Säkra hemmet för nya valpen

Precis som småbarn så utsätts valpar för faror i sitt nya hem. Men som hundägare kan du säkra valptiden genom att gå igenom de vanligaste fällorna. Trots att valpen är mjuk i kroppen är risken för frakturer den vanligaste skadan bland hundar som är yngre än ett år. Det är också vanligt att den tuggar i sig olämpliga föremål som fastnar i halsen eller magen. 

Under våren lämnar många valpar sina uppfödare och hämtas av sina nya ägare. En härlig period att lära känna sin nya familjemedlem och hitta rutiner för både familjen och valpen. Genom att förbereda för de faror som finns i hemmet undviker djurägaren tråkiga händelser och onödiga besök hos veterinären.

En rundtur kan börja i köket där många av de godbitar som vi människor gärna stoppar i munnen kan vara riktigt farliga om de hamnar i valpens mage.

–          Det handlar främst om vindruvor och russin, olika typer av lökar, degar som jäser och chokladen med högt kakaovärde som kan vara direkt livsfarligen för våra små fyrfota vänner, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Under diskbänken förvarar många hushåll kemikalier som aceton, växtnäring, silverputs och diskmedel som är starka preparat och kan ställa till det i valpens mage. I papperskorgen kan nyfikna nosar hitta gamla matrester som kycklingben, kapsyler och vassa kanter. Mycket som är skadliga för mjuka magar. Sätt gärna en rejäl hasp på dörren istället för vanliga knappar, men allra helst så flyttar du allt som kan vara farligt ovanför valpen räckvidd.

Vad går upp mot lite mys i soffan med den mjuka valpen? Tänk på att hjälpa den ned på golvet, ett större hopp kan skada benen och just frakturer är valpens vanligaste skada.

Hund och barn är en härlig kombination, men håll barnens leksaker under uppsikt. Småbitar från tåg och lego fastnar lätt i halsen eller i magen och större bitar blir snabbt små med hjälp av vassa valptänder. På tredje plats över de vanligaste skador hamnar just okända föremål som fastnat i kroppen.

Kontakta veterinär omgående om du misstänker att valpen fått i sig något olämpligt – symtom kan vara att den kräks, blir trött eller verkar ha ont i magen.

Agrias valptips:

–          Lämna inte valpen utan uppsikt

–          Rensa bort onödiga faror i hemmet

–          Lämna den endast ensam under stunder, som vid ett toalettbesök

Valpen (0-1 år) vanligaste skador:

  1. Fraktur, skada på skelett, exempelvis brutet ben
  2. Sårskada
  3. Okänt föremål som fastnar i halsen eller magen
  4. Förgiftning
  5. Skadad klo
  6. Bett av orm eller insekt
  7. Påkörd av bilDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.