Människans bästa vän kan ge oss borrelia

 – Nästan hälften av svenska hundägare skyddar inte sina husdjur mot fästingar

Sommaren står för dörren och därmed även fästingsäsongen. Men fyra av tio svenska husdjursägare skyddar inte sina djur mot fästingar, trots att djuren kan få både borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos. Det visar den nya undersökningen HusdjursPanelen genomförd av Animail, Nordens största djuraffär på nätet. – Många vet inte att fästingar är skadliga även för våra husdjur, och att de kan spridas till oss vuxna och våra barn som leker med hunden, säger Karl Prytz, VD för Animail.

Den nya HusdjursPanelen från Animail visar att 4 av 10 husdjursägare inte skyddar sitt husdjur mot fästingar. Detta trots att fästingar kan ge våra husdjur borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos (som ger hundar feber, trötthet, aptitlöshet, avmagring,  ledont, stelhet och vinglighet. Katter kan också drabbas).

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingbett. Symptomen hos en borreliasmittad hund uppkommer 4-6 veckor efter smittillfället, och risken för smitta ökar ju längre tid fästingen sitter fast. Många djur som blir smittade visar inga tecken på sjukdom.

–        Många hund- och kattägare känner inte till att deras husdjur lätt kan få fästingar, med risk för allvarliga följdsjukdomar, när de springer i skog och natur. Det finns också en reell risk för att fästingarna överförs till sina hussar och mattar och de barn som leker med husdjuren. Därmed kan vi människor också få borrelia om det vill sig illa, säger Karl Prytz, VD för Animail.

–        Det är lätt att skydda sitt husdjur mot fästingar med hjälp av fästingshalsband eller spray som finns att köpa i djuraffärer och på apotek. Fästingspray kostar cirka 180 kr och sprayas på en till flera gånger i veckan beroende på aktivitet, bad, regn mm. Ett fästingshalsband kostar cirka 150 – 200 kronor och räcker en hel säsong. Ett fungerande fästingsskydd är väl investerade pengar för både dig själv, din familj och ditt husdjur som skydd mot de sjukdomar som fästingarna sprider.

 Av de husdjursägare som skyddar sina husdjur mot fästingar (56 procent) är det vanligaste vapnet fästingshalsband (44 procent) och fästingspray (35 procent).

Var sjunde husdjur lider av allergi

Undersökningen visar även att var sjunde (15 procent) husdjur lider av allergi enligt deras ägare. Den vanligaste allergin bland våra husdjur uppges vara mot födoämnen (58 procent).  Även luftburen allergi är vanligt förekommande (39 procent).

 – Jag tror att allergi bland våra husdjur är vanligare än vad vi tror, konstaterar Karl Prytz. Även våra husdjur kan vara allergiska mot pollen eller ämnen i maten. Det som gör allergi bland husdjur svårare att upptäcka är ju att djuren inte kan prata med oss utan vi ägare måste vara uppmärksamma på om hunden eller katten lider av rinnande nos eller ögon vid pollenallergi eller får hudutslag, dålig avföring eller blir mager. Uppsök därför veterinär och ta prover ifall du misstänker allergi, uppmanar Karl Prytz slutligen.

6 av 10 husdjursägare vårdar djurets tänder och tandkött

Undersökningen visar även att 6 av 10 husdjursägarna vårdar sina husdjurs tänder och tandkött, där tandvårdande tuggben och godis är det vanligast förekommande sättet (51 procent). Närmare 4 av 10 ägare (36 procent) borstar tänderna på sina husdjur och 12 procent går till veterinären för att få hjälp med tandvård.

39 procent av husdjursägarna uppger att de inte vårdar tänder och tandkött alls på sina husdjur.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Människans bästa vän kan ge oss borrelia

  1. Pingback: 10 gånger mer fästingar |

  2. Pingback: Fästingar mitt i vintern |

  3. Pingback: I år blir det extra många fästingar |

  4. Pingback: Få hundar sjuka av fästingbett |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.