Alla hundar behöver inte hälsa på varandra

Läste en kommentar till en artikel angående hund, i kommentaren tyckte en man att alla hundar skall hälsa på varandra och att de mår bra av ett socialt liv.

Men vad vet skribenten om vilket liv en annan persons hundar lever? Hunden kan ha ett hur socialt liv som helst utan att behöva hälsa på okända hundar som man möter på en promenad.

Alla hundar behöver inte hälsa, det finns många skäl till att våra hundar aldrig får hälsa på andra hundar då vi är ute på promenad. Skäl som smittspridning till exempel, vi är helt enkelt måna om att våra hundar inte skall få noskvalster, kennelhosta etc som enkelt smittas vid kontakt med andra hundar.

Så ni som envisas med att era hundar skall hälsa på alla de möter, respektera den andra hundägarens önskan ifall den inte vill att hunden skall hälsa på din hund.

 

 


Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Alla hundar behöver inte hälsa på varandra

 1. Karelin skriver:

  Jag säger själv att det viktiga är inte att mina hundar skall kunna hälsa på alla hundar men jag vill att jag skall kunna stå och prata med en hundägare och min hund håller sig lugn. Har jag min hund vaccinerad skall inte min hund bli sjuk om den andra hunden bär på någon smitta, då är det ju okej om min hund hälsar på någon annan hund.

 2. Eva skriver:

  Håller med. Irriterande också med personer som står kvar och stirrar med sin hund fast den utstirrade hunden håller på och gör utfall och uppenbarligen mår dåligt av stirrandet. Hundar behöver inte stå och glo på andra hundar för att må bra, men det verkar vara en kär hobby för många hundägare, att stå och glo…

 3. Karelin skriver:

  Visst smittar det men min hund blir inte sjuk men bär smittan vidare till nästa hund den träffar.

 4. Liza skriver:

  Alla vi hundägare befinner ju oss i olika stadier vad det gäller kunskap om hur hund och hundägare ska och bör bete sig, försöker att inte reta upp mig på sådana här saker som påtalas i inläggen ovan utan försöker tänka att de här hundägarna förstår inte bättre. Jag kan själv hjälpa till genom att öka avståndet till den andra hundägaren som har problem, kanske förstår den då att det var något som inte var ok. Vad som inte är helt ok om det är jag som flyttar på mig och min hund är dock att den andra hunden som kanske skäller eller drar uppfattar att den lyckas med att skrämma iväg mig och min hund, så egentligen bättre att de flyttar på sig – men det är ju saker de får jobba med eftersom det är de som har lite problem. Vid frågor från andra hundägare om hundarna kan hälsa på varandra blir det alltid ett nej från mig, förklarar vänligt att mina hundar inte har behov av att hälsa på andra hundar. Mina hundar har hundkompisar som de träffar ibland, det räcker. Visst tänker jag på smittor också, kan man slippa ex kennelhosta eller ohyra som smittar lätt så är det ju bra. Ser jag att vi verkar få ett ”okänt” hundmöte på promenaden så ökar jag på ett tidigt stadie avståndet till mötande hund, redan när jag ser mötande ekipage har hundarna redan läst av varandra, förhoppningsvis slipper man problem då. Att man låter hundar hälsa på varandra kan ju också innebära att det blir problem med att hundarna börjar bråka, koppel snor ihop sig och både hund och människa kan bli skadad. Vi människor stannar ju inte och pratar och säger hej till varenda människa vi möter…..så varför ska hundarna hälsa på varandra?

 5. Karelin skriver:

  Har man som jag 2 hundar som jag ställer ut kommer jag inte in på en hundutställning utan att hunden är vaccinerad. Det gäller även SKK:s utställningar. Jag kan inte smälta att SKK skulle ha bestämmelser angående vaccinering om det är helt värdelöst att vaccinera.
  Jag säger också att det viktiga är inte att alla hundar skall hälsa på varandra men jag vill att min hund skall vara lugn när den möter en hund. Har sedan en hundägare problem med sin hund och jag upptäcker det på avstånd så har jag aldrig för avsikt att gå nära.

 6. terrier terror skriver:

  Min hund har blivit attackerad sammanlagt 8 gånger när han varit kopplad så han skäller som en tok på främmande hundar. Med mycket träning håller det nu på att bli bättre och jag blir lika stolt över honom varje gång han klarar av en passerande främmande hund utan att bry sig om den.

