Vad gäller vid försäljning av hund till person med djurförbud

Vi kontaktade Länsstyrelsen för att reda ut vad man som uppfödare har för rättighet vid försäljning av hund, om hunden olyckligtvis är såld till person med djurförbud.

För det första, be alltid att få namn, adress och personnummer på din tilltänkta valpköpare och om du är osäker på personens bakgrund, ring Länsstyrelsen i din kommun, som kan tala om ifall personen har djurförbud.

Skulle du redan mot förmodan ha sålt en hund till en person med djurförbud, så kan Länsstyrelsen fatta ett beslut om omhändertagande och be polisen hämta hunden. Om du som uppfödare får reda på att så har skett med en hund som du har sålt, så skall du omgående kontakta polisen ifall du är intresserad att köpa hunden tillbaka. Det kan också hända att du kan få hunden tillbaka alldeles gratis, ifall polisen fattar ett sådant beslut.


Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Vad gäller vid försäljning av hund till person med djurförbud

 1. Michael Eriksson skriver:

  Jag måste dock hålla med om att inlägget är lite konstigt. Framförallt: Varför skulle man som uppfödare ha rättigheter efter försäljningen? Om betalningen har ingått, så har man ingen rätt att klaga. En viktigare fråga vore vilka skyldigheter man som uppfödare har, både i förväg (prövning av köparen) och i efterhand (räddning av djuret).

  Härutöver vore det hårresande om man som uppfödare faktiskt kan sälja ett djur till en olämplig ägare och sedan gratis få tillbaka djuret med just motivationen att ägaren är olämplig… Detta ger inte bara incitament till vårdslöshet, utan även potentiellt till direkt fusk.

  • dognewss skriver:

   Orsaken att vi tog upp denna fråga var att ett antal uppfödare hade ställt frågan på FB…..visst är det bra att man KAN få tillbaka sin hund ifall man inte ringer Länsstyrelsen och kollar upp alla valpköpare. Vi poängterar att man alltid skall kolla upp sina valpköpare, men alla kan göra misstag och sälja till fel person. Då är det väl bra att veta vad man kan göra för att eventuellt få tillbaka sin hund och så har skett.

 2. Karelin skriver:

  Det handlar ju om att en person med djurförbud inte är lämplig som djurägare och då handlar det ju om att värna om djuret. Då kan jag förstå att säljaren kan få tillbaka djuret gratis istället för att polisen skall ta hand om djuret. I detta fallet spelar inte ekonomin någon roll, om någon som har fått betalt vid försäljningen får tillbaka djuret utan att betala för detta.

  • Michael Eriksson skriver:

   Poängen är att man den förre ägaren får behålla pengarna så öppnar detta dörren för fusk—för att inte tala om det faktum att oseriösa handlare medvetet kan sälja till olämpliga ägare eftersom de har större vinstmöjligheter. Tänk igenom situationen ordentligt.

   Lösningen är enkel: Om säljaren vill ha tillbaka hunden får han då ge den betalade summan (minus vissa omkostnader) till någon sorts myndighet eller institution.

 3. Pingback: Omhändertagna hundar letar hem – hotas av avlivning | Dog News

 4. Pingback: Hund tvångsomhändertogs | Dog News

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.