Den dödliga blödarfebern Krim-Kongo som smittar via fästingar sprider sig i Europa

Se upp med fästingar under semesterresan och då ni importerar hundar från andra Europeiska länder. Det är bara en tidsfråga innan den dödliga blödarfebern Krim-Kongo som smittar via fästingar kommer till Sverige, just nu sprids sjukdomen i Europa. 

Sjukdomen börjar ofta som en influensa med symptom, plötslig hög feber, huvudvärk, svår smärta, kräkningar och diarré. I de svårare fallen uppstår blödningar både utvärtes på kroppen och i inre organ som exempelvis i levern. Sjukdomen har en dödlighet upptill 50 procent. Det finns inget botemedel eller vaccin.

Fakta Krim-Kongo:

En ny hotande smitta överförd av fästingar finns i Europa. Dödligheten är normalt 5-40 procent, men kan även i vissa fall vara upp till 50 procent.

Krim-Kongo hemmarogisk (blödar) feber har påträffats i flera länder i Europa. Det finns idag inget vaccin eller behandling. Krim-Kongo sprids huvudsakligen via fästingar. Smittan kan spridas från människa till människa via blod och andra kroppsvätskor. Läs mera här

Dödligt fästingvirus på frammarsch
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.