Vad har Kennel Black Orange’s och Alice Babs gemensamt?

Kennel Black Orange’s startade år 1993 i Krigarbyn i Borgå, där vi började med våran uppfödning av rasen Pomeranian. Krigarbyn har en unik historia som sträcker sig tillbaka till åren 1940-1945, där artisterna Alice Babs och Sickan Carlsson spelade en stor roll.

I detta hus i Krigarbyn som kallades Samlingssalen grundades Kennel Black Orange’s.

Krigarbyn bygdes med enbart insamlade pengar så som donationer från olika håll i Finland, Sverige och Amerika. Krigarbyn består av 18 små röda villor av trä som bygdes för Finlands krigsinvaliders familjer. Husen och området finns idag bevarat, det ligger nästan mitt i centrum av Borgå. Idag är alla husen sålda till ”vanliga” familjer, men då jag bodde där med min Kennel så fanns det fortfarande ”urbefolkning” kvar i området.

Artisten Alice Babs uppträdde till förmån för Krigarbyn, i flera repriser i december 1943 i Borgå, tillsammans med Leif Wager. Som ackompanjatör medverkade Charlie Norman. Alice Babs och Sickan Carlsson uppträdde ytterligare gånger i Helsingfors till förmån för Krigarbyn. För pengarna bygdes det i Krigarbyn två hus uppkallade efter Alice och Sikkan, dvs Alice och Sickan husen som de kallas än idag.

Den 22 augusti år 1990 besökte Alice Babs och maken Nils Sjöblom Krigarbyn i Borgå, ovan ser ni bild på dem och hennes anteckning från gästboken i Alice huset. Alice besökte även huset Samlingsalen där jag bodde med min familj. Det var en stor dag för alla oss som bodde i Krigarbyn att få så fint besök av en av Sveriges mest kända artister.  

Bilderna är hämtade ur boken Sagan om Krigarbyn skriven av Håkan Stjernvall i Finland.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vad har Kennel Black Orange’s och Alice Babs gemensamt?

  1. Monty Bridges skriver:

    Hi nice reading youur post

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.