Hund dog i solvarm bil

På tisdagen fick en hund sätta livet till då den lämnades ensam i en solvarm bil på en parkeringsplats.

Hundägaren hade lämnat hunden ensam i bilen vid Slottsbron i över 2 timmar, då hon kom tillbaka var hunden svårt medtagen. Hunden dog en kort stund efter att den tagits ur bilen. Polisen utreder händelsen, som rubriceras som djurplågeri.

Nu är det livsfarligt att lämna sin hund i bilen, även om bilen står parkerad i skuggan så blir bilen snabbt en dödsfälla för din hund. SPRID detta, det kan rädda liv!

Varje år avlider flertalet hundar i Sverige till följd av en oansvarig ägare som lämnat sin hund i en bil i en värme som endast kan jämföras med en bastu. Tyvärr är det ett återkommande faktum varje vår, när värmen börjar komma, snart får vi läsa feta tidningsrubriker om detta. Du kan påverka genom att upplysa och sprida informationen.

Lämna aldrig hunden i bilen vid varmt och soligt väder. Att parkera i skuggan och lämna något fönster delvis öppet räcker inte alla gånger. Skuggan rör på sig.

Efter ca 28 min i en bil placerad i skuggan med yttertemp 25 °C kan det vara 49 °C inne i bilen.
Det kan ta ca 20 min i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

Tid — Yttertemp — Skugga/Sol —-Temp i bil
08.30 — 14° C ——– skugga ——–- 19° C
09.30 — 18° C ——– skugga ——– -38° C
10.30 — 20° C ——– blandat ——– 47° C
11.15 — 20° C ——– sol ————–— 58° C
12.00 — 23° C ——– sol ————–– 62° C
13.30 — 22° C ——– sol ————– –85° CDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

22 Responses to Hund dog i solvarm bil

 1. secondsofmylife skriver:

  Tillsammans kan vi uppmärksamma hundar som är placerade i varma bilar. Står bilen parkerad utanför en affär, brukar man kunna gå in och be att personalen efterlyser föraren. Var inte rädd för att ta en diskussion med hundföraren, du kanske räddar någons liv i framtiden. Om du går in på följande webbsida/länk så kan du hitta utskriftsvänliga lappar för att lägga på bilar och göra djurägare samt andra uppmärksamma på hur snabbt det blir varmt i en bil! http://hittadjur.se/index.php?page=dbcontent&contentId=cartemp

 2. pillson skriver:

  Ett suveränt tips för dem som har hunden i bilen. Köp en billig digital termometer och lägg i närheten av hunden så den även syns utifrån, Då kan man snabbt avgöra om det är livsfarligt varmt för hunden eller inte även utifrån utan att krossa en ruta

 3. pillson skriver:

  Ett suveränt tips till er som måste ha hunden med er i bilen i sommar, köp en digital termometer och lägg i närheten av huden så den syns även utifrån. Då kan man lätt avgöra om det är livsfarligt varmt för hunden utan att behöva krossa en ruta

 4. Per Håkansson skriver:

  Ett suveränt tips inför sommaren…!!! : .Lämna för helvete inte barnet eller hunden i bilen….punkt jävla slut . Om endera dör på grund av ditt handlande är du per definition en MÖRDARE, Eller hur?

  • anna labrosse skriver:

   Words…. 🙂

  • kanske skall man se till att ha hammare i handväskan!!

  • CR skriver:

   Svårt att ta hunden med in på ICA!

   • dognewss skriver:

    Lämna hunden hemma! Där mår den Bäst!

   • sofia skriver:

    Åk hem – lämna hunden – åk tillbaka till ICA. Fixar du inte detta för hundens skull är du inte en person som bör ha hund. Det är liksom inte en mänsklig rättighet att hund. Är man inte villig att offra lite tid och energi på att hunden ska ha det bra, kan man lika gärna hitta en annan hobby. Frimärken till exempel.

   • Myra skriver:

    Varför ens ta med hundstackarn i bilen när man ska till ICA???????

   • Monica Jansson skriver:

    Lämna hunden hemma när du handlar. Du kan träffa en kompis och börja prata, tiden går fort och du har glömt att din käraste vän sitter i bilen. Skuggan flyttar fort på sej och snart är det fullt solsken i bilen. Tänk efter flera gånger om du ska ha hunden med. Den mår mycket bättre hemma!

 5. Pingback: Hund instängd i varm bil |

 6. Oskar Pettersson skriver:

  Ett ännu bättre tips, lämna motorn igång med AC på max kyla, förbrukningen är ungefär 1.5L/timme, alltså inget att snåla på, och helt klart en acceptabel lösning om man måste uträtta ett ärende, det går att låsa bilen om man har en extranyckel med sig.

  • Martin skriver:

   Och det är bra för naturen och allt levande? Tomgångsförbudet på 1 minut då? Lämna hunden hemma eller någon som stannar med den i/vid bilen.

  • Mia skriver:

   sätt in ett extra batteri så kan ac:n gå fast bilen är avstängd. Bra för både hund o miljö 🙂

 7. Cisssan skriver:

  Fattar inte varför folk ska ha med hundar i bilen! Det är en sak att ta med hunden om man ska åka nånstans o kanske springa in en snabbis på nån affär/mack. Men att ta med hunden för att låta den sitta i bilen när man shoppar eller så, är ju helt jävla idiotiskt! Hundarna mår bättre av att vara själv hemma än att i stort sett kokas ihjäl i en bil! Blir så förbannad att inte folk kan tänka!

 8. Rolf Håkansson skriver:

  Det skulle finnas en klocka o en termometer på samma, så man kunde noll
  ställa klockan när man lämnat bilen, då kan man se hur varmt o hur länge hunden suttit i bilen.

 9. Teresia Anicic skriver:

  De som lämnar sina djur i varma bilar borde skaka galler, iq-befriade idioter!!

 10. Tommie Wettergren skriver:

  Ett annat sätt som kan vara bra om man har hund i bilen och har en kombi-bil. Köp en ordentlig hundbur med lås på. Ställ bilen i skugga, och låt bakluckan vara öppen.. Var borta en kortare stund och gå svängen förbi och kolla upp hunden / bilen varje halvtimme ex.vis.. Funkar jättebra. Har man inte den möjligheten och tiden, lämna hunden hemma för allt i världen…

 11. TTTT skriver:

  FATTA FÖR HELVET NU LÄMNA ALDRIG HUNDAR ELLER BARN I BILEN PUNKT SLUT JÄVLA IDIOTER FÖRSÖK INTE KOMMA PÅ MER DUMMA TIPS

 12. Lena skriver:

  Hur gör man om man ser en hund i bil o det är varmt ute ska man tillkalla poliseller agera själv känns väldigt konstigt att slå sönder bilrutan även om man vet att fet gäller hunden el.kattens liv

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.