Veterinärerna sålde ut sig själv till riskkapitalisterna

Riskkapitalisterna har blivit supermiljonärer på sjukvården för djur. Evidensia är störst på djursjukvård i Sverige idag, bakom dem står riskkapitalbolaget Valedo Capital, som grundat av bröderna Nils och Per Forsberg. Dessa två riskkapitalister väljer att avböja en intervju om sitt intåg i veterinärbranschen då media ber om en intervju.

Marjaana Alaviuhkola, veterinär och ägare till Hallands djursjukhus, är mycket skeptisk till att riskkapitalisterna tagit över branschen. Hon säger till SVD.se:

”Jag känner en väldig sorg över att veterinärerna har gett bort sin bransch. Det betyder att veterinärerna också har gett bort bestämmanderätten”. ”Så det är inte veterinärer som bestämmer, utan ekonomer”, säger hon och påtalar att det är katten på operationsbordet som nu ska stå för en del av vinsten till riskkapitalbolagen.

Hon befarar att riskkapitalisternas vinstintresse kommer att gå före djurens bästa.

”Man måste förstå att deras enda uppgift är att maximera vinst och sälja vidare. När en veterinär skapar en klinik är det inte för att han eller hon vill bli rik, utan för att man vill skapa bra vård och då görs det inte i ekonomiskt syfte.”

I slutändan är det djurägarna som får betala höjda premier för försäkringar och veterinärvård. Det finns de som tror att djuren hålls kvar på klinikerna för längre och dyrare vård i livets slutskede för att ”tömma” djurets försäkring innan beslut om avlivning tas. Djur som tidigare hade fått somna in vårdas nu ytterligare veckor och månader allt för att få ut som mycket pengar som möjligt från patienten……..det är ju inte mera veterinären som bestämmer om djurets vård utan ekonomer som skall håva in vartenda öre……..

”Veterinärerna har gett bort sin bransch”Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.