Allmän Varning – Hundtjuvar i Kalmarlän

En allmän Varning har nått flera tidningar där man varnar för hundtjuvar. Misstänkta hundtjuvar har observerats intill länsgränsen mellan Blekinge och Kalmarlän.

Boende i Torsås kommun vill utfärda en allmän varning för tjuvarna.

En hundägare norr om Karlskrona såg två okända män som var på väg mot hans hundgård. Hundägaren gick ut och då försvann männen från platsen i en vit bil. I ett annat fall skall det varit en man och en kvinna.

Hundtjuv kan vara i farten igen

Hundtjuvar slog till igen – försvann i skåpbil


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

6 Responses to Allmän Varning – Hundtjuvar i Kalmarlän

 1. graceblogg skriver:

  Hundtjyven i pizzan?
  Berättelserna om hundtjuvar och hundnappningar som bidrar till att återskapa hotet/risken/rädslan är inte sällan av karaktären råttan i pizzan. Dvs moderna vandringssägner. Hundtjyven i pizzan, liksom. Den vita skåpbilen är en sådan, mycket välspridd sedan åtminstone 1980-talet. Oftast sammanlänkad med hotet om bortrövande av barn. Ibland med hotet om stöld. Ibland med hotet om hundstöld! I Polen och Ryssland är bilen en svart Volga. Men sägnen är densamma och den kulturella funktionen densamma. Numer är dessa vandringssägner mycket mera lätta att sprida och att utsättas för. Det är på grund av detta lätt att tro, att risken är större nu än tidigare och att rent faktiskt stölder av hundar ute på gator och torg ökat

  http://socialahundar.blogspot.se/2012/09/hundtjyven-i-pizzan.html

  Välkänd myt bakom ”hundstölder”

  Den vita skåpbilen på bilden föreställer mycket riktigt två tjuvar. Men inte hundtjuvar.
  Bilden kommer från den norska nyhetssajten rb.no och det sitter faktiskt två tjuvar i den vita skåpbilen. I artikeln, som publicerades den 20 juli, om bilden står att männen i bilen har stulit ”metall og annet skrot”. Men när bilden lades upp på Facebook, den 12 augusti, beskrevs männen alltså som as som stjäl hundar för träning av kamphundar i Europa.
  Närmare 18 000 personer har delat bilden vidare till sina vänner.
  Folklivsforskaren Bengt af Klintberg som forskat om vandringssägner och bland annat skrivit boken Råttan i pizzan är inte överraskad över spridningen.
  – Det finns väldigt mycket historier kring våra sällskapsdjur. Väldigt många hundägare är oroliga för att de ska råka ut för något. Att de ska tränas till kamphundar är så klart ett skräckscenario.
  Och rädslan för den vita skåpbilen är välbekant för Bengt af Klintberg.
  – Vita skåpbilar har förekommit tidigare. Då har det handlat om barn som förs bort. Den sägnen har framförallt förekommit på senare åt i södra Sverige. Då har det sagts att det kommer människor i en vit skåpbil till närheten av en skola, eller någonstans där det finns barn, och försöker lura med sig barn. Det har gått så långt att skolor har varnat föräldrar, helt ogrundat.
  Bengt af Klintberg ser ryktena om de stulna hundarna som ett sidospår till det om bortförda barn.
  – De bortrövade hundarna är ett sidostycke till den historien. Det handlar också om en familjemedlem som man oroar sig för. Överhuvudettaget oro för att någonting ska hända en själv eller någon annan är en drivkraft för att föra vidare såna här historier. Man tänker att man måste varna andra.

  http://helahalsingland.se/halsingland/1.5091853-valkand-myt-bakom-hundstolder-?m=print

  Myten om den vita skåpbilen.
  Under flera år har uppgifter om en vit skåpbil med en person som försöker locka till sig barn cirkulerat i Stockholm. Söderortspolisen går nu ut och säger att larmrapporterna till stor del beror på en vandringssägen.
  Förra året gjorde Rikskriminalpolisen en sammanställning där man kunde konstatera att det inte finns ett enda konstaterat brott av den här typen, inte heller Söderortspolisen har lyckats hitta något brott bakom anmälningarna.

  http://www.dn.se/sthlm/myten-om-den-vita-skapbilen

  Källkritik – genomskåda mediebruset
  – UR.se
  Myten om den skumma, vita skåpbilen
  Kan det vara så att de flesta skumma typer kör runt i vita skåpbilar? Troligtvis inte, men ändå kan det räcka att en vit skåpbil stannar vid ett övergångsställe för att polisen ska få in en anmälan.

