SVA – Se upp för import av gatuhundar

sva1

SVA vill åter varna för riskerna med att adoptera gatuhundar, hundar med okänd bakgrund som levt ett utsatt liv. Nyligen rapporterades ett fall av kutan dirofilarios hos en hund som kommit från Rumänien. Fler fall av så kallad smittsam venerisk tumör, Canine transmissibel venereal tumour, har också dykt upp. 

sva

T f statsveterinär Lotta Gunnarsson, SVA, varnar för köp av gatuhundar. Foto: Mikael Propst/ SVA

Nummer 2 av SVA:s tidning SVAvet utkom strax före midsommar. Det är ett temanummer som handlar om sport- och sällskapsdjur och innehåller en artikel med rubriken ”Adoption av gatuhund innebär risker”. Efter det att tidningen utkom har ett fall av kutan dirofilarios, en sjukdom där parasiter vandrar runt i kroppen under huden och bildar knutor − samt ytterligare fall av den smittsamma veneriska tumörsjukdomen konstaterats bland gatuhundar som importerats till Sverige.

− Jag varnar bestämt för adoption av gatuhundar. En sak många inte känner till är att försäkringsbolagen inte lämnar ersättning för sjukdomar som hunden bär med sig vid import, säger t f statsveterinär Lotta Gunnarsson, SVA.

Hunden kan bära på olika typer av svåra, smittsamma sjukdomar som dels kan orsaka problem för den enskilda hunden, dels kan utsätta andra hundar i dess omgivning för smitta men ibland även människor, vilket i värsta fall kan få livshotande följder. Vissa sjukdomar har dessutom mycket lång inkubationstid och kan därför vara svåra att upptäcka.

Förutom de nämnda sjukdomarna smittsam venerisk tumör och kutan dirofilarios kan det handla om en mängd olika infektioner såsom till exempel rabies,leishmanios, brucellos, monocytär ehrlichios och babesios. Tidigare i år har man i Danmark uppmärksammat ett fall av tuberkulos hos en hund adopterad från Grekland.

Ett stort antal organisationer, med svensk anknytning, erbjuder via nätet adoption av gatuhundar från länder med ett sämre sjukdomsläge än Sverige.

− Hälsoläget bland hundar i Sverige är mycket bättre än i de länder varifrån dessa hundar kommer ifrån. Vi är angelägna om att inte få in helt nya smittor som kan försämra situationen och öka riskerna.

− Ett säkrare sätt att hjälpa gatuhundarna är att ge dem en bättre tillvaro i sitt hemland genom att stödja någon av de organisationer som försöker hjälpa till på plats, framhåller Lotta Gunnarsson.

 

Läs mer om infektionssjukdomar hos hund

Läs mer om att resa utomlands med hund och sjukdomar i andra länder

Läs mer om adoption av gatuhund i SVAvet nr 2/2014

Läs mer om tuberkulos


Försäkringsbolag täcker inte sjuka hundarDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på SVA – Se upp för import av gatuhundar

  1. Alltid är det folk som inte begriper som snackar. Vi kanske ska hjälpa alla människor i deras hemländer ist för att ta hit dom, Rumänska hundar slår dom ju bara ihjäl, det är ju inte så farligt.
    Sen är ju ALLA Svenska hundar JÄTTE friska.

  2. Pingback: Valp avlivades på grund av misstänkt rabiessmitta |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.