Maxstraff för djurplågeri bör höjas

Djurskyddsjuristen Helena Striwing tycker att det är hög tid att skärpa lagen. I dag finns bara brottet djurplågeri, och maxstraff där är högst två års fängelse. Djurskyddsjuristen vill införa brottet grovt djurplågeri, med fyra års maxstraff.

Ifjol dömdes en 42-årig man till 6 månaders fängelse för djurplågeri och grov skadegörelse, detta var det hårdaste straff för djurplågeri i Sverige i fjol.  Mannen hade fört in ett okänt föremål i en ponnys ändtarm och slida, man hittade mannens sperma intill spiltan. Ponnyn fick inre blödningar och måste avlivas.

Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén är upprörd över att maxstraffet för djurplågeri i dag är samma som för brott mot djurskyddslagen. Vid djurplågeri har djur med säkerhet lidit. Vid brott mot djurskyddslagen har man utsatt djuren för risk att lida, men det är inte säkert att de verkligen har lidit.

En man i 47-års åldern dömdes till 1 månads fängelse sedan han låtit sin tax frysa ihjäl. I fyra dagar lät mannen taxen Pavo ligga utomhus i minusgrader, utan mat. Den femte dagen fick taxen ett mål mat. På den sjätte dagen hittades den 4-åriga taxen död, dödsorsaken var cirkulationssvikt, orsakad av kylan och av att så mycket blod hade strömmat till magen då den plötsligt hade fått ett stort mål mat.  

Sveriges grymmaste djurplågare

Det är förfärligt att djuren inte har något värde i dagens Sverige, jag vill nästan säga tand för tand då det gäller djur. För det handlar ju om försvarslösa ”varelser” som blir utsatta för det mest fruktansvärda brott man kan tänka sig.

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Maxstraff för djurplågeri bör höjas

  1. tiina pakkanen skriver:

    Trots att djurskyddet i Sverige ändå utvecklas framåt så går det alldeles för sakta. Det vore toppen om lagen ses över och att man ger möjlighet att döma till strängare straff. Men jag skulle vilja påstå att det värsta ändå är att det är alldeles för dålig insyn och kontroll på många verksamheter osv. och knappt något alls på privatpersoner. Men hur skulle det gå till? Djurskyddsinpektörerna har för lite resurser att även kontrollera privatpersoner.. så det hänger med andra ord mycket på oss, på människor omkring som ser djur som far illa. Det är därför väldigt viktigt att man reagerar och agerar när man blir vittne till djurplågeri. Man ska säga ifrån! Många vågar inte heller anmäla dessa brott tyvärr så djuren får lida ännu mer…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.