Ganska vanligt att hundar är på rymmen och ägarna inte vet vad de ställer till med

Annette Wretman Eklenius bor i Uppland och har tre gånger på några år drabbats av att hundar bitit hennes får så illa att de fått avlivas, säger hon till Svenskjakt.se

I alla tre fallen har det handlat om unga jakthundar som angripit fåren, Annette är inte ute efter att ”hänga” någon men vill bara föra fram att hundar också dödar får, inte bara rovdjur som dödar.

Dog News har skrivit om många fall där hundar rivit eller dödat får, en av de mest uppmärksammade var där 16 döda får blev resultatet av en hundattack på en gård utanför Våxtorp, då några lösspringande hundar gick till attack mot en fårflock.

Det var en tragisk och förödande syn som mötte gårdsägaren efter attacken. Fåren dog av stressen eller drunknade när de försökte fly ut i en å. Ett får som hade fått sitt huvud skinnflott av hundarna levde fortfarande då ägaren fann dem.

Ingen kommer spontant och säger att ”min hund har dödat ett får”. De flesta vet inte ens om det, det är ganska vanligt att hundar är på rymmen och ägarna inte vet vad de ställer till med. Framför allt kan det bli problem om det är mer än en hund, de triggar varandra, säger Lasse Carlsson, som är besiktningsman åt flera länsstyrelser i landets sydostliga del. Det blir mycket jävligare skador när det är hundar, skriver Svenskjakt.se

För ett antal år sedan rev och dödade en hund 5 får i en hage, samma hund upprepade detta vid tre olika tillfällen, så fort hunden lyckades smita hemifrån sprang han till en närliggande fårhage och attackerade fåren.

En lös hund som befinner sig på område där lantbruksdjur finns får infångas och om inte det går och det är nödvändigt för att förhindra skada på djuren dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren. Detsamma gäller om en hund springer lös i ett område där det finns vilt. Då får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne alternativt polismyndigheten ta hand om hunden. Kan inte hunden tas om hand får polismyndigheten avliva hunden om det är försvarligt med hänsyn till omständigheterna i övrigt, källa SKK

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.