det är inte helt riskfritt att använda.

  Med vänliga hälsningar Anna

 6. ellenherrlin skriver:

  Är en stor beundrare av denna blogg 🙂
  Har precis startat min egen blogg om djursjukvård och skriver just nu om fästingar så jag uppskattade detta inlägg extra mycket!
  Kika gärna in 😉
  http://nursedolittle.se

  Med vänliga hälsningar
  Ellen Herrlin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.