Mer än varannan katt och hund överviktig

royaltassar

Efter jul- och nyårshelgerna är det inte bara vi tvåbenta som lagt på oss lite extra runt midjan. Trots fjolårets larm från den svenska veterinärkåren fortsätter våra katter och hundar att bli allt fetare. Enligt foderföretaget Royal Canins årliga undersökning, Hälsobarometern, räknas nu fler än hälften av dem som överviktiga.
– Skulle procentsiffrorna från undersökningen gälla Sveriges samtliga katter och hundar rör det sig om nära en miljon djur, säger Ida Eriksson, husdjursagronom och vetenskaplig kommunikatör på Royal Canin Sverige.

Under Veterinärkongressen 2013 genomfördes undersökningen Hälsobarometern, i regi av foderföretaget Royal Canin, för första gången. I rapporten konstaterades en märkbart ökande andel överviktiga svenska katter och hundar – vilket medför allvarliga konsekvenser då fetma innebär ökad risk för en stor mängd olika sjukdomar. Tyvärr har situationen inte blivit bättre under 2014 och nu uppger 9 av 10 respondenter att övervikt är att betrakta som ett fortsatt ökande problem.

Årets undersökning baseras på svar från 183 veterinärer och djursjukskötare med totalt över 7000 katt- och hundbesök per vecka – och den samlade uppfattningen är nu att 54% av landets katter och 55% av hundarna är överviktiga. Detta är dessvärre ett ännu sämre resultat än det som framkom i fjolårets Hälsobarometer,då 47% (katt) respektive 42% (hund) ansågs vara överviktiga. Därmed är svenska katter och hundar nu är uppe på nästintill samma nivåer som sällskapsdjuren i USA, bland vilka övervikt länge varit ett stort problem. Där gäller siffrorna 58% för katt respektive 53% för hund (2013, enligtwww.petobesityprevention.org*).

– I fjol förutspådde vi att den negativa utvecklingen skulle hålla i sig och det har tyvärr besannats. Det är oerhört viktigt att man tar övervikt på allvar eftersom det för med sig stora konsekvenser. Övervikt har en direkt koppling till bland annat diabetes, led- och hjärtsjukdomar. För att inte tala om försämrad livskvalitet och ett förkortat liv, säger Ida Eriksson.

Veterinärerna i undersökningen är också eniga om att problemet med övervikt är fortsatt ökande. Men det finns ljuspunkter! Cirka 28% av veterinärerna anser att kattägare blivit mer medvetna om problematiken under året och för hundägare är motsvarande siffra 37%. Än mer glädjande är att veterinärerna även ser en faktisk ökning i antal viktkonsultationer för både katt (37%) och hund (drygt 40%). Sarah Stadig, veterinär och doktorand på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), forskar kring den åldersrelaterade sjukdomen artros och träffar även många katter med övervikt.

– Våra sällskapsdjur blir allt äldre och bland hundar leder ökad ålder ofta till ett minskat energibehov, med övervikt som följd. Hos katter är energibehovet vid stigande ålder mer komplext. Katter i åldern 8-12 år har ofta ett minskat energibehov, medan katter över 12 års ålder har ett ökat energibehov. Bland katter äldre än 12 år ser man ofta en nedsatt förmåga att ta upp fett och protein. Därför är det extra viktigt att veterinären gör en hullbedömning av äldre katter för att kunna anpassa fodret, säger Sarah Stadig, SLU.

Åldersrelaterade sjukdomar: Hög risk, låg prioritet
Årets Hälsobarometer har också undersökt hur det står till med åldersrelaterade sjukdomar bland katter och hundar. Bland de djur som veterinärerna träffar uppges närmare hälften lida av någon form av åldersrelaterad sjukdom – och nästan 9 av 10 respondenter poängterar att seniorkontroller är viktiga, eller mycket viktiga, för att säkerställa äldre katters och hundars hälsa och välbefinnande.

Sammantaget behandlar de deltagande veterinärerna cirka 1 800 katter och 5 800 hundar per vecka, vilket innebär i genomsnitt 10 katter respektive 30 hundar per person. Men, detta till trots genomförs i genomsnitt bara två seniorkontroller per vecka för katt och drygt samma antal för hund.– Det kan vara svårt att skilja på ett normalt åldrande och smygande symptom på sjukdom, framför allt hos katt. Många hund- och kattägare är idag väldigt pålästa, men det ersätter inte en seniorkontroll hos en veterinär. Det är lätt att bli ”hemmablind” just för smygande viktuppgång och i en seniorkontroll ingår i regel en hullbedömning, säger Sarah Stadig, SLU.

*http://www.petobesityprevention.org/pet-obesity-fact-risks/

Faktaruta #1: 
Undersökningen i korthet.

 • 9 av 10. Så många veterinärer anser att övervikt bland katt och hund är ett fortsatt ökande problem.
 • Mer än varannan. Så många av katterna (1811 stycken) och hundarna (5831 stycken) i undersökningen är överviktiga. Samma procentsiffra applicerad på det totala antalet katter/hundar i Sverige skulle motsvara knappt en miljon djur.
 • Ägarna mer medvetna! Respondenterna i undersökningen anser att nästan 3 av 10 kattägare, och 4 av 10 hundägare, uppvisat en bättre förståelse för riskerna med övervikt under 2014.
 • Åldersrelaterade sjukdomar. Närmare hälften av de katter/hundar som veterinärerna träffar lider av någon form av åldersrelaterad sjukdom – men det är bara ett litet fåtal djurägare som tar med sin katt/hund till en veterinär seniorkontroll.

Faktaruta #2: 
”Så undviker du att din katt eller hund går upp i vikt”

 • Justera portionerna. Anpassa foder och portionsstorlek efter just din katts/hunds förutsättningar och behov.
 • Bli tuffare. Fall inte för bedjande ögon.
 • Var tydlig. Tala om för bekantskapskretsen att din katt/hund inte behöver något extra utöver sin vanliga foderportion.
 • Aktivera er. Passa på att leka lite extra med din katt eller ta en mysig långpromenad med din hund.
 • Fler tips på: www.royalcanin.se/tema-overvikt/Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Mer än varannan katt och hund överviktig

 1. Pingback: Tänker ni på vikten? | Karin Arhamn

 2. Pingback: Överviktig hund tvingas banta |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.