En bit Svensk Pomeranian historia!

Blanche Bonde och hennes Dvärgspetsar i början av 1900-talet. (arkivbild-copyright)

Håkan Olhage, på Kennel Black Orange’s har haft den stora äran att få visa upp och presentera rasen Pomeranian på Tjolöholms Slotts årliga Skördefest, sedan den 6-7 oktober 2012. Kennel Black Orange’s har representerat rasen år 2012, 2013, 2014, 2015 och 2016 på Tjolöholms slott!

Det kom en skriftlig inbjudan redan i maj 2012, där man bjöd in kenneln till skördefesten. Det var en historisk oförglömlig helg, att få visa upp sina hundar på Tjolöholms Slott nästan ett sekel efter att Grevinnan Blanche Bondes Dvärgspetsar sprang omkring på godset. Det var även en historisk händelse för rasen Pomeranian. Kennel Black Orange’s hade en egen rasmonter där fem hundar visades upp för besökare, hundarna gick även på catwalken tre gånger per dag samtidigt som en 15 minuters lång raspresentation hölls från scenen. Dvärgspetsarna var ett historiskt dragplåster till Skördefesten, det stod att läsa om dem både i Göteborgsposten, Hallands Nyheter och Hallandsposten innan evenemanget.

Copyright

Grevinnan Blanche Bonde på Kennel Tjolö på Tjolöholms slott i Kungsbacka kommun, startade i början av 1900 talet uppfödning av Pomeranian (eller Dvärgspets som det hette på den tiden). Grevinnan var den första uppfödaren  i Sverige att importera rasen från England, hon födde framförallt upp svarta Dvärgspetsar. Grevinnan födde upp flertalet Champions och var mest framgångsrik med sina spetsar under 1920-talet. Grevinnan var förtjust i hundar och redan år 1924 kom hon att bli den uppfödare som tog in den första Cairn terriern till Sverige, det var en tik vid namn Tincy of Gleidmir och den importerades från Storbritannien.

Grevinnans föräldrar James Fredrik Dickson och Blanche Dickson, hade båda sitt ursprung i Skottland, därav inspirerades de att bygga det fantastiska slottet Tjolöholm, med engelsk karaktär. En av Skandinaviens vackraste byggnader och den mest spektakulära under sin tid. Tjolöholms slott är ett av Västsveriges största turistattraktioner, även Skördefesten drog besökare från hela Europa.

Fakta: Skördefest på Tjolöholms Slott

När skörden är bärgad ställs det till med fest på godset! Under två dagar under hösten säljer lokala matproducenter höstens nyskördade delikatesser. I slottets salar och salonger kan besökarna följa med på en slottsvisning med smakprov. Hela godset är fyllt med aktiviteter – hälsa på gårdens alla djur, njut av halländsk dans och folkmusik, lär dig mer på miniföreläsningar och se ett levande lantbruk med alla dess maskiner. I Storstugan serveras en härlig lunch gjord på gårdens råvaror.

Skördefesten besöktes i år av ca 7000 personer, det var mer än 60% fler besökare än i fjol. Målsättningen med skördefesten är att den skall vara Västsveriges mest genuina upplevelseevenemang där livet på landsbygden står i fokus. Evenemanget arrangeras av Tjolöholms slott, Region Halland och LRF.

Artikeln publicerad i SKKs Hundsport nr 11/2012 sid 8 och 9

Läs mera och finn länkar HÄR 

Indy träffar Grevinnan Blanche Bonde


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.