Tullen kan sluta att kontrollera hundar på Arlanda


Tummen ner för tullverket:( Tullverket planerar på att dra in bemanningen på Arlanda som kontrollerar de hundar som kommer med flyg till Sverige. Både rabies och rävens dvärgbandmask kan spridas till Sverige, befarar Sveriges veterinärförbund, skriver SvD.

Varje månad kommer cirka 300 hundar till Sverige via Arlanda flygplats, enligt uppskattningar från tullpersonalen. Avmaskade, rabiesvaccinerade och hälsoundersökta hundar får passera. Men mellan 10 och 15 av de 300 hundarna saknar de nödvändiga intygen och avvisas eller sätts i karantän. En veterinär kan också tillkallas för att göra en avmaskning, vilket innebär att hunden får stanna på Arlanda i en vecka.

Kontrollen sker vid röd punkt på utrikesterminalen, där man ”går genom rött” på väg ut från flygplatsen. Men Tullverket har planer på att låta bemanningen vid röd punkt ingå den vanliga kontrollerande verksamheten. Nu har röd punkt en styrka på cirka tio tulltjänstemän som är på plats dygnet runt.

– I stort sett är det klart att vi inte ska vara här på nätterna från och med i sommar, säger Göran Nilsson, gruppchef för röd punkt på Arlanda.

Motiveringen är att bara få flyg landar på natten. Men inget beslut är fattat vare sig om sammanslagningen eller dygnet runt-bemanningen , säger Lars Kristoffersson, chef för operativ ledning vid Tullverket i Stockholm.

– Vi ser över hur vi ska hantera nattetidsfrågan, säger han, och hänvisar till att det finns ett tullhus på flygplatsområdet för klarering av gods som har folk på plats hela dygnet. Skulle en hundägare anlända på natten går det att göra införselkontrollen där.

– Men det är ingen som kommer att åka dit mitt i natten, tror Göran Nilsson. Nyligen anlände en hund från Chile till en terminal där det inte finns någon röd punkt, och den ägaren tog inte vägen förbi tullhuset.

Sveriges veterinärförbund uttrycker kritik i ett brev till Tullverkets generaltulldirektör Karin Starrin.

– Om det inte finns personal på röd punkt som kontrollerar papprena, så struntar hundägare i att göra de åtgärder som krävs för att få ta in hunden, säger Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund.

Rävens dvärgbandmask:

Smittar människa och kan vara dödlig. Levertransplantation kan bli nödvändig. Hunden visar inga symptom. Inga fall i Sverige.

Leichmanios:

Smittar via sandmyggor i Medelhavsländer. Lever och njurar förstörs. Sprids till människa. Fall har hittats i Sverige.

Brun hundfästing:

Finns i södra Europa, lever ofta inomhus. Svärmar av fästingar angriper hunden och förökar sig snabbt. Sprider samma sjukdomar som fästingar i Sverige.

Leptospiros:

Bakterie som smittar från hund till människa. Drabbar njurar och inre organ. Vanlig hos gatuhundar i varmare länder. Enstaka fall i Sverige.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tullen kan sluta att kontrollera hundar på Arlanda

  1. Therese skriver:

    Usch det får vi hoppas att dem inte gör. Vill ju inte ha hit massa sjukdomar pga det.Mvh Therese

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.