Varför äter en del valpar och vuxna hundar bajs?

bajs

En del hundvalpar och vuxna hundar äter både andras och sitt eget bajs, även kattbajs tycks smaka mums. Några hundar slukar sin egen avföring så fort som den kommer ut, de vägrar att låta något gå till spillo.

Men varför är det så att några hundar äter bajs medan andra inte gör det? Det finns ingen definitivt svar, men det finns några ganska rimliga förklaringar.

Benjamin Hunt, Ph.D., en veterinär och beteendevetare och professor vid University of California, Davis, publicerade en studie år 2012 där man frågat 3000 hundägare om hundens vanor. Hans forskning visade att 16 procent av hundarna som ingick i studien hade ätit bajs åtminstone fem gånger. Nästan alla av dessa hade ätit en annan hunds avföring. Intressant nog var att mer än hälften av dessa identifieras som giriga ätare och som skulle kunna stjäla mat från bordet.

Dessa bajsätande hundar har sannolikt en sak gemensamt, mamman: valpar har inte egna reflexer vid födseln som gör att de kan kissa och bajsa på egen hand, mamman slickar och stimulerar dem med sin tunga och äter både valpens kiss och bajs. Valpen upplever sin mammas beteende som helt naturligt och att äta bajs blir en del av valpens värld.

Medan vissa valpar växer ifrån detta beteende fortsätter andra med det livet ut. Vanligtvis föredrar valpar och vuxna hundar att äta färsk avföring, som är mindre än 24 timmar gammalt. Att byta till ett foder med högre fiberhalt kan hjälpa för det ändrar strukturen på avföringen men det stoppar inte en hund att äta avföring. Det är som att försöka sluta röka.

Om en kost omläggningen inte fungerar, är det bäst att plocka upp avföringen så ofta att de inte är frestande för hunden. Av studien ser man ingen skillnad mellan olika raser och vilka som äter bajs.

Why Do Dogs Eat Poop?Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på Varför äter en del valpar och vuxna hundar bajs?

  1. Gunilla Månsson skriver:

    Tyvärr äter fler av mina bajs. Har provat mycket huskurer utan resultat. Rasen är Pomeranian

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.