Försök till att mörklägga biverkningar av fästinghalsband?

Efter att ha läst några artiklar om flera hundar som fått biverkningar så som aggressivitet av fästinghalsbandet Scalibor börjar man undra om företaget MSD Animal Health, som tillverkar halsbanden försöker mörklägga biverkningarna?

Lena Malmgren  veterinär på MSD Animal Health som tillverkar halsbanden säger till AB att hon endast hört om en enda hund som skulle reagerat med aggressivitet.

Vi har de senaste dagarna läst om minst tre hundar och också blivit kontaktade där en fjärde berättar om att hennes hund blev som förbytt. Vad skall man tro? Hur många hundar finns det där ute som lider alla helvetes kval av fästinghalsbandet? Vi skulle aldrig våga använda det på någon av våra hundar.

Min hund blev ett monster

Hund i fästinghalsband attackerade sin matte

Hund i fästinghalsband angrep matte


Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på Försök till att mörklägga biverkningar av fästinghalsband?

 1. Marie skriver:

  Alla gifter har ju biverkningar…borrelia, anaplasmos, tbe är ju inga ofarliga sjukdomar så ont får ju med ont fördrivas. Provade ett naturmedel på min hund & hon höll på att klia sönder sig…

 2. Jeanette skriver:

  Jag känner 2 vars hundar blev aggressiva av halsbandet.
  Min hund hade det på sig i ca 1,5 dag. Han bara låg på golvet och flämtade, vägrade sitta eller stå. Jag fick bära ut honom på gräsmattan men promenad vägrade han gå på, han bara låg.
  Han åt inte, han drack inte, några gånger kissade han på sig lite där han låg.
  Så av med halsbandet och ett rejält bad, sen blev han som vanlig efter ett tag igen =)

  • Paula Hedman skriver:

   Hade en lugn fin Schabrador tik för ett antal år sedan. Hon blev oberäknelig till humöret, sur, stressad, bet sin dotter, morrade åt barn och till slut fick hon flera Epilepsianfall. Jag blev livrädd och förknippade allt till halsbandet och droppar. Googlade och fann på utländska sidor om biverkningar och blev helt chockad. Kollade runt i Sverige, mejlade och frågade Veterinärer. INGEN hade ”hört” ngt liknande. Använde aldrig mer halsband eller droppar på Bessie. Hennes dotter Blossom reagerade inte alls. Bessie blev normal igen efter ett par veckor. Så jag har sett biverkningarna. Alltså, jag fann information om biverkningarna genom att Googla. Folk tyckte jag överdrev och ifrågasatte mig när jag berättade om Bessie och att jag var hysterisk, men jag var övertygad om att det var ”fästingmedlen”. Jag hittade sidor där hundar och katter dött av EP. En del tål medlen medans andra blir totalt förgiftade och jättesjuka.

   • Tomas Alsbro skriver:

    Paula, kan du hjälpa mig genom att visa dina källor, var du läst om farligheten i de utländska siterna?

   • Paula Hedman skriver:

    Svar till Tomas Alsbro.
    Det har gått nästan 15 år sedan händelsen och jag har försökt att Googla och leta på utländska sidor – men – hittar tyvärr inte.
    Står att läsa om lättare biverkningar osv men inget just om epilepsianfall. Finns otroligt mycket mer att bläddra igenom jämfört med då märker jag.
    Kan vara borttaget, vet ej. Med vänlig hälsning. Paula.

 3. Peder Hermansson skriver:

  Det finns cirka 800 000 hundar i Sverige varav drygt 500 000 är registrerade hos Svenska Kennelklubben. Hur många hundar som använder fästinghalsbandet Scalibor vet vi inte. Vi vet att Scalibor kan i ytterst sällsynta fall har neurologiska symtom som darrningar och slöhet observerats. Lägger man till aggressivitet som en neurologisk symtom så gäller även om biverkningar inträffar ska halsbandet tas av och hunden schamponeras för att avlägsna den aktiva substansen. Symtomen klingar vanligtvis av inom 48 timmar. Vissa hundar är mer känsliga än andra.
  Av 3 fall av aggressivitet tycker jag det är för tidigt att spekulera i hur vida MSD Animal Health försök till att mörklägga biverkningar av fästinghalsband.
  Själv har jag och många av mina hundvänner använt fästinghalsbandet Scalibor sedan det marknadsfördes och för oss har det fungerat bra.

  • dognewss skriver:

   Tack för din synpunkt Peder. Om MSD Animal Health inte vill kännas vid de fall som kommit upp de senaste dagarna, kan man ju börja undra. Hur vet du att det bara är 3 fall med denna biverkan? Eller vad baseras dina uppgifter på? Vi har hört om 4 fall bara de två senaste dagarna,kan gissa på att mörkertalet är stort.