  Men så är det dom som absolut ska ”hjälpa till” som dom kallar det. När min lillkille skäller går dom med raska steg fram och ställer sig en eller två meter ifrån oss, sätter sin hund och så står dom där. Min lillkille klarar inte alls av det och det tar all min kraft att lugna honom så att vi kan gå därifrån. Ber jag ägaren att gå för att han/hon gör det värre blir jag tyvärr rätt ofta utskälld att jag ”ska ha bättre pli” på min hund =( Säger jag hur det ligger till får jag ett ryck på axlarna och ett ”då skulle du tränat honom rätt från början”… Kan lägga till att var inte förrän efter 6e attacken som slutade på djursjukhuset som lillkillen inte längre klarade främmande hundar när han är kopplad. Är han lös bryr han sig inte ett dugg =)

 7. Karelin skriver:

  Okej. En vaccination innebär då att en hund kan insjukna men kanske inte så allvarligt.

  • Eva skriver:

   Ja.

  • dognewss skriver:

   Vi som kommer från Finland är mycket noggranna att vaccinera våra hundar, trots det har några insjuknat i både noskvalster och kennelhosta, en var så illa däran att den låg inne på klinik i flera dagar och vi visste inte om hon skulle klara sig. I Januari lät vi bli att delta i Göteborgs utställningen trots att vi hade anmälda hundar, vi fick dagarna innan höra att det skulle delta hundar som hade kennelhosta. Vilket också skedde och smittan spreds vidare enligt hundägare som besökte utställningen trots att ryktet talade sanning denna gång. Tydligen hade dessa hundar blivit smittade på Stora Stockholm, så utställningsplatser är smittokällor allt som oftast. För ett antal år sedan dog en valpkull i Norge efter att ägaren besökt utställning i Sverige och fått med sig smitta hem….inte värt att riskera då man har valpkull

   • Eva skriver:

    Skulle det vara vanligare i Sverige att man inte vaccinerar sina hundar? Planerna att flytta härifrån känns ännu mer lockande isf.

   • Eva skriver:

    Kanske är det för att det är lättare för vem som helst att komma och ställa ut sin hund som just utställningar är drabbade? Menar att andelen oansvariga dumma hundägare är större då? Vid andra tävlingar t ex så måste man ju lägga ner en del möda och är kanske väldigt rädd om sin hund också.

 8. Gunilla Månsson skriver:

  Jag låter ej mina hundar hälsa på andra ute på stan tex. Jag kan ej veta om de är vaccinerade eller bär på en smitta. Då jag som uppfödare kanske har valpar eller dräktig tik hemma så är jag rädd för att det finns något som kan smitta.

 9. dognewss skriver:

  Nej Eva, menar att det var ”hårdare” vacciations krav då jag bodde i Finland, oftare vaccinering än i Sverige…samt avmaskning flera gånger per år mot Sverige där en del hundar avmaskas hos uppfödaren för att aldrig avmaskas igen:(

 10. catdogs skriver:

  Vi låter alla snälla hundar hälsa på våra!!
  Våra tjejjer är reserverade och bestämmer själva hur tillmötesgående de vill vara.
  Anser det vara mycket viktigt att hundar kan kommunicera med varandra.
  Hundar som är otillräckligt socialiserade och ovana vid hundmöten, kan råka illa
  ut eller själva skada andra!

  • dognewss skriver:

   Våra hundar vår socialträning på annat håll än vid hundmöten på promenader. Vi är alla så olika hur vi vill göra och hur v gör. Med detta inlägg vill vi uppmärksamma hundägare på att ALLA inte måste hälsa….respektera de hundägare som väljer att deras hundar inte skall hälsa på andra vid möten. Socialträning kan man få på många andra sätt-

 11. catdogs skriver:

  Jo. Fast hur ska hundarna veta om det är oss eller er de möter?
  Vi människor kan ju lätt läsa av att det är ett mysko ekipage vi möter.
  Men hundarna!! De har ju sina egna kodex och det är normalt för hundar att hälsa.
  Det är bara vi människor som ignorerar varandra.

 12. S. skriver:

  Skulle man låta sin hund hälsa på precis alla hundar man ser, lär sig hunden att det är helt okej. Vad vet folk om en mötande hund? Den kan vara sjuk, vara extra hormonell pga löp, rädd för andra hundar eller aggressiv. Man ska respektera andras syn på saken.
  Igår träffade jag en befängd kvinna som sade att om en hund inte får hälsa på alla hundar den skäller på, så blir hunden hundaggressiv. Det är bland det dummaste jag hört, belöna med hundmöte när den skäller? Då kommer den ju fortsätta skälla för att den vet att det kan betyda att den får hälsa. Min hund skäller för att den andra är oartig som inte hälsar- hon har inte bott här så länge ännu och vi tränar mycket kontakt och gör framsteg. Hon kan få hälsa ibland om hon håller kontakten med mig, är tyst och lugn, men då enbart om jag har förtroende för det andra ekipaget. Man hälsar inte på alla hundar i stan, så enkelt är det.
  Finns inget värre än människor som låter sina hundar springa fram till allt och alla. Respektlöst tycker jag!

 13. Pingback: Alla hundar behöver INTE hälsa |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.