Att akutbehandla en hund vid värmeslag

Inte  bara i bil under sommaren kan hunden drabbas av värmeslag. Risken är lika stor – om inte större när du aktiverar din hund i värmen genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar, mm. (detta inlägg är skrivet av Seth Sjöblom).

Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig på backen för att buken skall kylas ner genom kylan från marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Om du nu missar detta med överhettning av hunden, hur ser du det? Den kanske redan har fallit ihop framför dig?
– Det är ett livshotande tillstånd!

Symptom:
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet och tungan är utsträckt maximalt med häftig andning. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att få ner kroppstemperaturen. Ett mycket allvarligt tillstånd.

2. Hunden kan lägga sig ner på marken för att försöka att kyla ner kroppen genom att pressa mage och buk mot den svala ytan.

Vad gör jag då?

 • Håll hunden stilla och blöt ner hunden i ljumsken med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, blöt om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig.
 • Lyft på läppen på hunden och tryck med fingret mot tandköttet och när tandköttets färg ändrar sig efter att du har släppt taget efter ett par-tre sekunders tryck, tillbaks till mer blodgenomströmmat till det normala tillståndet du känner igen hos din hund, så är det bra. Om den blekare färgen består efter ditt tryck mer än ca tre sekunder så är hunden förmodligen uttorkad.
 • Ta hem hunden, ta temp, som du alltid skall ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
 • Ge vätskeersättning till hunden och håll noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker.

Vätskebalans till hund:
•En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker/honung, 1 tsk salt, 2 krm
bikarbonat/bakpulver (Källa Smådjurskliniken)
•Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden?
Koka gärna vattnet och låt det svalna av om du är osäker på om det är
fritt från bakterier…

Sen skaffar du en spruta som du fyller, håll i huvudet på hunden kläm
sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att
den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden verkar ha hämtat sig.

Idag fick jag ett telefonsamtal från en hundägare som riskerat att mista sin hund, men snabbt agerat efter just dessa råd som hon fått av mig tidigare. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hundar avlider av överaktivitet i värmen, då ägaren inte vet hur man bör göra akut för att häva överhettningstillståndet hos en hund.

Var försiktig med  din hund i värmen!

COPYRIGHT – Seth Sjöblom / Dog NewsDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

38 svar på Att akutbehandla en hund vid värmeslag

 1. Karin skriver:

  Är det bra att använda kyl filt eller Kyltäcke på hunden då?
  Vi skall åka ner till Österrike strax och där kan det vara riktigt varmt.
  Vi har en golden-tjej på 2,5 år.

  • Hej
   Kylfilt eller kyltäcke på hunden är ingen produkt som jag känner till, så jag vill inte säga bra eller dåligt för den produkten.
   Var inte för orolig för hunden när ni är i Österrike om den får röra sig normalt utan att ni hetsar den med att jaga pinnar eller annat som är onormalt för hunden. Låt den bara vara med och vara hund, ha med vätska att ge då och då, då behöver ni inte vara orolig. Att vara orolig är när man gör något/kräver något fysiskt som inte är naturligt för hunden och den kan bli överhettad pg.a att du kräver att hunden skall vara fysik i hög värme. Får hunden röra sig normalt så känner den oftast vad begränsningen för värme är.
   Ha en skön semester med er hund.
   mvh
   /Seth

  • Ronja skriver:

   Hej Karin!
   Kyltäcken fungerar bra, men det är EXTREMT viktigt att veta hur den ska användas! Man får absolut inte ha det på medan hunden motionerar och blir varm, då den istället kan lura kroppen att inte inse hur överhettad den faktiskt är. Grejen med täcket är att det ska läggas på under tiden som den vilar och svalkar sig! Lycka till!

 2. Pingback: Tjuvar stal bil med hundar – dumpade dem på vägen |

 3. Nathalie skriver:

  Kyltäcke är superbra, tänk bara på att de håller bara kylan upp till 3 timmar, lämna inte kyltäcket på under längre perioder, för då blir täcket bara något tungt som inte släpper in luft. Vid soliga promenader, i en mycket hög värme är kyltäcket super. Har bekanta med arbetande schäfrar som anväder sig flitigt av detta, med goda resultat. Lycka till, och ha en trevlig semester!

 4. Pingback: 635 712 läsare |

 5. Ewa skriver:

  När vi åker längre sträckor i bilen på sommaren lägger jag kylklampar i buren under hundens kudde (en tunn kudde som hon ligger på i buren) och trycker ner ett par mellan baksätets ryggstöd och hundburen. Sen stannar vi ofta och ger vatten såklart, men kylklamparna håller den värsta värmen ute ur buren.

