Mycket giftigt – Öckerö kommun varnar hundägare att rasta hunden på vissa områden

I samband med påskfirandet i kommunen anordnas påskfyrar på flera platser. I vissa av dessa påskfyrar eldas däck och spillolja och andra miljöfarliga ämnen. Nu har Öckerö kommun tagit markprover och skickat dessa på analys. Resultatet är alarmerande, förekomsten av bly och andra giftiga ämnen är så pass hög att kommunen avråder allmänheten från att vistas på platser där det förekommit förbränning av spillolja och bildäck.

Särskilt i riskzonen är hundar och små barn. Undvik att äta svamp eller bär plockade i anslutning till dessa platser. Det finns också förhöjda risker för förgiftning i trädgårdar i direkt anslutning till dessa platser. Inte bara genom urlakning av aska vid regn utan även direkt nedfall i samband med förbränningen.

För att få bygga bostäder är gränsvärdet för bly i marken 50 milligram per kilo jord. Enligt jordprover tagna på platsen för en påskfyr är värdet 7400 milligram per kilo jord. Detta innebär att jorden på platsen är så kraftigt förgiftad att det innebär akut hälsofara om någon skulle få i sig detta, skriver Öckerö kommun på sin hemsida

Fakta

Övriga värden enligt analysen (Gränsvärdet gäller mark avsedd för bostäder):

Gränsvärde zink 250 mg/kg – påträffat värde 21 000 mg/kg

Gränsvärde kobolt 15 mg/kg – påträffat värde 180 mg/kg

Gränsvärde koppar 80 mg/kg – påträffat värde 820 mg/kg

c69cc5aa268171f0d5eb8db12fab5497


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.