Så klarar hunden kylan

köldskador

Nu är det dags att tänka på hur du skall ta hand om din hund så den klarar sig mot kylan som blir allt värre i helgen!

Bilden ovan visar en hund med svåra köldskador, här följer några tips om hur du kan skydda din hund mot kylan. Vid svår kyla hämmas blodcirkulationen i vissa kroppsdelar och hundar kan drabbas av köldkramp.

Har du en korthåriga hund så bör du använda ett täcke, små hundar fryser ofta mer än stora. Hundar med lång päls kan drabbas av isbildningar mellan trampdynorna. Det förebygger du genom att klippa håret mellan trampdynorna.

Lämna absolut inte hunden bunden utanför en affär, eller i en bil. (detta gäller även då det inte är kallt ute) Stå heller inte stilla för länge på samma ställe med hunden.

För hundar som tränas i sträng kyla är det viktigt att värma upp med minst tio minuters rask promenad innan träning. Avsluta träningspass med tio minuters promenad i lugnt tempo och stretcha ordentligt efteråt. Låt hunden vila ett par timmar innan den får mat.

Hundar som har anlag för furunkulos – bölder mellan tårna, har vanligtvis ganska känsliga tassar och bör vintermotioneras med viss försiktighet.

En hund som drabbas av köldskada ska föras till veterinär. Köldskador kliar ganska mycket, det kommer man själv i håg sedan barnsben då man var ute och åkte skridskor och frös rejält om benen med lindriga köldskador som följd.

Använd alltid ordentliga reflexer på kläder, koppel och halsband då du är ute och går under den mörka årstiden!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

9 svar på Så klarar hunden kylan

 1. Anonym skriver:

  Dessa skador är ju inte efter en liten stunds kyla…

 2. Anonym skriver:

  La heller ikke hunden stå ute i bånd når det er så kaldt. Det er viktig at den får beveget seg godt, så holder den bedre varmen

 3. Anette Flyckt skriver:

  Men texten var bra för det mesta – Förutom att vi då som har en vinthund inte håller med om att inte ha en hund med täcke i bil. Ett bra värmande täcke fungerar upp till 30/40 min ner till -5. Är vi någonstans när det är kallare så har vinthunden täcke men inte bordercollien och vi ser till att ha en kupévärmare på ett tryggt sätt och kollar till hundarna var 30 min. Vi har aldrig haft problem med frysande hundar på det viset.
  Så tipset är: Använd inte bara pekpinnar, utan håll sinnena öppna för bra lösningar också.
  Mvh 🙂

  • Annette Persson skriver:

   Så här blir det för man har täcke på dem, kroppen får inte själv avgöra när det är kallt så den kan dra igång det automatiska blodomloppet som gör att det går ner varmt blod i ben och tassar. Alltså säger jag tvärtemot vad ni säger här. Ha inga täcken på era hundar annat än om man arbetat hårt med dem och de ska ligga still men jag har ju filtar de bäddar ner sig i istället och det går ju lika bra. Ska ni ha nåt för kyla så sätt på skor och benvärmare för det är där de blir kalla. Säger en som haft dobermann förr och nuförtiden dvärgpinscher och ALDRIG ägt ett täcke och haft eller levt med dessa raser sedan 1974

 4. Pingback: Trevlig 2:a advent |

 5. Pingback: Djurhemmet Maskrosen – Så klarar hunden kylan

 6. Pingback: Hundkläder inför vintern: alltid redo. | Upp med tassarna!

 7. Pingback: Fyra hundar lämnades i bil över natten i -26 graders köld |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.