  Du har säkert vid något tillfälle hört varningar om en vit skåpbil som cirklar runt skolan, parken eller i kvarteret där du bor. Det finns troligtvis tillfällen då det faktiskt är något skumt på gång, men enligt polisen handlar det oftast om en skröna, en skröna som existerar i hela världen!

  Läs Dagens Nyheters artikel om den vita skåpbilen
  Läs Helsingborgs Dagblads artikel om den vita skåpbilen
  I Ryssland är den vita skåpbilen en svart Volga (engelska wikipedia)
  Läs om Australiens vita skåpbil (engelsk text)

  SR-programmet P3 Browser har undersökt fenomenet med vandringssägner och skrönor. Det handlar om berättelser som verkar vara lite för overkliga för att vara sanna, men eftersom det oftast har hänt en kompis till en kompis, så berättar man historien vidare. En sak har vandringssägnerna gemensamt, de är oftast helt påhittade. Vad händer med vandringssägner när de blir digitala, flyttar ut på nätet och sprids i sociala nätverk? Här nedanför kan du lyssna på programmet.

  http://www.ur.se/Tema/Kallkritik-genomskada-mediebruset/Delningsfeber/Den-vita-skapbilen

  • dognewss skriver:

   Det blir som med pojken och vargen – då det sker på riktigt så är det INGEN som tror på det så tjuvarna kan härja fritt 🙁 och utnyttja ”myten”

 2. graceblogg skriver:

  Läs Dagens Nyheters artikel om den vita skåpbilen
  http://www.dn.se/sthlm/myten-om-den-vita-skapbilen

  Läs Helsingborgs Dagblads artikel om den vita skåpbilen
  http://hd.se/helsingborg/2011/04/09/den-vita-bilen-ar-ett-skrackrykte/

  Läs om Australiens vita skåpbil (engelsk text)
  http://www.abc.net.au/news/2009-05-16/man-in-white-van-an-urban-myth/1685570

  I Ryssland är den vita skåpbilen en svart Volga (engelska wikipedia)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Volga

  • dognewss skriver:

   Visst vi har sett alla dessa artiklar – MEN nu är det ett flertal personer + polisen som sett eller varnat för hundtjuvar i dagarna! Så det är på sin plats att upplysa hundägare igen

   • graceblogg skriver:

    Undrar hur Blt fick nys om det här ;0)
    Hundtjuvar i vita skåpbilar en skröna på nätet
    Män i vita skåpbilar som åker omkring och stjäl hundar.
    Den senaste tiden florerar massor av rykten om hundtjuvar i Blekinge.
    Men mycket tyder på att det handlar om en skröna som under det senaste året spritts på nätet och i sociala medier.

    Fakta är att polisen i Blekinge fått in tre av varandra oberoende anmälningar om hundägare som utsatts för stöldförsök.
    Polisen gick ut på sin Face­booksida och efterlyste vittnen och inlägget fick snabbt många kommentarer och delades flitigt på nätet. Men inga hundar har alltså stulits och polisen har inga spår efter några misstänkta tjuvar heller.

    http://www.bltsydostran.se/nyheter/blekinge/hundtjuvar-i-vita-skapbilar-en-skrona-pa-natet%283516992%29.gm?pollId=3517206#poll-3517206

 3. graceblogg skriver:

  Polisen försöker dämpa ryktesspridningen 10 november 2012
  Blekingepolisen gick i går ut med en vädjan om besinning på Facebook.

  ”Alla vita skåpbilar är inte hundtjuvar och vi vädjar till er: publicera ­INTE bilder eller registreringsnummer på vita skåpbilar här på Facebook. För att få stopp på den flod av rykten som cirkulerar är det oerhört viktigt att de uppgifter som sprids på Polisens sida är korrekta.”
  Ett tidigare inlägg om de anmälda hundstöldsför­söken fick också rensas från olämpliga kommentarer.
  http://www.bltsydostran.se/nyheter/blekinge/polisen-forsoker-dampa-ryktesspridningen%283516993%29.gm

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.