Krav på avmaskning av hund kan upphöra

Dvärgbandmaskens vida spridning i Sverige kan påverka kravet på avmaskning av hundar och katter som förs in i landet. Kravet på avmaskning kan komma att upphöra.

Det kan snart bli slut på kravet att avmaska hundar och katter som förs in i landet. Dvärgbandmasken har fått sitt fäste i Sverige och kan vara hör för att stanna, då kommer man att se över kravet på att avmaska hundar och katter som förs in i landet.
Experterna tror att parasiten kan ha funnits i Sverige länge, den kan ha funnits i Sverige i flera år.

Dvärgbandmaskens förekomst på så många olika platser i landet kommer att få konsekvenser för de svenska smittskyddsreglerna. Inom EU får man normalt föra hundar och katter fritt över gränserna, men Sverige har fått ett undantag med rätt att kräva avmaskning eftersom landet anses fritt från parasiten. Nu kan detta komma att ändras redan från årsskiftet.

Krav på avmaskning kan upphöra

SVA samlad information om Dvärgbandmask

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.