 4. Peder Hermansson skriver:

  Jag tror att MSD Animal Health behöver mer undersökning till de senaste fallen. Jag tog dina 3 fall som du lagt på sidan och om det nu är 4 fall så gör det ingen större skillnad. Att sedan åberopa ett stort mörkertal är ju bara spekulationer. Jag vill på inget vis försvara tokigheter men det går väldigt fort att slå på stora trumman och hitta syndabockar. Låt dessa uppkomna fall få en tids utredning så får vi se var det slutar.

  • dognewss skriver:

   Det bästa försvaret är att vara ovetandes som företag eller säljare…..Varför går inte Scalibor ut med detta på sin hemsida, då det i våra ögon är så allvarligt som att hundar kan komma att avlivas på helt fel grunder. Vi tror att det finns hundägare där ute som absolut inte vill figurera i pressen, som till och med kanske känner sig misslyckade som hundägare då deras hund plötsligt visar sig vara aggressiv?

 5. Hasse skriver:

  Vår hund, en york, har haft bandet 4 dagar och i två dagar varit slö, gått och gömt
  sig och varit allmänt annorlunda. Vi har tagit bort det ikväll och tänker inte använda
  halsbandet igen.

 6. Pingback: Hund avled av fästinghalsband |

 7. ulla skriver:

  Våran Lhasa Apso hade halsbandet på sig i 15 minuter. Såg att det var något fel, tog av honom det. Många vetrinärbesök, många antibiotika kurer samt plågsamma bad osv utav alla dessa stora öppna sår han fick utav halsbandet i minst 1 år innan man fick kontroll på eländet. 100% frisk i huden är han ej trots att det är flera år sedan nu.
  Mvh Ulla

 8. Pia.Karlsson skriver:

  har en Rottweiler hane på 19mån som blev aggresiv av halsbandet kommer aldrig att andvända det

 9. Johan skriver:

  Våran Ridgeback började tappa päls runt halsen efter någon veckas använding av fästinghalsbandet. Vi slutade med halsbandet direkt på inrådan från vår veterinär men pälsen blev inte återställd förrän efter flera månader. Produkten borde inte få säljas…

 10. Anna skriver:

  Jag har en Whippet på 8 månader. Köpte ett scalibor-halsband i går. Han hade haft på sig halsbandet i ca 2h och därefter började han kräkas.Tog av halsbandet direkt. Har fått gå ut med honom flera gånger i natt pga diarre och kräkningar. Håller med Johan, detta borde inte få säljas!

  • Monika Hildebrand skriver:

   Vi har åtta hundar varav fem bc och tre wachtel och har använt halsbandet i flera år ! Inga biverkningar hos oss iallafall så jag fortsätter 🙂

 11. Helén Tynnstedt skriver:

  Jag har en blandras å innan jag upptäckte att han har känslig hud å testade fästinghalsbandet så kliade han sig rejält där halsbandet satte. Bort med de å duscha honom ordentligt.

 12. Monika Carlsson skriver:

  När man läser dessa inlägg så kan jag inte mer än hålla med – nåt skumt är det. Vår 54 kg schäfer tappade balansen och blev allmänt apatisk. Så aldrig mer ett halsband för oss. Jag börjar undra om inte fästingarna trots allt är ”snällare” än Scalibor ????

 13. Karin skriver:

  Vi har en 8 årig schäfer korsning och har använt halsbandet i flera år och det har fungerat bra utan biverkningar. Vi blev rekommenderade att återvända halsbandet, vet att det står 6 månader på, men efter säsongen har vi lagt det i en påse och förslutit den. Året efter har det fungerat lika bra. Tre säsonger har det vi har nu fungerat så det blir den fjärde i år om det nu fortfarande hjälper mot fästingar.
  Så med tanke på det så tycker jag man starkt kan ifrågasätta mängden gift som finns i halsbanden!

 14. Berit skriver:

  Har sett hundar med stora sår på halsen efter scaliborhalsband, har aldrig provat det på mina hundar, tänker aldrig göra det. Köpte örthalsband en av hundarna blev helt förstörd sprang runt flämtade …. Aldrig mer något halsband mot fästingar !! Går igenom mina hundar varje kväll
  och plockar bort ev. fästingar det tar lite tid men bättre det än låta mina hundar må dåligt !!

 15. Linda skriver:

  Har använt Scalibor på minst 10 hundar och inte haft några biverkningar på någon. Däremot ett himla effektivt skydd mot fästingar. Fästingsjukdomar kan vara himla allvarliga och dödliga, så jag kommer fortsätta med Scalibor. Pest eller kolera. Jag delar dock ett halsband på 2-3 hundar, syr fast en bit på ett resårband, och har lika bra skydd ändå. Så jag tycker det är onödigt att använda ett helt halsband när det är så pass ”starkt”.

 16. Eva Egelmyr skriver:

  Vet en hund som tappade päls och ägaren tappade hår för han gosa med hunden o sen satt och pillade på håret vid sitt öra.