 6. Karin skriver:

  Tycker det låter lite blygsamt att skriva ” blöt ner hunden i ljumsken med vatten, som din t-shirt doppad i vatten och lägg den i ljumsken, blöt om och gör samma sak tills andhämtningen lugnar sig ” Bör väl tilläggas att om man har möjlighet så ska man blöta/kyla ner hunden så snabbt som möjligt! Gärna sänka ner kroppen i närliggande vatten om det finns. En hund som har fått värmeslag kan inte kylas ner fort nog!!, Däremot vid kraftig nedkylning på vintern ex så bör man vara väldigt försiktig med att värma upp hunden.

  • Jennie skriver:

   Hunden ska absolut INTE kylas ner snabbt!! Det är direkt livshotande för en hund! Det SKA ta mellan 30-60 MINUTER för en hund att komma tillbaka till normaltemp igen!
   Jag håller inte med om att man ska kyla hunden i ljumskarna, för då kan man skada dom inre organen som är väldigt känsliga för kyla. Man ska kyla hundens tassar och en liten del av benen.
   Jag blir RÄDD när folk skriver såna här saker som inte håller sig till sanningen.
   Jag VET vad jag pratar om, då jag gick en första-hjälpen-utbildning för hund förra veckan. Den hölls av en veterinär….

   • Att kyla ner en hund med lagomhet är att långsamt kyla de ställen som du har de ytligaste blodkärlen och där du kommer åt den största genomströmningen av blod. Tassarna är absolut ett ställe där hunden har en stor genom strömning av blod och i ljumsken är blodkärlen ytliga och där kan man sakta även kyla ner kroppen på ett bra sätt.
    Med vänlig hälsning
    /Seth

  • Mikaela skriver:

   Och riskera att hunden hamnar i chock istället?
   Skriv inte ut vad folk ska göra om du inte vet själv!

  • Hej.. Att kyla ner en överhettad hund så snabbt kan innebära allvarliga konsekvenser med sammandragning av blodkärlen och muskelkramper och kan få väldigt negativa effekter. Det är samma som att värma upp en hund utsatt för stark kyla där det måste göras i steg långsamt. Det finns hundar som har fått sammandragningar och kramper i muskulaturen genom att gå från normal rumstemperatur och ut i 30 graders kyla och där balansen påverkas så att hunden får svårt att gå. Med vänlig hälsning /Seth

  • Helene skriver:

   Ett djursjukhus gjorde just det stora misstaget att kyla ner min hund för fort. Slutade med att vi fick ett väldigt tråkigt telefonsamtal. Kyl ner sakta men säkert. Tassarna kan lindas in i blöta handdukar eller vad du har nära till hands.

 7. Suzanne skriver:

  På sommaren låter jag mina hundar ligga eller vistas enbart i skugga, med fri tillgång till friskt färskt vatten, men några isbitar i. Jag cyklar endast på kvällen vid 22-23 tiden. Under dagen blir det endast kortare promenader f
  r att görs behoven och är asfalten för varm, så får dom gå på sidan om i gräset. Riktigt varma dagar får dom en hundglass att slicka på (ett fryst märgben. Riktigt varma dagar får dom inte åka med i bilen, utan då har dom det bättre hemma inne i skuggan. Andra dagar när dom kan åka med i bil, så är bilen skuggad med filtar (har en äldre kombi) hela färden tillgång till färskt vatten i en skål, flera rutor lite öppen, och trots detta parkerar jag ALDRIG ens 5 min i direkt sol, hittar jag ingen skugga så åker jag hem och lämnar dom. Jag tycker själv det är olidligt i värme och sol, med dessa Goa fyrbenta kan ju inte ens berätta När Dom tycker Det Är Olidligt. Har man skaffat djur och barn så får man lov att göra om sin tillvaro för att i första hand anpassa livet efter dom, som ingen egen röst har. Vill man vara ledig och fri, så kanske man inte ska ta beslutet att skaffa dessa underbara individer. Trevlig sommar!

  • Suzanne skriver:

   Oj, det vart lite stavfel här och där såg jag, sitter och skriver på en liten smartphone med små knappar.

 8. Bente Andersen skriver:

  Jag har hört att man även kan ställa hunden i en balja med kallt vatten för att kyla ner den. Det var en granne till mig som berättade det och det hade fungerat. Efter bara en kort stund så mådde hunden bra igen

  • Hej Bente, det du skriver funkar faktiskt riktigt bra.
   mvh /Seth

  • Mia skriver:

   Det fungerar jätte bra med balja. Vår hund älskar att bada och hoppar gärna in poolen där hemma och simmar lite med en boll. Perfekt avkylning det med. Vi har även mycket skugga på tomten så hon kan lägga sig i princip vart som och vila/torka

 9. Pingback: Läs nu – innan din hund får livshotande värmeslag. | Seth Sjöblom

 10. Christel Wallin skriver:

  OMG. Jag har lantbruk och hundar i extremt arbete. Jag har kommando på dem att gå och bada i vilken lerpöl som helst eller bäcken lr nåt. Blöt ner hunden. Vatten har vi väl nästan alltid tillgång till? 🙂

 11. Pingback: Hund dog instängd i bil |

 12. Marie Jörhorn skriver:

  Jag har ständigt hund med på golfbanan, det är faktiskt inte svårare än att vara uppmärksam och blöta pälsen mellan varven. Tillgång till vatten är naturligtvis ett måste.

