Påskens faror för husdjuren

Under påsken njuter många av sol, påskgodis och vårblommor, men firandet kan innebära flera faror för våra husdjur. Påskliljan är giftig för husdjuren och påskägget kan leda till chokladförgiftning, meddelar Sveland Djurförsäkringar som tipsar om hur du undviker de vanligaste farorna.

Vårens alla blommor är efterlängtade färgklickar efter en grå och dyster vinter, men det lurar faror i rabatterna. Påskliljan är dödligt giftig för både hunden och katten så håll uppsikt över dina husdjur eller undvik blomman helt om de är glada för växter.

  • För hundar som har en förkärlek för att gräva i rabatten är påskliljans lök kanske den största faran, som även är den giftigaste delen av växten. Även de andra delarna är dock giftiga och katter kan avlida efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Symtom på förgiftning är kräkningar, trötthet, salivering, diarré och kramper. Följderna kan bli allvarliga med njursvikt och död, därför är det viktigt att ta sig till veterinären direkt efter att djuret fått i sig växten.

Giftigt påskgodis 
Påskägg med choklad som påskharen gömt kan också utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger till en början buksmärtor och kräkningar och kan i värsta fall ha dödlig utgång. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ner, ju mörkare chokladen är desto farligare är den.

Veterinärbesök kostsamt under påskhelgen
Har man otur kan olyckan lämna ett stort hål i plånboken. Under storhelger är kostnaderna för veterinärvård högre då det tillkommer en jouravgift. Mindre kliniker håller också stängt och hänvisar till större aktörer.

  • Det kan bli kostsamt för de som behöver uppsöka veterinärvård i påskhelgen. Har man otur kan påslaget hamna på 6 000 kr. En del kliniker har en procentsats som de använder sig av, medan andra tar en fast avgift, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.

Källa: Pressmeddelande SvelandDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.