 17. Lilleba skriver:

  Hade scalibor till min blandras tik men hon fick lika många fästingar ändå och fick borelia. men när jag fick en så kraftig reaktion på min aussie tik så slutade jag att använda det på mina hundar.. hon blev vinglig och helt apatisk slutade äta och kräktes. nu använder jag frontline!

 18. Marie Steen skriver:

  Mina 6 yorkshireterriers fick vansinnig klåda av halsbanden Scalibor . Efter bara ett dygn startade eländet. Jag tog då av halsbanden, men det tog flera dygn innan klådan gick över. Aldrig mera Scalibor för mina hundar. Det var ingen billig historia heller, 1.200kr. till ingen nytta. Vem ersätter mig för det??

 19. mikael westerdahl skriver:

  Hej
  Min hund Blev dålig av halsbandet .Han fick klåda slö darrig .Vi tog av han hals bandet och in i duschen .24 timmar senare så var det en helt annan hund pigg och glad .Så inget mer halsband för våran del .Jag kollade runt lite bland hund ägare om dom hade haft samma problem . Av tio så var det 8st som hade det .Nu kör vi ett natur medel som heter Pixodida zx. Kanon bra
  Mikael W

 20. Anita skriver:

  Hej!
  Använde halsbandet på min chinese crested powder puff och inom ett dygn låg han med okontrollerade ryckningar i hela kroppen. Av med halsbandet och dusch, sedan var han normal igen.
  Anita

 21. Ingela Åsby skriver:

  Det kanske är som med oss människor?! Alla tål inte samma saker. Min hund har haft det i 6-7 år utan biverkningar,så för oss har det inte varit några problem.

 22. Johanna skriver:

  Scalibor är nog det som för tillfället gör mig mest arg, att se en hund med scalibor är som en kniv i bröstet. Jag har sett så många olika biverkningar från detta halsbandet och blicken på en hund med scalibor är helt tom. Jag gjorde ett fördjupningsarbete i detta och efter det skulle jag inte ens detta det på min värsta ovän, e det ngn som skulle våga sätta det på era barn??
  Ni som säger att ni älskar era hundar och har på dem scalibor ger jag inte ett skvatt för, för mig har ni det giftigaste som finns på marknaden på era älsklingar? Hundar får inte bada med det, man ska tvätta händerna efter man rört det och barn får inte röra det, men att sätta det 20 cm från hjärnan på era hundar är helt okej? Förstår inte hur folk tänker..
  Få tummen ur och plocka på hundarna varje kväll istället eller använd giftfritt!

 23. Irene Samuelsson skriver:

  Har varit med om två fall där det blivit problem – en hund fick mycket svåra utslag och eksem, en annan epileptiska anfall. Men har också flera hundar där halsbandet fungerat utmärkt. Som alltid, man vet inte vilken individ som är känslig för ämnet, det gäller att vara uppmärksam.

 24. Stingy skriver:

  Att sätta ett nervgift runt halsen på mina hundar gjorde jag för många år sedan. Men efter att jag skaffade fler,läst och fått berättat av hundägare så skulle jag inte sätta det på mina!!
  Hunden får inte ha det på då den badar i sjön gör fisken kan dö!?!? Sätter jag det runt min hunds hals? Aldrig!

  Har fått många berättelser om hur halsbandet förstört hundar. Och minst 4 st som blivit avlivade. Utan att veterinär hittat fel på hunden. Men de var i så dåligt skick att de valde avlivning för hundens skull.
  Tjärschampo är ett mycket bättre alternativ. Det badas mina hundar i flera gånger varje säsong.

 25. Tina Liedbergius skriver:

  Min Podenco Ibicienco hane från Spanien kräktes i 1,5 dag. Tog av Scaliborhalsbandet och sen upphörde kräkningarna. Min andra hund Podenco Andaluz har inga biverkningar av halsbandet. Men jag har det på bara varannandag och aldrig på nätterna. Allt för att minimera giftpåverkan- det verkar funka ändå.

 26. Jennie skriver:

  Hej!
  Har använt mig av scalibor på min förra hund, strävhårig Jack Russell utan några som helst biverkningar och även på min nuvarande blandras tik, hon är en mix av rottis, schäfer, retriver och greyhound. Men förra sommaren gjorde jag ett stort misstag. Då köpte jag ett annat halsband. Seresto vet. Halsband för hundar över 8 kg. Min stackars tik blev väldigt slö och blev väldigt påtagligt påverkad! Hon va helt desorienterad och yr, hade problem med balansen. Trots att jag provade att bara använda det korta stunder. Så fick kasta halsbandet. Man kan ju fråga sig hur nyttigt det är med halsband som INTE får användas då hunden är fuktig eller blöt i pälsen?! Kombination av våt päls och Seresto gör att pälsen lossnar! Det står varningar om detta i bipacksedeln. Men inget om att hunden som bär halsbandet blir mer eller mindre förgiftad av att bära det!

  Aldrig mer Seresto!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.