 13. Pingback: "Att akutbehandla en hund vid värmeslag" | Leiram's Leiwin

 14. lehna skriver:

  En strumpa fylld med okokt ris som får ligga i frysen är bra nedkylare,har den som hjälp när någon av oss behöver kyla ner t.ex en stukad ankel, ett insektsbett etc. Fungerar också bra som avkylning för hundarna..Strumpan är mjuk och följsam, känns skön mot huden. Man kan ha några risstrumpor istället för kylklampar i kylväskan, då är man alltid beredd om olyckan är framme. Vattenfyllda,djupfrysta 1/2liters petflaskor är perfekta dricksvattenbehållare,håller sig kalla lääänge och vartefter de smälter så får man kallt vatten. Bra att ha någon halvtinad på G..
  // L

 15. Väldigt bra tips 🙂

 16. jrtd skriver:

  Håll inte på o skräm upp folk som inte vet ett skit om hundar, än mindre haft en egen, hundar har tungan ute o flåsar, ingetvkonstigt, en del raser mer än andra, någta raser älskar värme, som tex whippet o liknande hundar. Så läggcner allt skit ni håller på med. J allvetare

 17. Riktigt bra tips – och väldigt aktuellt med tanke på värmeböljan många upplever just nu!

  Själv ska jag försöka bygga en liten pool till vovvarna idag…

 18. philip skriver:

  Nog för att man i mångt och mycket bör vara observant på hur sina husdjur mår, dock fruktansvärt onödigt att uttrycka sig så hysteriskt såsom i texten. Ett symptom du beskriver (symptom 1, hässja) har T.ex. min staffetik haft i sex år nu, sommar som vinter. Hon mår fruktansvärt bra och har haft klockrena resultat hos vet. Visa en boll för henne och hon får genast det ”mycket allvarliga tillståndet”….. Du lyckas skapa masshysteri hos vanliga människor som ”kan & vet” för dom har läst någonstans att det är så. Du kommer få halvnerviga hundägare att i panik ge sig till veterinärkliniker i ren panik varje gång jycken visar tungan. Du kommer få människor att få panik när de ser en jycke parkerad utanför/vid en kiosk med blottad tunga. Även om det är i all välmening så anser jag att det är extremt viktigt att använda rätt pedagogik och kanske även inflika på att det finns en del raser med just rasspecifika egenskaper. Finns en hel del raser (som du säkert känner till) som ofta har tungan i vädret och vidgat tandkött utan att det tvunget behöver vara nåt fel. I övrigt mycket bra information ång åtgärder om hunden nu faktiskt skulle bli överhettad. Visst finns det undantag men jag vill ju faktiskt tro att den som har bäst koll på sin hunds kapacitet och förmåga i olika förhållanden är just ägaren själv. Det är just ägaren som kan se och bedömma avvikelser i beteende hos hunden, då hundar precis som vi människor är olika. Tack för mig.

 19. Liza skriver:

  Man ska inte skrämma upp människor i onödan, de som inte har koll kommer nu att springa benen av sig för att larma för hässjande hundar på stan, stranden och överallt där hundarna är med i sommar! Har en dvärgpincherkille som bara älskar sol och värme, hade med honom på bilresan genom Europa till sydöstra Italien och han njöt i fulla drag trots att vi stundtals hade mer än +40 på dagarna.. Och det är väl självklart för allt som har tankeförmåga att man inte motionerar sin jycke när det är som varmast och att man ser till att skugga buren när man åker bil? Likväl som att man ställer bilen i skugga och lämnar ordentligt öppet om man måste lämna hunden i bilen en stund?

 20. Bra information den som har kunskap behöver ju inte bli så upprörd , och den som inte har kunskap fick just detta . Jag ser varje dag människor som inte fattar hur farligt det är med hund & värme ,hetta . Ganska fånigt ni som utgår från era hundar som älskar värme en hund kan älska värme men inte tåla den , sett detta många ggr då gäller de att inte vara korkad .

 21. Pingback: Lämnade hund i stekhet bil – 2 000 kronor i böter |

 22. Pingback: Rädda hunden från 10 sommarfaror |

 23. Pingback: Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏ |

 24. Pingback: Hund dog i bil – någon stängde bagageluckan |

 25. charlotte Trana skriver:

  Min schäfer blandning blir varm oavsett om det är svalt eller varmt 😨hon kan leka ett tag kanske ett par minuter sen letar hon efter svalka och hittar hon inte så ser man paniken i henne 😯tagit prover men visar inget.Jag vet inte vart jag ska vända mig 😕😕

 26. Pingback: Grattis till Er alla – Dog News fyller 12 år idag

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.