Hundägare fick 1500 kr i böter för oregistrerad hund hos Jordbruksverket

Det finns många hundägare och till och med uppfödare som inte har låtit registrera sina hundar hos Jordbruksverket. En man får betala vite på 1500 kr för att han inte låtit märka och registrera sin hund.

Hundägaren hade skriftligen uppmanats att låta inregistrera sin hund, men inte gjort det. Förvaltningsrätten i Uppsala har fastställt att hundägaren skall betala böter på 1500 kr.

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

 • Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
 • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
 • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
 • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Böter för oregistrerad hundDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 Response to Hundägare fick 1500 kr i böter för oregistrerad hund hos Jordbruksverket

 1. Eva skriver:

  Bland det bästa jag läst på länge. MEN staten och SKK ger ut för lite information om att det faktiskt är LAG på att ALLA hundar ska registreras hos Jordbruksverket – dessutom är det mkt billigare än hos SKK som det INTE är lag på att ha sin hund registrerad hos, särskilt inte blandrashundar som SKK av rent ekonomiska intressen låter registrera. Sedan så kanske det vore bra om SKK kunde ha en tydligare information om på deras Hemsida om att lagen kräver att ALLA hundar ska registreras hos Jordbruksverket.

  Staten ska också ha en känga eftersom det på detta sätt har blivit två register i Sverige och att det blir förvirring hos hundägarna. Kanske bättre då att låta SKK sköta ett redan fungerande register, men att hundägaren får betala samma låga kostnad motsvarande Jordbruksverket och att staten får betala mellanskillnad till SKK.?
  Detta måste ses över ASAP mkt med tanke på den kommande nya djurskyddslagen där även det är förslag på att ALLA katter eventuellt skall ha registreringstvång – då kan man ju redan nu börja förhandla med tex SVERAK?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.