Finska Djurskyddsförening varnar för valpar från valpfabriker

Var noga med hundens certifikat, särskilt om du vill köpa hund över internet. Valpfabriker där hundar föds upp under vidriga omständigheter blir allt vanligare, varnar Djurskyddsföreningarnas förbund. Minst en gång i månaden kontaktas djurskyddsrådgivare Ann-Mari Bergström och hennes kolleger av personer som misstänker att deras valp fötts upp i en så kallad valpfabrik, skriver svenska.yle.fi

Det finns gott om oseriösa hundannonser på internet i Finland, på sajter som motsvarar Sveriges Blocket. Där säljs ”renrasiga” valpar för ca 1000 euro (ca 9000 kr) under riktpriset. Djurskyddsföreningen vill göra valpköpare uppmärksamma på under vilka hemska förhållanden dessa valpar har vuxit upp. Flera av valparna dör redan på väg hem till sin nya ägare, då de ofta saknar vaccinationer, andra blir svårt sjuka och måste avlivas.

År 2015 kommer Finland att se över djurskyddslagen, den nuvarande lagen säger inget om hur de utländska hundvalpar som transporteras illegalt över gränsen ska behandlas. I nuläget avlivas de eller skickas tillbaka till ursprungslandet.

Här kan du se foton och läsa (på finska) om hur hundar säljs från bagageluckanDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Finska Djurskyddsförening varnar för valpar från valpfabriker

  1. Robin Fröström skriver:

    Svar: Tack Dognewss! När vi först ringde in om hundarna ville varken Polis eller länsstyrelsen göra nått, som enligt lag ska ta hand om saken. Efter spridningen på facebook blev de nerringda och mailbombade från folk som sett inlägget och de agerade mer än ett dygn senare. Som det ser ut kommer hundarna att ges tillbaka till ägaren då de inte klassar händelserna som vanvård, efter andra gången.

    Ju fler som är medvetna om det, ju mer press har polischefen på sig att hantera situationen bättre. Folk blir medvetna om situationen, bilen och reg-numret, för det finns fler hundar kvar som vi sett.

    Polischefen sade i en intervju ”vi ju blev tvungna att agera för ungdomarna ringde ner oss – sade en grinig polischef. Taget från ”Uppsala Nya Tidning”. Inte ok..

    Vi hoppas även på att det finns någon där ute som kan tänka sig att ta hand om hundarna för ett bättre liv.

  2. Pingback: Valp avlivades på grund av misstänkt rabiessmitta |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.